Kostić in država v boju za Savo

NatisniNatisni

Medij: Gorenjski glas (Aktualno) Avtorji: Simona Šubic Teme:  mali delničarji Datum: Torek, 5. februar 2019 Stran: 2

Kostič in država v boju za Savo Za prevzem Save, lastnice Save Turizem, naj bi se potegovala tako srbski poslovnež Miodrag Kostič (AlK banka) kot država preko Slovenskega državnega holdinga.

Kranj - Medtem ko je srbski poslovnež Miodrag Kostič oziroma njegova AIK banka vse bližje prevzemu Gorenjske banke (kmalu bo objavljena prevzemna ponudba), pa naj bi mu država po navedbah časnika Delo skušala preprečiti, da prevzame nadzor še v treh pomembnih hotelskih družbah -Sava Turizem, Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin. Država naj bi namreč razmišljala o lastniškem prevzemu omenjenih družb, ki naj bi tvorile državni turistični holding.

Kostič se tako po neuradnih informacijah poteguje tudi za nakup skoraj 43-odstotnega deleža v Savi (lastnici Save Turizem), zdaj v lasti sklada York, a enake apetite naj bi zdaj imela tudi država, ki pa bi morala v ta namen najverjetneje dokapitalizirati Slovenski državni holding, je pred časom poročal Delo.

Ker je prihodnost Save pomembna tudi za Gorenjsko, saj ima ta preko Save Turizem v lasti pomembne hotelske kapacitete na Bledu (Sava Hoteli Bled), smo se na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo obrnili z vprašanji glede morebitnega prevzema Save in glede državne strategije na področju turizma. »Menimo, da mora biti upravljanje državnega premoženja v rokah najboljših, najbolj odgovornih in strokovnih ljudi, z njim pa je treba ravnati premišljeno in strateško. V skladu s Strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-21 moramo najprej koncentrirati upravljanje vseh državnih hotelov na SDH, nato pa doseči, da bodo ta podjetja dosegala ustrezne rezultate. Šele v zadnji fazi pride na vrsto premišljena privatizacija. Vsa dejanja ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo gredo v smeri začrtane strategije,« so odgovorili.

Skupščina družbe Sava Turizem je sicer prejšnji teden potrdila izčlenitev družbe Terme Lendava, ki jo nameravajo prodati strateškemu partnerju. Po navedbah uprave Save Turizem madžarski sklad Comitatus ponuja devet milijonov evrov. Na skupščini sta bili sicer zaradi potrjene izčlenitve Term Lendava napovedani dve izpodbojni tožbi malih delničarjev. V Savi Turizem oziroma družbi Sava Hotels & Resorts bodo letos za naložbe namenili 12 milijonov evrov, saj načrtujejo prenovo kavarne Bled na Bledu, prenovo restavracije Ajda v Moravskih Toplicah, prenovo Pitne dvorane v Zdravilišču Radenci in dodatne hiške v Prekmurski vasi.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.