Perutnina Ptuj: Ukrajinci segli globoko v žep

NatisniNatisni

Medij: Večer (V žarišču) Avtorji: Damijan Toplak Teme:  mali delničarji Datum: Četrtek, 28. marec 2019 Stran: 6

Preostalih pet tisoč delničarjev Perutnine Ptuj bo za vsako delnico prejelo 17,82 evra, lahko pa še več Ukrajinski MHP-je prek svoje ciprske dražbe Hemiak Investments včeraj v Večera objavil prevzemno ponudbo za Perutnino Ptuj. Prevzemnik že ima 90,69 odstotka vseh delnic, Perutnina pa tudi 1,84 odstotka lastnih delnic, katerih ukrajinskemu prevzemniku ni treba odkupiti. Tako se prevzemna ponudba dejansko nanaša na preostalih 815.164 delnic, od katerih ima državni Kad 586 tisoč delnic, preostalih okrog 5.000 malih delničarjev pa skupaj 229.164 delnic ali v povprečju nekaj več kot 45 delnic vsak. Prevzemnik za vsako posamezno delnico Perutnine ponuja 17,82 evra, prevzemna ponudba pa poteče 22. maja letos.

Ob tem je malim delničarjem, ki imajo zgolj nekaj delnic Perutnine, smiselno počakati na kasnejšo iztisnitev iz lastništva, ki jo omogoča zakon in se bo skoraj gotovo zgodila, saj se tako izognejo določenim stroškom, ki nastanejo ob prodaji delnic v prevzemnem postopku.

Z objavo prevzemne ponudbe je bilo razkrito, da je MHP SIJ-u - ta je posredno v pretežni lasti ruske družine Zubicki - za 90,69 odstotka delnic Perutnine plačal 176,3 milijona evrov. Potem ko bodo aprila dokončno znani lanskoletni poslovni rezultati ptujske prehrambne družbe, pa se bo kupnina in s tem tudi prevzemna cena še nekoliko zvišala, obljubljajo v vrstah ukrajinskega prevzemnika, s čimer se bo končna vrednost prevzema Perutnine dvignila nad 200 milijonov evrov.

Dober posel so ob tem naredili v SIJ-u, saj so pred dobrimi tremi leti družbo dokapitalizirali in odkupovali delnice Perutnine Ptuj po vsega osem evrov za delnico, v zgolj nekaj letih pa dosegli več kot 100-odstotni donos. Spomnimo, ukrajinski MHP je obljubil, da bo naslednjih pet let vsako leto investiral po vsaj 50 milijonov evrov, da bo še povečal odkup perutninskega mesa od slovenskih rejcev in da slovenski trg ne bo preplavilo ukrajinsko meso. Prav tako naj bi stroškovno optimirali poslovanje in povišali dobičkonosnost poslovanja, ptujsko podjetje pa naj bi bilo steber njihove širitve na trgih EU in v državah jugovzhodne Evrope.

Večinski lastnik družbe MHP je ukrajinski milijarder Jurij Kosiuk, lani pa je 28.500 zaposlenih doseglo več kot 1,3 milijarde evrov prihodkov, imeli so tudi 109 milijonov evrov čistega dobička. Skupina Perutnine Ptuj z dobrimi 3500 zaposlenimi letno dosega okrog 270 milijonov evrov prihodkov in 12 milijonov evrov čistega dobička.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.