Istrabenz - Kako bo država zavarovala šest hotelov?

NatisniNatisni

Medij: SIOL Avtorji: Primož Cirman, Vesna Vuković  Teme:  mali delničarji Datum: Torek, 26. oktober 2019 Za ogled članka pritisni: TUKAJ

Istrabenz, nekoč eden najpomembnejših domačih finančnih holdingov, ne gre v likvidacijo. Kdo ga je preprečil in kaj objavljena prevzemna namera pomeni za državne načrte s turizmom?

Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znani pod imenom slaba banka, na današnji skupščini Istrabenza ni uspelo prepričati ostalih delničarjev in izglasovati sklepa o začetku likvidacije holdinga.

Za to bi namreč potrebovali najmanj glasove treh četrtin prisotnih delničarjev, ki pa jih niso imeli. Po naših informacijah so proti likvidaciji glasovali delničarji, ki so imeli v rokah okoli tretjino delnic.

Država zdaj preigrava različne možnosti. Ena od njih je izpeljava postopka upniške prisilne poravnave, na podlagi katerega bi razlastili dosedanje delničarje, DUTB kot največja upnica Istrabenza pa bi v naslednji fazi prevzela njegovo lastništvo. 

Burno dogajanje pred skupščino

Da se bo na skupščini zapletlo, je bilo mogoče slutiti že pred dnevi. Za dodaten preobrat pa je danes zjutraj poskrbel eden od večjih lastnikov Istrabenza, podjetje Intus Invest, ki je objavil namero za prevzem koprskega holdinga.

Pozneje se je namreč uresničila naša napoved, da bodo posamezni delničarji likvidaciji nasprotovali, ker bi presodili, da se jim bolj izplača delnice prodati potencialnemu prevzemniku.

Na dogajanje so se že odzvali v Društvu Mali delničarji Slovenije, ki ga vodi Rajko Stanković. Opozarjajo, da ima Istrabenz še vedno 9.305 malih delničarjev, ki imajo v lasti nekaj manj kot deset odstotkov vseh delnic. Pričakujejo, da bo Intus Invest zanje ponudil bistveno več od borzne cene, ki trenutno znaša 2,5 centa.

Če bo prevzemna ponudba znašala en evro na delnico, bi ti mali delničarji v povprečju dobili dobrih 53 evrov. "Ko bi od tega odšteli stroške sprejema prevzemne ponudbe, večini ne bi ostalo skoraj nič," so poudarili.

Že prejšnji teden smo poročali, da utegne DUTB pri svojih načrtih naleteti na oviro. Za potrditev sklepov o prenosu celotnega Istrabenzovega premoženja na slabo banko in njegovi likvidaciji namreč potrebuje glasove treh četrtin delničarjev. Za zdaj ni jasno, ali jih ima. V zadnjih dneh se je namreč okrepil tabor nasprotnikov likvidacije.

Ti morajo zbrati najmanj 25 odstotkov glasov, čemur so očitno blizu. Podjetje Intus Invest, ki je v lasti Petra Krivca, nekdanjega finančnika ACH, in holdinga Axor, večinskega lastnika Union hotelov (vodi jih Matej Rigelnik), obvladuje slabih 13 odstotkov delnic. Še dobrih osem odstotkov jih je v lasti družbe BSL, ki jo vodi Andrej Toš mlajši, sin odvetnika Andreja Toša, ki zastopa tudi srbskega poslovneža Miodraga Kostića. Delnice je prejšnji teden kupil prav od Kostićeve Gorenjske banke.

Nova lastniška razmerja so tako že pred dnevi okrepila špekulacije, da bo skupščina tik pred zdajci odpovedana.

Delničarji sicer lahko prenos premoženja in likvidacijo Istrabenza izglasujejo ne glede na objavljeno namero za prevzem. "To ne spremeni ničesar. Uprava bo morala o nameri pred skupščino obvestiti delničarje. Ti lahko še vedno odločajo o likvidaciji," nam je dejal eden od največjih domačih strokovnjakov za prevzemno zakonodajo, ki je želel ostati neimenovan.

Za objavo ponudbe za prevzem ima podjetje Intus Invest na voljo od deset do trideset dni, od namere pa lahko tudi odstopi. V tem primeru leto dni ne bo smelo objaviti ponudbe za prevzem Istrabenza, razen če za odstop od namere pridobi soglasje Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

DUTB je sicer že spomladi nase prenesla ključno premoženje Istrabenza – družbo Istrabenz turizem, ki ima v lasti hotele Riviera, Slovenija, Apollo, Mirna, Neptun in Grand hotel Portorož. Danes ima tako Istrabenz v lasti le še polovični delež v družbi Adriafin, ki ima v lasti Vina Koper, nekaj nepremičnin, terjatev in drugega manjšega premoženja.

Poročali smo že, da bi morebitni stečaj Istrabenza njegovemu upravitelju omogočil, da bi lahko izpodbijal nekatere posle za nazaj. Med njimi tudi prenos hotelov na DUTB, ki jih je pred tem želel kupiti Miodrag Kostić.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.