Certa Holding - Visoka izguba ni omajala naložbenih načrtov

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice (Aktualno)  Avtorji: Saša Dragoš Tema: ZGD-1 Datum: Sob, 09. nov.. 2019 Stran: 2

Cerkno Certa Holding v spremembo imena in v zadnjo ponudbo za odkup delnic

Visoka izguba ni omajala naložbenih načrtov

Certa Holding v ponedeljek organizira drugo letošnjo skupščino. Na njej naj bi se poslovila od sedanjega imena in novi sedež dobila pri večinski lastnici Postojnski jami (PJ). Čeprav je družba zaradi slabitve vrednosti Certe in njenega Hotela Cerkno minulo leto zaključila z visoko izgubo, je direktor PJ Marjan Batagelj povsem umirjeni

Cerkljanski že predstavil naložbe v turizem.

Certa Holding (CH) in tovarna elektrotermičnih aparatov Eta, ki sta z delničarsko vojno in zaostritvijo delovnih razmer Cerkljansko vrgla s tečajev, dve leti pozneje strežeta s pogumnimi razvojnimi načrti. Potem ko je večina delničarjev v Eti “zaslužene” delnice holdinga leta 2017 prodala Postojnski jami. in je ta potem kupila še podrejeno Certo s TIK Kobarid, Hotelom Cerkno in četrtino Ete, je že lanska skupščina potekala povsem umirjeno.

Tudi letošnja, čeprav je v reviziji predlagana slabitev obeh družb navrgla več kot pet milijonov evrov izgube. V ponedeljek bo druga letošnja skupščina holdinga. Šok po zmanjšanju vrednosti družb, a ohranjen optimizem Certi so ob lastninjenju Ete leta 1992 pustili četrtino njenega nekdanjega družbenega premoženja in Hotel Cerkno, pozneje je kupila večinski delež v TIK Kobarid. V krovni holding pa so leta 1998 združili 2.335 delničarjev. Če je Eta dolgo pokrivala izgube Hotela Cerkno, mu je slabitev premoženja leta 2015 prinesla prvo visoko izgubo. Leta 2016, ko so še vedno neznani mešetarji vse premoženje od delničarjev hoteli odkupiti za drobiž, se je vnela delničarska vojna. Postojnski jami oziroma njenemu direktorju in večinskemu lastniku Marjanu Batagelju jo je uspelo umiriti s pridobitvijo zaupanja večine delničarjev. 

PJ je s povezanim skladom Alfi 87-odstotna lastnica holdinga, od lani pa še lastnica Certe.

Medtem, ko je PJ pred nakupom lahko preverila le javno dostopne bilance obeh družb in kot prevzemnica ni mogla opraviti skrbnega pregleda, jo je po lanski reviziji neprijetno zadel predlog za znižanje vrednosti obeh družb. Revizijska družba ACAM je predlagala njuno slabitev v vrednosti več kot pet milijonov evrov. 

CH je tako minulo leto zaradi slabitev vrednosti Certe zaključil z dvema milijonoma evrov, Certa pa zaradi slabitev v Hotelu Cerkno s kar 3,18 milijona evrov izgube. “Prvič smo naročili zelo podrobno revizijo obeh družb. Ko so me obvestili o predlogu, naj njuno vrednost oslabimo za pet milijonov evrov, sem bil v šoku. Ker je bilo, zlasti v Hotelu, že opravljenih več slabitev, tega nikakor nisem pričakoval. Predlogu bi sicer lahko nasprotoval, a bi v tem primeru revizorji izdali mnenje s pridržkom. To pa bi bilo še slabše,” je ocenil Marjan Batagelj. Predlog ga je zadel sredi priprave sedem milijonov evrov vrednih naložb v cerkljanski turizem. “Optimizem me ni zapustil. Vesel sem, ker smo rešili TIK v Kobaridu in prav te dni v njem odpiramo čisto sobo z dvema sodobnima strojema. Pred prevzemom so mnogi pričakovali, da bom TIK prodal.

Vesel sem tudi umiritve razmer v Cerknem, dobrega sodelovanja z občino in Eto. Avgusta prihodnje leto bomo začeli s prenovo prvega dela hotela,” je povedal Batagelj. Naložbe je Cerkljanom že predstavil. Najprej bodo do ravni štirih zvezdic prenovili depandanso, najslabši del hotela, restavracijo in lobi z inštalacijami.

Po izselitvi trgovine bo sledilo urejanje tega dela hotela za poslovni turizem. Občina pravkar gradi protipoplavni zid ob Cerknici, da bo Spar lahko začel graditi napovedano trgovino. Ko bo občina hotel z mostom povezala z nasprotnim bregom Cerknice, bo sama pridobila možnost ureditve sedaj zanemarjenega središča Cerknega. 

PJ pa bo naložbo nadaljevala na smučarskem centru.

Po Certi holding Larix

V ponedeljek bo druga letošnja skupščina Certe Holdinga. Sedež naj bi iz praktičnih razlogov preselili v Postojno in ga preimenovali v Larix. Larix je latinsko ime za macesen, eno značilnih dreves Črnega vrha oziroma smučarskega centra Cerkno. “Sočasno je to drevo z globokimi koreninami in take mora pognati tudi naš Larix,” je dodal Batagelj. Sočasno je PJ pozvala preostale male delničarje k prodaji delnic po 3,2 evra. V lasti imajo še 5,26 odstotka delnic. Skoraj toliko - 4,18 odstotka - pa jih ima igralniška družba Sergeja Racmana. Zakaj je civilna pobuda za Cerkljansko razvpitega poslovneža tik pred dokončnim prevzemom Holdinga s strani PJ prepričala v nakup delnic, ostaja neznanka.

So pa sodišča ovrgla vse tožbe, ki so jih vlagali člani pobude. “Ocenjujemo, da je še približno sto malih delničarjev. Po slabitvi premoženja bi za delnico lahko ponudili manj, a smo se odločili za prvotno ceno. Nikakor ne želimo, da bi mali delničarji ostali zaklenjeni v lastništvu Postojnske jame, sočasno pa klirinško depotni družbi plačevali ležarino in po spremembi zakonodaje še davke za te delnice,” je povedal Batagelj. Je pa tokratni poziv zadnja možnost za prodajo delnic. 

Najslabši del Hotela Cerkno - depandansa z restavracijo - bosta obnovljena ob letu, leto pozneje pa preko novega mostu povezana z lastnimi zemljišči na desnem bregu Cerknice.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.