Ustavno sodišče zadržalo izvrševanje zakona za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v bankah

NatisniNatisni

Medij: SIOL Avtorji: D.K. Teme:  izbris v bankah Datum: Torek, 11. marec 2020 Ura: 15.23

Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo izvrševanje zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Zahtevo za zadržanje je skupaj z zahtevo za oceno ustavnosti vložila Banka Slovenije.

Ustavno sodišče je zapovedalo, da v tem času ne tečejo roki za zastaranje odškodninskih terjatev iz zakona o bančništvu ter za vložitev tožb. Banka Slovenije in Okrožno sodišče v Mariboru morata s spletne strani odstraniti objave, ki jih je zahteval zakon za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v bankah, so sporočili iz sodišča.

 

Upravljavec podatkovne sobe, mariborsko sodišče in Agencija za trg vrednostnih papirjev morajo do končne odločitve ustavnega sodišča opustiti obdelavo podatkov, razen hrambe prejetih gradiv, morajo pa preprečiti dostop do teh gradiv. Začasno se morajo prekiniti tudi pravdni postopki, vloženi po tem zakonu, je ustavno sodišče še zapisalo v sklepu.

 

Na finančnem ministrstvu sklep še proučujejo, Banka Slovenije ponavlja argumente

 

Na finančnem ministrstvu odločitev ustavnega sodišča še proučujejo. Banka Slovenije je medtem v odzivu ponovila argumente, ki po njeni oceni pričajo o neskladnosti zakona z ustavo. V sporočilu za javnost so še zapisali, da so soglasno sprejeto odločitev ustavnega sodišča prejeli in dodali, da se je ustavno sodišče ob tem odločilo tudi, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno, poroča STA.

V Banki Slovenije so ponovili, da sicer podpirajo namero vlade po ureditvi pravnega varstva imetnikov podrejenih obveznic, vendar trenutna rešitev tega po njihovem prepričanju ne omogoča. Vnovič so tudi opozorili, da so v postopku priprave zakona podali tudi več predlogov, kako ustrezno urediti položaj centralne banke v tovrstnih sodnih postopkih, ki pa jih pripravljavci niso upoštevali.

 

Društvo MDS znova predlaga zunaj sodno poravnavo

 

Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) je ob odločitvi ustavnega sodišča ponovilo poziv vladi in DZ k razmisleku o možnostih poravnalne sheme ali zunaj sodne poravnave. Shema bi težavo večine malih vlagateljev rešila takoj, navaja STA.

 

"Vlado in poslance še enkrat pozivamo, naj presekajo ta gordijski vozel in sprejmejo novelo zakona ali poseben zakon, ki bo omogočil pravično rešitev v obliki zunaj sodne poravnave brez nepotrebnih pravnih preigravanj," so sporočili iz MDS.

 

Opozorili so, da zakon ali novela ne smeta biti diskriminatorna in morata vsem vlagateljem omogočiti, da z najmanjšimi možni stroški zaključijo "to več kot šestletno agonijo". Dodali so, da se ni pravda zaradi vseh zapletov še niti dobro začela, a je že drugič predmet ustavne presoje.

 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.