Po zamenjavi uprave vlada zahteva pojasnila

NatisniNatisni

Medij:

Večer (V žarišču)

Avtorji:

Srečko Klapš

Teme:

Mali delničarji , Rajko Stanković

Datum:

Sob, 26. okt.. 2019

Stran:

2

 

KADROVANJE V PETROLU Po zamenjavi uprave vlada zahteva pojasnila Potem ko je odstopila celotna tričlanska uprava Petrola, vlada od SDH do 4. novembra pričakuje informacije o razlogih, vzrokih in posledicah zamenjave Srečko Klapš Na četrtkov večerni odstop celotne uprave Petrola se je včeraj pozno popoldne odzvala vlada Marjana Šarca in na dopisni seji Slovenski državni holding (SDH) pozvala k posredovanju informacije o zamenjavi članov uprave Petrola. SDH-ju je naložila, da najkasneje do 4. novembra posreduje informacije, s poudarkom na razlogih, vzrokih in posledicah zamenjave. Slovenija ima v Petrolu 10,1-odstotni lastniški delež, skupaj z deležem SDH in Kapitalske družbe pa je delež države v Petrolu 31,6-odstoten.

Ob tem spomnimo na četrtkov tvit predsednika vlade: "To, da stranka LMŠ želi zamenjati vodstvo družbe Petrol, je ena večjih dezinformacij v zadnjem času. Očitno to postaja stalna praksa." Kot je znano, je uprava Petrola Tomaža Berločnika s članoma Rokom Vodnikom in Igorjem Stebrnakom ta četrtek ves dan ' visela v zraku". Predsednica nadzornikov Nada Drobne Popovič, ki od včeraj začasno vodi upravo Petrola in je pred tem zanikala, da bi bila točka o zamenjavi uprave na dnevnem redu seje, je malo pred 22. uro sporočila, da uprava odstopa zaradi razhajanja v strategiji.

Že med večerno sejo nadzornikov je v upravno stavbo Petrola prišel odvetnik Stojan Zdolšek in na vprašanje, kaj ga je prineslo, dejal, da "se gredo fantje igro prestolov in pri tem potrebujejo odvetnika".

Sejo nadzornikov je na kratko zapustil in se nanjo ponovno vrnil tudi podpredsednik Petrolovih nadzornikov Sašo Berger, ki ga Finance omenjajo kot morebitnega Berločnikovega naslednika. Berločnik je po seji zagotovil, da ni nobenih ozadij, "kar pa se tiče političnih, pa bo treba vprašati drugo osebo".

Za njim je prišla še Drobne Popovičeva in zanikala, da bi se o zamenjavi uprave Petrola pogovarjala s pohtiko in "da so se se zadeve v Petrolu zaostrovale od nedelje naprej". Neuradno naj bi nadzorniki, če Berločnikova uprava ne bi odstopila sama, le-to krivdno razrešili. Berločniku naj bi bili očitali predimenzionirano investicijsko politiko, za 240 do 270 milijonov evrov preplačil nakupov podjetij, sumljive projekte na Hrvaškem, domnevno povezane z nakupi Croduxa, in predrago selitev v novo upravno stavbo.

V Združenju Manager, ki je Tomaža Berločnika nedavno razglasilo za menedžerja leta, so včeraj zapisali: "Poteza nadzornega sveta Petrola nas je potegnila nazaj v čase in okolje, kjer ne štejejo rezultati in moč argumentov, temveč argument moči." In dodali, da so očitno prevladali parcialni interesi, ne pa "dobrobit največjega slovenskega podjetja in s tem skrb za več kot 5000 zaposlenih".

Predsednica Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijovič pa meni, da je odpoklic celotne uprave res skrajno dejanje, za to mora običajno obstajati utemeljen razlog. "Če ga ni, potem gre za neko neskrbno ravnanje." Glede na to, da so se razšli sporazumno, za ta utemeljeni razlog ne bomo izvedeli, je pa dolžna skrbnost nadzornega sveta, da ga pozna. Menjava v vrhu Petrola jo je presenetila in ne more oceniti, ali so bili vzrok politični vplivi. "Če je šlo za politični vpliv, potem je to nedopustno," je še opozorila Prijovičeva. 

Rajko Stankovič, predsednik Društva Mali delničarji Slovenije, pa je nadzornike opozoril, da bodo morali za morebitno slabše poslovne rezultate po odstopu uprave odškodninsko odgovarjati.

Začasno upravo Petrola poleg Nade Drobne Popovič sestavljajo še Danijela Ribarič Selakovič, direktorica za strateško obvladovanje stroškov v Petrolu, in delavska direktorica Ika Krevzel Panič. Poslanci NSi pa so včeraj vložili še zahtevo za sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ na temo upravljanja državnih podjetij in političnega kadrovanja. "Če je šlo za politični vpliv, potem je to nedopustno” Tomaž Berločnik od včeraj ni več prvi mož Petrola.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.