Proračun bo bogatejši za 270 milijonov iz NLB

NatisniNatisni

Medij: Delo  Avtorji: Miha Jenko, Maja Grgič Teme: mali delničarji Datum: Četrtek, 11. oktober 2018 stran: 2  

Privatizacija ECB neuradno dala soglasje za izplačilo dividend in zadržanega dobička, kmalu skupščina banke Ljubljana

Slovenski proračun bo v kratkem bogatejši za dobrih 270 milijonov evrov. Toliko znaša bilančni dobiček NLB (vključuje lanski čisti dobiček v višini 189 milijonov evrov in preneseni dobiček iz prejšnjih let), ki je bil doslej nerazporejen, Evropska centralna banka (ECB) pa je po naših neuradnih podatkih zdaj le dala soglasje za njegovo izplačilo.

ECB je imela prej zadržke glede izplačila tega zneska zaradi nerešenega vprašanja tožb hrvaških bank, ki so se nanašale na prenesene vloge tamkajšnjih varčevalcev, po sprejetju zaščitnega zakona za NLB pa je očitno ta pomislek in hkrati tudi razlog za morebitne dodatne rezervacije odpadel.

Evropska denarna oblast po vsem sodeč zdaj presoja, da je ta nevarnost za stabilnost banke odpravljena in da NLB tega denarja tudi ne potrebuje za krepitev svoje kapitalske trdnosti - oboje je lahko za našo največjo banko dobro spričevalo pred bližnjim začetkom njene privatizacije.

Za dokončanje transakcije bo sicer potrebna še formalna potrditev na izredni skupščini NLB, ta bo po naših podatkih verjetno v ponedeljek. Omenjeni znesek, ki po naših preračunih znaša kar 0,6 odstotka letošnjega slovenskega BDP, bo sicer razporejen v A bilanco državnega proračuna, med prihodke iz udeležbe v dobičku, medtem ko bo sama kupnina od prodaje NLB razporejena v B bilanco proračuna in bo lahko uporabljena zgolj namensko, in sicer za zmanjšanje javnega dolga ali pa prihodnje financiranje demografskega sklada.

Po NLB še o novih šefih SDH 

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) bo predvidoma v ponedeljek obravnaval namero NLB za kotacijo na Londonski in Ljubljanski borzi, ki naj bi bila ta dan tudi javno objavljena. Med 22. in 26. oktobrom naj bi nato odločali še o ceni delnice NLB v načrtovani privatizaciji banke prek javne ponudbe delnic. Temu naj bi sledila objava prospekta.

Poleg tega naj bi se nadzorniki SDH prihodnji teden ukvarjali tudi s kadrovskimi vprašanji, saj naj bi po naših informacijah določili ožji krog kandidatov za člana uprave. Pri tem se že pojavljajo pritiski, da bi nadzorniki z odločitvijo počakali do popolnitve nadzornega sveta z manjkajočim članom. A rok za prijavo za to funkcijo se izteče ta petek opoldne, zato potrditve v državnem zboru najbrž ni pričakovati pred decembrom. Na ministrstvu za finance, ki ga vodi prav nekdanji nadzornik holdinga Andrej Bertoncelj, zatrjujejo, da bo šlo le za imenovanje enega člana.

Prvi nadzornik Damjan Belič je povedal, da so v prvem krogu pogovore opravili s 24 od 28 prijavljenih kandidatov. Imen ni hotel komentirati, končna odločitev pa naj bi bila sprejeta prihodnji mesec.

Zorko umaknil kandidaturo

Poročali smo že, da so se na razpis med drugimi prijavili nekdanji direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič, nekdanji član uprave Gorenja Peter Kukoviča, izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Andrej Prebil, direktor upravljanja terjatev na DUTB Igo Gruden in Roman Dobnikar iz Petrola. Nekdanji šef Pivovarne Laško Dušan Zorko, ki se je za ta položaj že potegoval, pa je po naših neuradnih informacijah od namere odstopil. Zakaj, včeraj ni hotel komentirati. Neuradno pa menda zato, ker ni bilo navdušenja nad njegovim imenovanjem. Kot kandidat se omenja tudi nekdanji član uprave Sija Denis Mancevič.

Nadzorni svet uradno išče dva nova člana uprave, a hkrati se neuradno že omenja tudi možnost zamenjave predsednice uprave SDH Lidie Glavina. Prizadevanja v tej smeri menda že tečejo, a malo verjetno je, da bi se to zgodilo pred privatizacijo NLB, ki naj bi bila končana sredi novembra. Donos na kapital približno 11 milijard evrov naložb, ki jih upravlja SDH, se je, kot smo razkrili včeraj, po prvih podatkih lani zvišal na 6,5 odstotka in za 1,3 odstotka presegel ciljno vrednost iz letnega načrta.

Glavinovi se mandat izteče februarja 2021, kar pomeni, da bi jo morali nadzorniki s funkcije odpoklicati oziroma jo prisiliti k odstopu. Po zakonu o SDH je člane uprave mogoče odpoklicati le po zakonu o gospodarskih družbah ali če kršijo dolžnosti in pogoje, ki jim jih nalaga zakon o SDH. Namera NLB za kotacijo na Londonski in Ljubljanski borzi naj bi bila javno objavljena v ponedeljek.

Kupnina od prodaje NLB bo lahko uporabljena samo namensko - za zmanjšanje javnega dolga ali za bodoči demografski sklad.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.