Telekom: Sodišče imenovalo nove nadzornike

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (posel)  Avtorji: Anja Hreščak, Klemen Košak Teme:  mali delničarji, Telekom Slovenije  Datum: Torek, 3. november 2020 Stran/vir: TUKAJ

Sodišče je presekalo zagato, v kateri se je po odstopu treh nadzornikov znašel Telekom Slovenije, in imenovalo nove nadzornike. To so Boštjan Koler, Dimitrij Marjanovič in Štefan Belingar. Družba je hkrati ustavila prodajo kosovskega Ipka.

Okrožno sodišče v Ljubljani je konec oktobra na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) imenovalo tri nadomestne nadzornike Telekoma Slovenije. Sodba je včeraj postala pravnomočna. V nadzornem svetu Telekoma tako po novem sedijo Boštjan KolerDimitrij Marjanovič in Štefan Belingar, funkcija pa je prenehala Alešu ŠabedruBarbari Cerovšek Zupančič in Bernardi Babič, ki so pred dvema tednoma podali odstopne izjave.

Hkrati je Telekom ustavil postopek prodaje stoodstotnega deleža v svoji kosovski družbi Ipko Telecommunications, kot smo napovedali Dnevniku. »Ipko ostaja del Skupine Telekom Slovenije,« so sporočili iz Telekoma. Prispele ponudbe zanj naj bi se gibale okrog 15 milijonov evrov; po ocenah vodstva družbe naj bi bile prenizke.

Začasni nadzorniki

Kmalu pa bo nadzorni svet znova prevetren, saj so novi nadzorniki, ki jih je imenovalo sodišče, zgolj začasni. Njihova funkcija traja do izvolitve članov nadzornega sveta na skupščini Telekoma Slovenije in največ eno leto od izdaje sklepa, so iz Telekoma sporočili prek Ljubljanske borze. Sodišče je bilo pravzaprav edino, ki je v času epidemije lahko presekalo zagato, v kateri se je znašel nadzorni svet po odstopu treh članov.

Skupščina bi namreč morala čim prej imenovati nove nadzornike, toda epidemija trenutno preprečuje izvedbo skupščine, hkrati pa pravila o elektronski skupščini niso dorečena. Odstopljeni člani so tako do imenovanja novih obtičali v nadzornem svetu družbe. Ker pa so odstopili zaradi »trenutnih (slabih, op. a.) razmer« in »nesoglasij« v nadzornem svetu, kot je v svoji odstopni izjavi zapisal Šabeder, se nadzorni svet ni mogel zediniti o aktualnih zadevah, zato so te stale.

Poleg uvodoma omenjenih so člani devetčlanskega nadzornega sveta Telekoma kot predstavniki kapitala še Barbara Gorjup, Barbara Kürner Čad in Igor Rozman, kot predstavniki zaposlenih pa Drago Kijevčanin, Dušan Pišek in Jana Žižek Kuhar.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.