Vlada od SDH terja pojasnilo o zamenjavi Berločnika

NatisniNatisni

Medij:

Dnevnik (Poslovni Dnevnik)

Avtorji:

Sebastjan Morozov

Teme:

Mali delničarji

Datum:

Sob, 26. okt.. 2019

Stran:

5

 

Potem ko so se nadzorniki Petrola pod vodstvom Nade Drobne Popovič v četrtek s Tomažem Berločnikom in dvema članoma uprave dogovorili o sporazumni prekinitvi delovnega razmerja, je včeraj o tem na dopisni seji razpravljala vlada, ki od vodstva SDH zahteva informacijo o razlogih, vzrokih in posledicah zamenjave.

 

Na četrtkovi seji nadzornega sveta Petrola so bili sporazumno razrešeni predsednik uprave Tomaž Berločnik ter člana uprave Igor Stebernak in Rok Vodnik. Za začasno predsednico uprave je bila imenovana Nada Drobne Popovič. Do lani spomladi je bila članica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), nato pa se je kot finančna direktorica zaposlila v jeseniški družbi Sij Acroni, ki je del skupine Sij – Slovenska industrija jekla, v 75-odstotni lasti Rusov. Poleg Drobne-Popovičeve bosta do imenovanja novih članov s polnim mandatom začasno upravo sestavljali še direktorica za strateško obvladovanje stroškov Danijela Ribarič Selakovič in Ika Krevzel Panić, ki je bila že doslej kot delavska direktorica članica Petrolove uprave.

 

Po razrešitvi je Berločnik povedal, da je sporazumen odhod s čela Petrola posledica razhajanj med člani nadzornega sveta glede strategije družbe.

 

Ena od predvidenih naložb naj bi bila nakup družbe Avantcar, ene od vodilnih igralk na področju e-mobilnosti. Avantcar, ki je lani ustvaril 17,2 milijona evrov prihodkov od prodaje in 1,2 milijona evrov čistega dobička, je v lasti Gašperja Žvana in Mateja Čera.

 

Pred mesecem postal menedžer leta

 

Potem ko so v četrtek v medijih zakrožile neuradne informacije o zamenjavi Berločnika, je Drobne-Popovičeva pojasnila, da se bo nadaljevala prejšnja seja nadzornega sveta in da točke o zamenjavi uprave sicer ni na dnevnem redu; prek spletnih strani Ljubljanske borze je to sporočila tudi Petrolova uprava. K temu je dodala, da poslovanje skupine Petrol poteka nemoteno in skladno s potrjeno ambiciozno strategijo in letnim načrtom. Pri načrtovani rasti poslovanja preverjajo različne stresne scenarije in s tem zagotavljajo, da je skupina Petrol pripravljena na ohlajanje gospodarske rasti in morebitno krizo v prihodnosti, je še dejala.

 

Pred približno mesecem dni je Združenje Manager Berločnika izbralo za menedžerja leta. Svojo odločitev je med drugim utemeljilo s tem, da je Skupina Petrol, ki zaposluje okoli 5000 delavcev, lani dosegla 5,4 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo za petino več kot leta 2017 in skoraj dvakrat več kot leta 2010 (vodenje Petrola je Berločnik prevzel v začetku leta 2011). V prvem polletju letošnjega leta je Petrol ustvaril 2,73 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo za 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček pa se je povečal za štiri odstotke in je znašal okoli 41 milijonov evrov.

 

Po poročanju Financ se neuradno omenja, da bi novi član Petrolove uprave lahko postal Sašo Berger, član Petrolovega nadzornega sveta, sicer pa predsednik uprave družbe S&T Slovenija. Berger je tudi polovični lastnik podjetja Center za gradbene študije (CGŠ), ta pa je uradno 7,93-odstotni lastnik družbe IMP, ki naj bi sodelovala s Petrolom. Po neuradnih podatkih naj bi CGŠ dejansko obvladoval višji lastniški delež IMP, kot je razvidno iz sodnega registra. Tega podatka in podatka, da naj bi IMP sodeloval s Petrolom, Berger včeraj do zaključka redakcije ni komentiral, prav tako ni odgovoril na vprašanje, ali se z Drobne-Popovičevo družita zasebno. Odgovora na to vprašanje nismo prejeli niti od Drobne-Popovičeve.

