V Krkin nadzorni svet v zadnjem hipu tudi Matej Lahovnik

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (spletna izdaja) Avtorji; ds Teme: mali delničarji, skupščine Datum: 10.07.2020 Ura: 18.50 Vir objave: TUKAJ

Na današnji skupščini novomeške Krke so volili štiri predstavnike delničarjev v devetčlanski nadzorni svet. Trije med njimi so dosedanji člani Jože Mermal, Julijana Kristl in Boris Žnidarič, četrto ime pa je Matej Lahovnik, ki ga je SDH predlagal tik pred skupščino.

Delničarji novomeške Krke so na današnji skupščini sprejeli predlog delitve bilančnega dobička v višini nekaj manj kot 271 milijonov evrov. Kot vsako leto je uprava tudi tokrat predlagala, da se približno polovica bilančnega dobička razdeli delničarjem, kar pomeni, da bodo za delnico prejeli 4,25 evra bruto (lani 3,20 evra bruto) oziroma 3,08 evra neto. Po besedah prvega moža Krke Jožeta Colariča bodo dividende začeli izplačevati 23. julija. Največ, 38,5 odstotka delnic, imajo v lasti slovenske fizične osebe, skoraj 27 odstotkov pa državna sklada Kapitalska družba in Slovenski državni holding (SDH) ter Republika Slovenija.

Izvolili so tudi štiri člane nadzornega sveta iz vrst delničarjev. Sedanjim namreč mandat poteče 20. avgusta. Tri imena izvoljenih nadzornikov so že »stara«. V nadzornem svetu tako ostajajo Jože Mermal, dolgoletni prvi mož BTC in dosedanji predsednik Krkinih nadzornikov, doktorica farmacevtskih znanosti Julijana Kristl in nekdanji član uprave Kapitalske družbe Boris Žnidarič. Četrto predlagano ime je bilo Peter Filipič, nekdanji predsednik uprave Pokojninske družbe A. Toda SDH je na dan skupščine vložil nasprotni predlog in namesto Filipiča za novega nadzornika predlagal Mateja Lahovnika, po mnenju mnogih najvplivnejšega ekonomista v sedanji vladi. Delničarji so ga brez razprave izvolili s 70-odstotno podporo; preostale tri so potrdili z več kot 99-odstotno podporo.

Krka je lansko leto zaključila z rekordom – 1,49 milijarde evrov prihodkov, kar je 12 odstotkov več kot leto prej, čisti dobiček pa je povečala za kar 40 odstotkov, na 244 milijonov evrov. Letošnje prvo polletje zaključuje s skoraj 804 milijoni evrov prodaje, kar je šest odstotkov več kot v lanskem prvem polletju, ocenjeni čisti dobiček pa je za 15 odstotkov večji od lanskega in znaša dobrih 160 milijonov evrov.

Krka se je po Colaričevih besedah svetovni pandemiji koronavirusa prilagodila »zelo dobro«: »V prvem četrtletju smo beležili povečanje povpraševanja po naših izdelkih, ki pa se je konec marca umirilo. Tako smo danes v povsem pričakovanih okvirih letnega načrta, ki je še vedno 1,52 milijarde evrov prodaje in neto dobiček v višini dobrih 210 milijonov evrov.«

 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.