Država išče način za ustavitev Miodraga Kostiča

NatisniNatisni

Medij: Delo  Avtorji: Maja Grgič Teme:  mali delničarji Datum: Sreda, 05. december 2018 Stran: 9

 

Turizem srbski poslovnež vznemiril politiko - Portoroške hotele hočejo ohraniti v državnih rokah

 

Ljubljana - Potem ko je srbski poslovnež Miodrag Kostič na področju hotelskih zmogljivosti z našo državo odprl kar tri fronte, država po naših informacijah pripravlja ukrepe za ohranitev Istrabenza Turizma in Hotelov Bernardin v svojih rokah. A scenarijev na njeni strani je več. Maja Grgič Spomnimo: Kostič si že nekaj časa prizadeva pridobiti šest portoroških hotelov Istrabenza Turizma, ki ga prodaja Istrabenz, katerega največja upnica je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kostič je že oddal nezavezujočo ponudbo za Istrabenzove hotele, to so prav tako vsak zase storili državni lastniki: Sava, Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) z Modro zavarovalnico. Državna turistična strategija namreč predvideva ohranitev te družbe in sedmih drugih pod državnim vplivom.

 

Ustavitev prodaje?

 

Hkrati je Kostič kljub prevzemni ponudbi Save prek Gorenjske banke in z dodatnim nakupom delnic ohranil več kot desetino vpliva v Hotelih Bernardin in s tem Savi onemogočil iztisnitev malih delničarjev. Poleg tega je koalicijo vznemirila neuradna informacija, da Kostič menda poskuša od sklada York kupiti tudi delež oziroma terjatve do Save in tako dobiti vpliv tudi v tej družbi, ki ima v lasti 14 hotelov.

 

Neuradno je mogoče izvedeti, da na gospodarskem in finančnem ministrstvu iščejo pravno vzdržen način, da bi vlada kot skupščina DUTB sprejela sklep, s katerim bi ustavila prodajo Istrabenza Turizma. Temu naj bi sledil odkup portoroških hotelov, kako natančno naj bi ta potekal, pa še ni dogovorjeno. Po enem scenariju bi to lahko izpeljali prek SDH ali prek Save, za kar pa bi država morala eno ali drugo družbo dokapitalizirati. Posel se ocenjuje na 60 do 80 milijonov evrov, za kar pa v proračunu ni predvidenih sredstev. V primeru Save bi to lahko bilo manj, če bi k temu pritegnili tudi sklad York, manj bi bilo tudi zadreg zaradi morebitnih očitkov o državni pomoči.

 

Po drugem scenariju bi portoroške hotele lahko kupila Kad in Modra zavarovalnica, ki sta pred kratkim od Bernardina že odkupila resort San Simon. Ta možnost je vsaj finančno manj zapletena, saj imata omenjeni družbi prosta denarna sredstva, s katerimi na trgu iščeta naložbene priložnosti in si za nakup Istrabenza Turizma prav tako prizadevata. To sicer ne bi bilo povsem v skladu s turistično strategijo, ki konsolidacijo državnih turističnih družb predvideva pod okriljem SDH, še vedno pa bi bilo mogoče enotno upravljanje hotelskih zmogljivosti.

Katera odločitev bo prevladala, bi lahko bilo znano danes, saj naj bi se po naših informacijah na to temo sestali predstavniki ministrstva za finance, ministrstva za gospodarstvo in SDH. Srbski poslovnež Miodrag Kostič je na področju hotelskih zmogljivosti z našo državo odprl več front.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.