AIK s prevzemno namero za Gorenjsko banko

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (posel)  Avtorji: STA Teme:  mali delničarji, Luka Koper  Datum: Nedelja, 27.  januar 2019 2018 Stran: 5

GORENJSKA BANKA AIK s prevzemno namero za Gorenjsko banko Srbska AIK banka, tretjinska lastnica Gorenjske banke, je v soboto objavila prevzemno namero za odkup vseh delnic Gorenjske banke.

Potem ko se je v teh dneh izteklo enoletno obdobje, v katerem AIK po neuspeli izvedbi prevzema banke ni smela objaviti nove ponudbe, namerava v prihodnjem mesecu dati novo ponudbo za prevzem. AIK banka, ki je o nameri obvestila Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP), agencijo za varstvo konkurence, upravo Gorenjske banke ter predstavnike delavcev tako Gorenjske banke kot AIK, bo prevzemno ponudbo objavila najpozneje v 30 dneh in ne prej kot v 10 dneh po objavi prevzemne namere, izhaja iz objave v Delu. 

AIK banka v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostiča je prvič namero za prevzem Gorenjske banke objavila sredi predlanskega decembra, a postopkov ni izpeljala do konca, ker ni imela dovoljenja za prevzem s strani slovenske centralne banke. Vmes ga je dobila, a po zakonu o prevzemih eno leto ni smela objaviti nove prevzemne namere in ponudbe. 

AIK je z družbo Sava dogovorjena za nakup 37,6 odstotka delnic te banke. Kupnino za ta delež v višini 298 evrov na delnico oziroma skupaj 43 milijonov evrov je srbska banka do junija deponirala na fiduciarnem računu pri KDD. Srbski banki so dovoljenje za povečanje deleža nad 50 odstotkov Gorenjske banke poleg Banke Slovenije izdali tudi srbska centralna banka ter slovenski in srbski varuh konkurence.

Kot je v petek poročal spletni portal Siol, pa je srbska banka tudi uradno presegla prevzemni prag v Gorenjski banki. V zadnjih dneh naj bi kupila večji paket delnic Gorenjske banke in tako lastniški delež povečala na 33,82 odstotka vseh delnic. Na ATVP nezakonito preseganje prevzemnega praga štejejo tudi kot prekršek, tako da lahko prevzemniku naložijo plačilo globe. V AIK banki naj bi sicer načrtovali zamenjavo članov uprave Gorenjske banke.

Sredi decembra lani je po prejemu dovoljenja Banke Slovenije za opravljanje funkcije vodenje banke prevzel Mario Henjak. Člana uprave Davida Benedeka naj bi po navedbah časnika zamenjal Marko Filipčič, članico uprave Mojco Osolnik Videmšek pa Aljoša Buček Gasser. x sta V AIK banki naj bi načrtovali tudi zamenjavo članov uprave Gorenjske banke.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.