Delničarji Save Re brez dividende

NatisniNatisni

Medij: STA (Gospodarstvo) Avtorji: STA Teme: mali delničarji Datum: Torek, 16. junij 2020 Ura: 19.15

 

Skupščina Save Re, na kateri je bilo prisotnega 71,856 odstotka osnovnega kapitala, je danes med drugim potrdila predlog vodstva, da se 34,71 milijona evrov lanskega bilančnega dobička ne uporabi.

 

Pozavarovalnica s tem sledi pozivu Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) k začasnemu zadržanju izplačila dividend.

 

AZN je namreč konec marca vse zavarovalnice, pozavarovalnice in pokojninske družbe pozvala k začasnemu zadržanju izplačila dividend in da ne prevzamejo nepreklicne zaveze za izplačilo dividend. Gre za začasen ukrep, veljaven do 1. oktobra, z njim pa bodo zavarovalnice po mnenju AZN povečale svojo odpornost na finančni šok, ki je nastal zaradi posledic epidemije covida-19, ohranile svojo finančno stabilnost in preprečile morebiten nastanek motenj v svojem delovanju.

Vodstvo in nadzorni svet Save Re sta sicer v obrazložitvi predlaganih sklepov zapisala, da bodo po poteku roka za začasno zadržanje izplačila dividende ponovno proučili podlage za izplačilo dividende za poslovno leto 2019.

 

Predsednik uprave Marko Jazbec je na skupščini po navedbah društva Mali delničarji Slovenije povedal, da glede na vse do zdaj znane podatke in projekcije, uprava in nadzorni svet Save Re še vedno menita, da bodo morda prepričali AZN, da za Savo Re odpravi prepoved priporočila o neizplačilu dividende za leto 2019. V tem primeru bo najverjetneje nova skupščina sklicana v novembru ali decembru.

 

Vodstvo Save Re je pred pozivom AZN predvidevalo, da bi za izplačilo dividend namenila 16,27 milijona evrov ali 1,05 evra bruto na delnico, preostali del v višini 18,44 milijona evrov pa se ne bi uporabil.

Pozavarovalnica je lani za izplačilo dividend namenila 14,7 milijona evrov, tako je dividenda za poslovno leto 2018 znašala 95 centov bruto na delnico in je bila za 15 centov večja kot v predhodnem letu.

 

Sava Re je lani ustvarila rekordnih 50,2 milijona evrov čistega dobička, za letos so sprva načrtovali, da bo čisti dobiček nižji za približno 10 odstotkov in bo znašal do 45 milijonov evrov. Aprila pa so ocenili, da bo zaradi posledic koronavirusa čisti dobiček nižji za 15 do 20 odstotkov.

 

Kot so navedli v društvu, pa za zdaj kaže, da bo verjetno učinek posledic koronavirusa manjši. Sava Re namerava do avgusta narediti rebalans načrta za letos in strategijo do leta 2022.

 

Skupščina je danes odločala tudi o podelitvi novega mandata članu nadzornega sveta Davorju Ivanu Gjivoju, ki mu mandat poteče 7. marca 2021. Delničarji so mu podelili nov štiriletni mandat, ki bo začel teči 8. marca 2021, je razvidno iz sklepov skupščine, objavljenih na spletni strani Ljubljanske borze.

 

Tako se je pozavarovalnica izognila tveganju, da bi od poteka mandata pa do imenovanja novih nadzornikov na redni letni skupščini, predvideni junija 2021, delovala z nadzornim svetom zgolj v petčlanski zasedbi in bi bila glede sestave neskladna s svojim statutom, izognila pa se je tudi sklicu izredne skupščine.

 

Poleg Gjivoja v nadzornem svetu Save Re predstavnike kapitala zastopajo še Mateja Lovšin Herič, ki tudi vodi nadzornike, Keith William Morris, ki je njen namestnik, in Andrej Kren kot član.

 

Delavce v nadzornem svetu zastopata Andrej Gorazd Kunstek in Mateja Živec, ki jima je mandat potekel 11. junija lani, delavci pa so jima podelili novega, ki je začel teči z 12. junijem, s čimer se je danes seznanila tudi skupščina.

 

Delničarji Save Re so na današnji skupščini, na kateri je delničar Facig napovedal izpodbojno tožbo, podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu za delo v lanskem letu.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.