Mali delničarji za drugačne rešitve predloga zakona o izbrisih v bankah

NatisniNatisni

Medij: STA  Avtorji: STA Teme:  mali delničarji Datum: Četrtek, 11. april 2019 

Ljubljana, 11. aprila (STA) - Na sprejetje vladnega predloga zakona o izbrisih v bankah sta se danes odzvali stanovski združenji malih delničarjev. VZMD podpira predlog, ki ga je le dan za vlado potrdil državni svet, MDS pa odločevalce poziva, naj združijo najboljše možne rešitve iz obeh.

V Društvu Mali delničarji Slovenije (MDS) so pozdravili vladno rešitev, da mora Banka Slovenije dokazovati, da je pravilno izračunala velikost bančne luknje. "Želeli pa bi, da bi v zakonu bilo jasno določeno, da mora biti izračun narejen ob predpostavki delujočega podjetja in skladno z mednarodnimi računovodskimi standardi," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Na vladni predlog imajo precej pripomb. Želijo, da se cenitev naredi znova in vanje vnese dejanske podatke zadnjih petih let. Skrbi jih, kako in na čigav račun bo potekalo obveščanje razlaščencev, da morajo, če želijo imeti možnost za morebitno dosojeno odškodnino, vložiti tožbo. Predlagajo, naj virtualno podatkovno sobo vzpostavi ministrstvo za javno upravo ali pa Telekom Slovenije oz. Pošta Slovenije.

Znova so predlagali, naj država namesto stroškov, ki jih je ministrstvo samo za delo sodišč ovrednotilo na okoli 6,45 milijona evrov, oblikuje poravnalno shemo. Pri tem naj se v zakon nedvoumno zapiše, da se bo moral vsak, ki ni razkrit v javno dostopnih bazah KDD ali lastništvo ni razvidno v javni bazi podjetij ali nastopa za fiduciarnim računom na sodišču, razkriti, sicer poravnava ne bo možna.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) pa zagovarjajo predlog zakona, ki ga je v sredo, dan po tem, ko je svojega potrdila vlada in ga poslala v parlamentarni postopek, sprejel državni svet. "Ta predlog je najboljši, kar smo ga videli doslej," je poudaril predsednik VZMD Kristjan Verbič. Medtem ima vladni predlog po njihovem "še vedno bistvene pomanjkljivosti".

"Čudi nas, da vlada vztraja in sledi ministrstvu za finance in isti ekipi, ki je pripravljala že ustavno sporen zakon," je poudaril Verbič. Na to je, kot je dodal, na sredinem dogodku o izvoznem gospodarstvu opozoril premiera Marjana Šarca. "Vladni zakon dopušča intervencijo Evropske centralne banke, ki iz tega naslova nima ne pristojnosti ne obveznosti," je sklenil Verbič.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.