Pravobranilka zavrnila slovenske argumente

NatisniNatisni

Medij: Delo  Avtorji: Maja Grgič  Teme:  mali delničarji, obvezničarji, razlastitev v sanaciji bank Datum: četrtek, 04. septembra 2020 Stran: 3

Pravobranilka zavrnila slovenske argumente Proces v Luxembourgu Slovenija je po sklepnih predlogih kršila nedotakljivost arhivov ECB in načelo lojalnega sodelovanja Luxembourg - Slovenija s svojo obrambo utemeljenosti hišne preiskave in zasega dokumentov v Banki Slovenije ni prepričala generalne pravobranilke na sodišču EU. Sodba velikega senata bo objavljena v prihodnjih mesecih in bolj je verjetno, da bo za Slovenijo neugodna. Peter Žerjavič, dopisnik

Pravobranilka Juliane Kokott v svojih sklepnih predlogih ugotavlja, da je bilo s kriminalistično preiskavo na Banki Sloveniji kršeno pravo EU. Kot sodišču predlaga pravobranilka iz Nemčije, Slovenija s preiskavo 6. julija 2016 ni izpolnila obveznosti iz protokola o privilegijih in imunitetah Unije, po katerem so arhivi nedotakljivi. Konkretno navajajo, da so zasegli vso komunikacijo guvernerja BS po elektronski pošti in vso dokumentacijo na guvernerjevi delovni postaji ali na njegovem prenosnem računalniku, ne da bi se pred tem uskladili z ECB ali pridobili odločbo sodišča.

Poleg tega Slovenija ni izpolnila svojih obveznosti, ker niti po zasegu ni omogočila ECB opredelitve dokumentov, ki so povezani z izvajanjem nalog evropskega sistema centralnih bank, ter ji ni dala možnosti, da izrazi stališče glede morebitnega oviranja njenega delovanja in neodvisnosti. Utemeljila ni niti, kateri dokumenti so nujni za nacionalni kazenski in predkazenski postopek, niti ni vrnila vseh preostalih dokumentov, ki jih je treba opredeliti kot arhive ECB. 

 

Arhiv ECB ni le v Frankfurtu

 

Dokument s sklepnimi predlogi Kokottove obsega 21 strani. V njem med drugim opisuje ozadje spora, od začetka predkazenskega postopka zaradi suma zlorabe položaja v okviru prestrukturiranja ene od slovenskih bank leta 2013. Med drugim pojasnjuje, da slovenski organi v okviru niso sprejeli predloga ECB za dogovor o skupnem postopku za opredelitev dokumentov ECB. To da je slovenski generalni državni tožilec videl kot nedopusten poseg v predkazenski postopek. Pojasnjuje tudi, da so bile pritožbe ECB na vseh ravneh v Sloveniji, tudi na ustavnem sodišču, zavržene.

Generalna pravobranilka ugotavlja, da sporni dokumenti in nosilci podatkov niso izključeni že zgolj zato, ker niso bili v prostorih ECB. Opozarja tudi, da ECB izvaja svoje glavne naloge v sodelovanju z nacionalnimi centralnimi bankami. Zavrnila je trditev Slovenije, da dokument ni več zaščiten po protokolu, če ga ECB preda ali pošlje nacionalnim centralnim bankam. Če bi bilo tako, kot pravi Slovenija, bi bilo ogroženo pravilno izvajanje nalog ESCB in Eurosistema, je prepričana. To je ponazorila s primerom programa nakupa javnih vrednostnih papirjev, ki jih kupujejo predvsem nacionalne centralne banke. Pojem arhiva mora po mnenju Kokottove zajemati vse dokumente, ki jih za izvajanje njunih nalog pripravijo ECB in nacionalne centralne banke.

Opozorila je, da morajo institucije in države članice pri uporabi protokola o privilegijih in imunitetah sodelovati. To bi moralo potekati po načelu lojalnega sodelovanja iz 4. člena pogodbe o EU. Za Kokottovo je gotovo, da so slovenski organi hišno preiskavo izpeljali enostransko in brez vnaprejšnje uskladitve z ECB ali pridobitve odločbe sodišča EU. 

Tudi sklicevanje na učinek presenečenja po njenem mnenju ni prepričljivo, saj je BS iz prejšnjih stikov vedela, da želijo dostop do nekaterih dokumentov. Slovenija bi morala najprej omogočiti opredelitev dokumentov, ki jih je treba šteti za arhiv ECB, in tej omogočiti, da izrazi stališče glede oviranja njenega delovanja.

Slovenski organi da do vložitve tožbe tudi niso pojasnili, katere dokumente so uporabili ali jih nameravajo uporabiti; pa tudi dokumentov, ki jih ne potrebujejo in pri katerih gre za arhive ECB, niso vrnili. V evropski komisiji so mnenje generalne pravobranilke sodišča EU pozdravili.

Slovenski organi so hišno preiskavo izpeljali enostransko in brez vnaprejšnje uskladitve z ECB ali pridobitve odločbe sodišča EU. » Sodba predvidoma v prihodnjih mesecih. Generalna pravobranilka pritrdila argumentom Bruslja in ECB. > Neznana usoda pogovorov o poravnavi med Slovenijo in EK. 

 

Razlaščenci bank zaskrbljeni »Škandalozno!«

 

Tako se je na mnenje generalne pravobranilke v primeru tožbe evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB v kriminalistični preiskavi v Banki Slovenije (BS) odzval predsednik Društva malih delničarjev Slovenije Rajko Stankovič.

 

Opozoril je, da Slovenija leta 2013 še ni bila del enotnega sistema ECB. Če bo stališče pravobranilke sprejeto, bo to, kot pravi, razlaščencem onemogočilo dokazovanje, da cenitve bank niso bile ustrezne, saj ne bodo imeli dostopa do podatkov. »Današnjo odločitev razumem, kot da se pristojni bojijo, da pri sanaciji bank ni bilo vse v redu.

 

Če bi bilo, bi imeli interes, da se to razjasni,« je dejal. Dodal je, da je bila imuniteta zaposlenim v mednarodnih institucijah dodeljena ob predpostavki, da ljudje tam delajo po pravilih.

 

»Upam, da sodišče ne bo upoštevalo mnenja pravobranilke,« pravi odvetnica razlaščenih bančnih vlagateljev Tamara Kek. Meni, da tudi če bi sodišče upoštevalo pravobranilko, to ne bi smelo vplivati na civilne sodne postopke glede razlastitev pri nas. »Lahko pa bi to negativno vplivalo na dostop do podatkov, če bi se BS sklicevala na odločitev evropskega sodišča,« poudarja.

 

Odvetnik Miha Kunič meni, da bi to vplivalo le na kazenske postopke. Tudi on se sprašuje, kdo lahko zaposlene v evropskih institucijah sploh preganja v primeru zlorab, če imajo vsi imuniteto. »Mene tako stališče zelo skrbi,« pravi.

 

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič pa pove, da danes objavljenega mnenja pravobranilke na sodišču EU ne smemo šteti kot zmago ali poraz, saj gre za precedenčen primer v EU. 

 

Dokument s sklepnimi predlogi obsega 21 strani; v njem je med drugim opisano ozadje spora, od začetka predkazenskega postopka zaradi suma zlorabe položaja v okviru prestrukturiranja ene od slovenskih bank leta 2013.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.