Petrolov dobiček kljub krizi za rekordne dividende

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (spletna izdaja) Avtorji: Anja Hreščak Teme: mali delničarji, skupščine Datum: 23.07.2020 Ura: 18.57 Vir objave: TUKAJ

Lastniki Petrola so na današnji skupščini potrdili predlog vodstva družbe in požegnali izplačilo skoraj celotnega dobička, ki je lani znašal dobrih 45,36 milijona evrov, za dividende, kar pomeni rekordnih 22 evrov bruto na delnico.

 

Delničarji Petrola so se na današnji skupščini, ki bi morala biti že sredi aprila, a jo je vrhunec prvega vala epidemije premaknil v poletni čas, seznanili z bilančnim dobičkom v višini 45,36 milijona evrov ter potrdili predlog uprave in nadzornega sveta, da se glavnina dobička, 45,22 milijona evrov, nameni za izplačilo dividend v rekordni vrednosti 22 evrov bruto na delnico (preostanek se bo razporedil v druge rezerve). To je presenetljivo, saj je že danes jasno, da bodo letošnji rezultati zaradi epidemije in drastičnega padca prodaje naftnih derivatov bistveno slabši od pričakovanih, kar je na skupščini priznala tudi predsednica uprave Nada Drobne Popović. Aprila denimo je skupina utrpela kar 46-odstotni padec maloprodaje.

Po pričakovanjih so delničarji danes potrdili tudi nadomestnega člana nadzornega sveta Janeza Pušnika. Mesto je bilo izpraznjeno od oktobra lani, ko je v enem izmed najbolj odmevnih politično-kadrovskih pretresov sporazumno odstopila celotna uprava pod vodstvom Tomaža Berločnika. Takrat je dotedanja predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popović začasno prevzela vodenje uprave in s to potezo dvignila veliko prahu. Formalno je predsednica uprave postala februarja letos, hkrati z njo pa sta bila za člana uprave imenovana še Matija Bitenc in Jože Bajuk.

 

Plana za letos družba ne bo dosegla

Petrol je skupina z največ prihodki med slovenskimi podjetji. V prvem četrtletju letos je skupina sicer ustvarila 916,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 15 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Že konec marca so v Petrolu zabeležili znaten upad prodaje, negativni trendi so se nadaljevali tudi aprila, medletne padce pa je ublažilo šele vladno sproščanje protikoronskih ukrepov v maju. A že zdaj je jasno, da Petrol zaradi epidemije ne bo mogel uresničiti poslovnega načrta za letos. V družbi so namreč načrtovali 6,4 milijarde evrov prihodkov, prodajo 3,4 milijona ton naftnih proizvodov, EBITDA v višini 214,8 milijona evrov in 109,8 milijona evrov čistega dobička. Po zadnjih prilagoditvah predvidevajo, da bo prodaja naftnih proizvodov dosegla od 83 in 86 odstotkov lanske, za dobro petino naj bi bil nižji tudi EBITDA, zato so naložbe za letos že omejili na najnujnejše.

Družba je v prvih treh mesecih prodala za 18 odstotkov manj naftnih derivatov kot v enakem obdobju lani, za pet odstotkov je padla prodaja utekočinjenega naftnega plina, prodaja trgovskega blaga pa za tri odstotke, izhaja iz poročila o poslovanju. Bruto prilagojeni dobiček je v prvih treh mesecih znašal 105,3 milijona evrov in je bil na ravni izpred leta dni. Dobiček iz poslovanja je bil višji za 34 odstotkov in je znašal 28,4 milijona evrov, EBITDA pa se je okrepila za 26 odstotkov, na 46,5 milijona evrov. V Petrolu rast EBITDA pripisujejo vrednotenju finančnih instrumentov za uravnavanje kotacij naftnih derivatov v višini 8,6 milijona evrov, saj so bile v začetku letošnjega leta kotacije prihodnjih mesecev za dizel dvakrat višje kot konec marca.

 

Revizije še ni

Delničarji so se danes tudi seznanili s prejemki poslovodstva in nadzornikov, podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu ter slednjemu hkrati za 30 odstotkov znižali prejemke za čas epidemije.

Niso pa se še seznanili z revizijo, ki jo za Petrol pripravlja družba BDO. Revizor preverja vse Petrolove posle, večje od milijona evrov, ki jih je družba sklenila od leta 2015 do 24. oktobra lani, torej v času drugega mandata Tomaža Berločnika na čelu uprave. Pri tem v oči bodejo tudi nesklenjeni posli, saj si je Berločnik prizadeval za lastniški vstop Petrola v družbo Avant car, kar pa so nadzorniki, ki jih je tedaj še vodila Drobne-Popovićeva, zavrnili. Po odstopu prejšnje uprave je Berločnik postal član uprave Avant car, od letošnjega maja pa je tudi štiriodstotni solastnik podjetja.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.