Poznič o Mladinski knjigi: Smo sredi postopka, da se naložba prenese na SDH

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (posel)  Avtorji: STA Teme:  mali delničarji, MKZ Datum: Sobota, 25. januar 2020 Vir: TUKAJ

Ministrstvo za kulturo je po besedah ministra Zorana Pozniča sredi postopka, da se naložba prenese z DUTB na SDH in s tem dobi status naložbe strateškega pomena. Na DUTB so medtem za STA zapisali, da "trenutno ne potekajo nobene aktivnosti glede prenosa naložbe na SDH."

"In da ne boste mislili, da je bil ta projekt enostaven, pri nas je še vedno zelo veliko birokratov, ki mislijo, da je kultura zgolj breme in nebodigatreba. Pa četudi bi tisti, ki so si lani že ogledovali mrežo poslovalnic Mladinske knjige po Sloveniji, iz njih naredili trgovine in obrate s hitro prehrano," je o nevarnosti, v kateri naj bi se znašla največja slovenska založba, tudi z okoli 50 knjigarnami, v današnjem intervjuju za Delo povedal Poznič.

"V družbi Mladinska knjiga Založba se izvaja postopek prestrukturiranja. "Odločitev o nadaljnjem upravljanju naložbe se bo v DUTB oblikovala, ko bo ta zaključen. Trenutno ne potekajo nobene aktivnosti glede prenosa naložbe iz DUTB na SDH, pri čemer je odločitev o morebitnem prenosu v domeni lastnika DUTB in ga ne moremo komentirati," so o prenosu zapisali v DUTB.

Glavni izvršni direktor DUTB Matej Pirc je pred časom v pogovoru za STA dejal, da je zgodba z Mladinsko knjigo zahtevna, saj deluje v specifični panogi, ki gre skozi intenzivno transformacijo. Prihodki družbe se že več let zmanjšujejo, družba ustvarja izgube, s tem pa kot nekaj več kot polovični lastnik "vsekakor ne moremo biti zadovoljni".

Z načrtom poslovnega prestrukturiranja, ki ga je pripravilo vodstvo družbe in sprejelo številne ukrepe, se že kaže boljša stroškovna učinkovitost poslovanja, a prihodki še upadajo, z njim pa tudi tržni delež. Družbo je treba stabilizirati, zato DUTB na to naložbo gleda "zelo dolgoročno", je takrat dejal Pirc in dodal, da dokler podjetje ustvarja negativen denarni tok, DUTB izstopa iz lastništva ne predvideva. Pirc sicer meni, da bi se rezultati prestrukturiranja lahko pokazali v dveh letih.

Večinski delež založbe Mladinska knjiga je aprila 2016 na javni dražbi kupila DUTB, ki je dražbo tudi razpisala. Drugih kupcev takrat ni bilo. S tem je postala lastnica 51,23-odstotnega deleža založbe, ki je bil zastavljen za terjatve do Zvona Dva Holding v stečaju.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.