Prodaja Juba se je uradno začela

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtor: Vanja Tekavec tema: Jub, mali delničarji, ZGD-1 Datum: Petek, 30. april 2021 Vir: TUKAJ

Prodaja Juba, najstarejšega slovenskega proizvajalca zidnih barv, se je začela, smo izvedeli neuradno. Po mnenju poznavalcev se bo v boju za Jub pomerilo več snubcev, transakcija pa bi lahko presegla 100 milijonov evrov.

Poleg ameriške multinacionalke PPG, ki je že pred dvema letoma potrkala na vrata Jubovih delničarjev, bi v boj za nakup Juba lahko vstopilo več večjih oziroma manjših igralcev iz premazniškega sveta, tako iz Evrope kot iz drugih delov sveta, ugibajo bolje obveščeni. Med potencialnimi interesenti se omenjata japonski premaznik Nippon Paint in avstrijski proizvajalec ometov STO, morda se bo v boj za nakup vključil tudi nizozemski proizvajalec barv in premazov Akzo Nobel.

»Vsekakor lahko v igri za prevzem pričakujemo več kot dva tekmeca,« nam je povedalo več poznavalcev. Ameriški PPG, največji svetovni proizvajalec avtomobilskih lakov, se je pred leti sicer že neuspešno potegoval za nakup domžalskega Heliosa, ki je od leta 2016 v rokah japonske multinacionalke Kansai Paint.

Prodajalci že tipajo teren pri potencialnih snubcih

Prodajni postopek za Jub je po naših informacijah stekel že pred nekaj tedni. Prvi korak je bilo vabilo potencialnim investitorjem k sodelovanju v prodajnem postopku (t.i. prodajni teaser), s katerim so prodajalci oziroma v njihovem imenu NLB kot finančni svetovalec preverili interes pri morebitnih snubcih. Zdaj sledi drugi korak – tistim potencialnim interesentom, ki se bodo odzvali na »teaser«, bodo prodajalci poslali informacijski memorandum s podrobnejšimi podatki o poslovanju družbe. To naj bi se zgodilo kmalu, smo izvedeli. V tretji fazi finančni svetovalec običajno pozove snubce k oddaji nezavezujočih ponudb. Ta faza bi bila v primeru Juba lahko končana do konca prvega polletja, menijo naši viri.

V Jubu začetka prodajnega postopka ne komentirajo, slišati pa je, da naj bi si želeli strateškega kupca, ki bo obdržal tovarno in njenih skoraj 800 zaposlenih. Glavno besedo pri prodaji bodo imeli seveda delničarji Juba. Glavni, več kot 87-odstotni lastnik Juba, je družba pooblaščenka DP Jub, v kateri so večinoma vodilni in zaposleni v Jubu. Med pomembnejšimi lastniki sta tudi zakonca Štefan in Zlatka Hoyer. Štefan Hoyer je dolgoletni predsednik uprave Juba, ki je leta 2012 prepustil krmilo družbe svojemu nasledniku Sašu Kokalju.

Lastniki Juba so se za prodajo odločili pred slabima dvema letoma, takrat so podpisali tudi delničarski sporazum o skupni prodaji družbe. Po naših neuradnih informacijah, ki jih pri upravi družbe nismo mogli preveriti, so v delničarskem sporazumu med drugimi pogoji menda določili tudi najnižjo ceno, pod katero delnic ne nameravajo prodajati. Neuradno pa je slišati, da bo prevzem Juba, če bo do njega prišlo, brez dvoma eden večjih v letošnjem letu. Po mnenju poznavalcev bi se prevzemna cena lahko gibala vse tja do sto milijonov evrov.

Jub naj bi bil za potencialne prevzemnike zanimiva tarča predvsem zaradi močnega deleža na trgu nekdanje Jugoslavije, slišati je, da je dobro posloval tudi v času epidemije covida-19.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.