 

Združenje Manager in mali delničarji nasprotovali menjavi

 

V Združenju Manager so v četrtek pojasnili, da z ogorčenostjo, predvsem pa z zaskrbljenostjo spremljajo medijske napovedi o morebitni menjavi uprave s Tomažem Berločnikom na čelu, ki je dosegla rekordne poslovne rezultate v zgodovini Petrola in v devetih letih zagotovila 1500 novih delovnih mest. »Z morebitnim rušenjem uspešnega vodstva bi tisti, ki ga želijo odstaviti, oziroma vladajoča politika posredno sporočili, da jim je malo mar za družbeno blaginjo in dobrobit največjega slovenskega podjetja, s tem pa za več kot 5000 ljudi, oziroma da so jim pomembni le lastni parcialni in politični interesi,« so poudarili v Združenju Manager. Dodali so, da zato ostro nasprotujejo morebitni menjavi vodstva iz političnih razlogov, s tem pa tudi političnim igricam, ki prepogosto delajo škodo gospodarstvu in družbi.

 

Toda apel Združenja Manager ni zalegel, prav tako ne apel društva Mali delničarji Slovenije (MDS).

 

Preden je bil Berločnik razrešen, so v Društvu MDS povedali, da pričakujejo, da bodo morebitna nesoglasja, ki so nastala med nadzorniki in upravo, zgladili v konstruktivnem dialogu in iz tega morebitnega »spora ali nesporazuma« vsi skupaj izšli kot zmagovalci, kar se bo verjetno v bodoče odrazilo v še boljših rezultatih družbe ter posledično višji vrednosti naložbe za vse delničarje. Nadzorni svet in upravo Petrola so pozvali, naj stopita vsak korak nazaj in morebitne spore ali nesporazume rešita na korporativno običajen način in mimo medijev.

 

Nadzorniki so neodvisni

 

V Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki upravlja naložbo v Petrolu v svojem imenu in v imenu Republike Slovenije v skupnem deležu 22,78 odstotka, so pred razrešitvijo uprave pojasnili, da so rezultati družbe dobri. Skupina Petrol ima po javno dostopnih informacijah ambiciozne načrte za prihodnje in je na dobri poti, da srednjeročno preseže načrtovane poslovne prihodke in čisti poslovni izid, so povedali v paradržavnem holdingu, ki upravlja državno premoženje, vredno okoli 10 milijard evrov.

 

Od napovedi o zamenjavi Berločnika so se na SDH ogradili. Kot so povedali, so le eden od delničarjev, ki lahko svoja korporacijska upravičenja uveljavlja le na Petrolovi skupščini. Pojasnili so tudi, da so v sistemu korporativnega upravljanja za poslovanje družb odgovorna poslovodstva, za nadzor nad poslovanjem pa nadzorni sveti posameznih družb, zakon o Slovenskem državnem holdingu pa določa, da ne smejo posegati v neodvisnost organov družb. »To pomeni, da SDH ne more vplivati na člane nadzornih svetov družb niti na poslovodstva, da bi določene odločitve sprejeli oziroma jih ne bi sprejeli. Organi družb s kapitalsko naložbo države morajo pri svojem opravljanju funkcije ravnati izključno v interesu družb, v katerih imajo funkcijo. Vsi člani nadzornih svetov so glede sprejetih kadrovskih in drugih odločitev neodvisni in morajo pri tem ravnati skrajno odgovorno in skrbno,« so pojasnili na SDH.

 

Izjava Marjana Šarca, predsednika vlade:

 

Kot vlada in kot solastnik smo dolžni vedeti, kaj se dogaja in zakaj se je zgodilo, kar se je zgodilo. Ker bi nekateri, seveda s ciljem destabiliziranja razmer, radi vse zvrnili na vlado ali na našo stranko. Zato moramo ugotoviti, kdo je zadaj za to zamenjavo in zakaj je bila izvedena.

 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.