Kako bi Berločnik rad Potokarja spravil na vrh Telekoma

NatisniNatisni

Medij: Reporter (Periskop)  Avtorji: Nenad Glücks Teme:  ZGD-1  Datum: Ponedeljek, 24. junija 2019 Stran: 12

Prejšnji teden smo v člankih na spletu opozorili na sporno iskanje novega predsednika uprave državne družbe Telekom. Potem ko je Rudolf Skobe aprila letos odstopil s funkcije predsednika uprave Telekoma, družbo začasno vodi podpredsednik Tomaž Seljak.

Toda kot smo izvedeli, skuša Skobe s pomočjo predsednice nadzornega sveta Lidije Glavina in predsednika uprave Petrola Tomaža Berločnika za naslednika ustoličiti »svojega« človeka. Pri tem je Berločnik (prijatelj Skobeta) solastnik kadrovske družbe Competo, ki išče primerne kandidate za mesto predsednika uprave. »Primeren« kandidat naj bi bil nekdanji šef slovenskega Microsofta Matej Potokar. V ozadju dogajanja naj bi lobiral Borut Jamnik, nekdanji predsednik nadzornega sveta Telekoma. Posle te družbe preiskuje NPU, po besedah naših virov pa si tako Skobe kot Jamnik ne želita, da bi kriminalisti našli kaj zanju obremenilnega. Pri tem bi človek na čelu firme lahko otežil preiskavo. Bi to storil Potokar?

A lastnik Telekoma je SDH (od koder je nedavno odšla Glavina), zato smo na SDH naslovili vprašanja, ali bodo dopustili, da pri Telekomu iščejo predsednika uprave brez njih. Zakaj je Glavina še vedno predsednica nadzornikov Telekoma, če pa je že pred meseci odšla z mesta vodje SDH. Ali bodo upoštevali izbor Telekoma glede kandidata za predsednika uprave, če bo šlo to mimo SDH? 

Pravijo, da je v skladu z zakonom o gospodarskih družbah, ki imajo nadzorni svet, to, da je imenovanje uprave izključno v pristojnosti nadzornega sveta. SDH pričakuje, da so v skladu z dobro poslovno prakso postopki imenovanja uprave transparentni, učinkoviti in taki, da je izbor uprave opredeljen in strokovno utemeljen. Nadzornemu svetu pri iskanju uprave lahko pomaga tudi kadrovska agencija. Nadzorniki morajo pri svojem delu ravnati v dobro družbe s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika in varovati poslovno skrivnost družbe. Dodali so, da so tudi glede kadrovanja vsi nadzorniki neodvisni in morajo ravnati izjemno odgovorno ter v izključno korist družbe. Skupščina je aprila 2017 imenovala Lidijo Glavina za članico NS Telekoma s štiriletnim mandatom.

Obrnili smo se tudi na Telekom. Zanimalo nas je, koliko bo družba plačala kadrovski firmi Competo za iskanje kandidatov. Zakaj iščejo predsednika uprave brez SDH. Ali je Skobe še vedno zaposlen na Telekomu, na katerem delovnem mestu, koliko znaša njegova plača. Če ni več: ali prejema nadomestilo plače, ali je dobil odpravnino in koliko. Tudi pri Telekomu so odgovorili, da postopek iskanja predsednika uprave opredeljuje Zakon o gospodarskih družbah  ki ga v celoti spoštujejo. Predsednika uprave išče in izbira nadzorni svet. Konkretni postopek iskanja tako v celoti vodi kadrovska komisija nadzornega sveta, ki ji sicer ne predseduje Glavina. Kot ste opazili, so vprašanja glede zaposlitve in prihodkov Skobeta ter plačila podjetju Competo enostavno ignorirali. Očitno bo potreben postopek pred informacijsko pooblaščenko.

Dobro obveščeni medtem pravijo, da je bil Skobe nedavno na finalu nogometne lige prvakov v Madridu, kjer je Slovencem okoli sebe tarnal, da sta ga s čela Telekoma strmoglavila Šarcev državni sekretar Damir Črnčec in članica uprave Telekoma Vida Žurga.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.