Bernardin v državne roke, usoda Istrabenza negotova

NatisniNatisni

Medij: Delo  Avtorji: Maja Grgič  Teme:  mali delničarji Datum: Sreda, 03. oktober 2018 Stran: 11

Turizem Sava je napovedala prevzem Hotelov Bernardin - Cena bo najbrž znašala 1,26 evra za delnico Ljubljana - Sava je le dan po pridobitvi večinskega deleža v Hotelih Bernardin pričakovano napovedala tudi prevzem te hotelske družbe. Gre za korak v smeri oblikovanja državne turistične divizije, okoli katere pa je še veliko odprtih vprašanj.

Sava je iz stečaja NFD Holdinga kot ločitvena upnica prevzela 4.591.743 delnic Bernardina in tako postala skoraj 38-odstotna lastnica te družbe. Sava napoveduje, da bo v skladu z zakonodajo prevzemno ponudbo objavila najkasneje v 30 in ne prej kot v desetih dneh. Koliko bo ponudila za delnico, še javno ni napovedala. V omenjenem stečaju je delnico prevzela po 1,26 evra in po naših neuradnih informacijah ni pričakovati, da bi lahko bila cena v prevzemnem postopku višja.

Izvršni direktor Save Gregor Rovanšek je za STA povedal, da bo prevzemni postopek vključeval tudi cenitev vrednosti deleža in mnenje revizorja glede primernosti cene. Rovanšek verjame, da je vrednost družbe s Savinim načinom upravljanja mogoče povečati.

 

Delnice Bernardina sta iz stečaja NFD Holdinga kot ločitvena upnika prevzela tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je tako postala 35-odstotna lastnica te hotelske družbe, in Gorenjska banka, ki ima zdaj devetodstotni delež. DUTB, Zavarovalnica Triglav in Kapitalska družba (Kad) štejejo za osebe, ki delujejo usklajeno s Savo, saj so podpisale dogovor o skupnem nastopu, zato prevzemne ponudbe te družbe ne bodo sprejele. To pomeni, da se bo prevzem nanašal na 23,8-odstotni delež Hotelov Bernardin.

Spremembe v lastništvu Save

Napoved prevzema ni presenečenje. Kad, sklad York in nekateri drugi mali delničarji so pred kratkim Savo prav zaradi prevzema Bernardina dokapitalizirali s 4,7 milijona evrov. To je približno toliko, kot bo Sava odštela za prevzem, če bodo prevzemno ponudbo sprejeli vsi ciljni delničarji. Dokapitalizacija Save je prinesla spremembe tudi v lastništvu kranjske družbe: ker Slovenski državni holding (SDH) pri dokapitalizaciji ni sodeloval, je Kad svoj delež povečal na 72,8 odstotka, državni lastniki pa skupaj na slabih 49 odstotkov. York ima 42,7-odstotni delež.

Država se je za dokapitalizacijo Save v ta namen odločila, ker so Hoteli Bernardin v okviru državne turistične strategije opredeljeni kot družba, ki naj bi postala del turistične divizije pod okriljem SDH. Rovanšek je poudaril, da so Hoteli Bernardin v zadnjih treh letih naredili premik pri dezinvestiranju zaradi poplačila finančnih obveznosti in operativne dobičkonosnosti, pred kratkim so prenovili Grand hotel Bernardin. »To je podlaga za dobro prihodnje delovanje,« je poudaril izvršni direktor Save. Prodaja San Simona Hoteli Bernardin, ki med drugim upravljajo šest hotelov in kamp Lucijo, so lani ustvarili 28 milijonov evrov poslovnih prihodkov in slabih 900.000 evrov čistega dobička. Konec preteklega leta je imela družba za skoraj 28 milijonov evrov finančnega dolga. Nedavno so Kapitalski družbi in Modri zavarovalnici prodali resort San Simon, ki pa naj bi ga Bernardin naprej upravljal. Posel še ni končan, saj morajo soglasje podati še banke upnice.

Prvotno je bilo predvideno, da bo Sava prevzela tudi Istrabenz Turizem, kot smo že poročali, za zdaj kaže, da bodo to družbo poskušali obdržati v lasti DUTB ali države, saj Sava za prevzem portoroških hotelov nima denarja. Istrabenz, katerega največja upnica je DUTB, že vodi postopek prodaje družbe, ki ima v lasti šest portoroških hotelov, in zavezujoče ponudbe menda pričakuje do konca oktobra. V igri za podržavljenje Istrabenza Turizma se menda preigravajo trije scenariji.

Prva možnost je, da bi se za nakup hotelov Istrabenz potegovala država neposredno, kar ne bi bilo poceni, zato je to menda manj verjetno.

Druga možnost bi bila, da bi DUTB zasegla delnice Istrabenza Turizma, saj ima z njimi zavarovane terjatve do holdinga, a slaba banka za zdaj nima podlage za tak zaseg.

Tretja možnost bi bila, da bi država tako kot v primeru Save odkupila terjatve DUTB do Istrabenza, a še vedno ne bi bila njihova lastnica in ne bi imela vpliva na turistično družbo.

Nova državna turistična družba

Ohranitev teh hotelskih zmogljivosti pod državnim okriljem je del načrta, ki ga predvideva Strategija razvoja slovenskega turizma, ki jo je prejšnja vlada sprejela na predlog ministrstva za gospodarstvo pod vodstvom Zdravka Počivalška. Poleg omenjenih treh turističnih družb naj bi v tej diviziji pristali še Hit, Adria Turistično podjetje, Terme Olimia, Thermana in Unitour.

A te družbe so v lasti različnih državnih upravljavcev. Zato se zdaj, kot smo že razkrili v Delu, kot najverjetnejša možnost omenja ustanovitev posebne namenske družbe, v katero bi državni lastniki vložili naložbe v omenjene turistične družbe, upravljal pa bi jo SDH. A to odpira celo vrsto vprašanj glede odgovornosti in ciljev upravljanja. Poleg tega ni jasno, kje bo družba dobila okoli 300 milijonov evrov, kolikor naj bi omenjene družbe po opravljeni finančni analizi potrebovale za naložbe in posodobitev.

Terme Lendava prodane

Sava Turizem za zagotavljanje sredstev za naložbe prodaja del premoženja. Tako je po neuradnih informacijah že podpisana pogodba za prodajo Term Lendava madžarskemu skladu Comitatus, ki bo zanje odštel devet milijonov evrov. V sklepni fazi naj bi bila tudi prodaja Term Banovcev. Rovanšek je za STA povedal, da te prodaje v turistični dejavnosti niso namenjene nadaljnjemu razdolževanju, temveč bodo kupnine namenili izključno za investicije v druge destinacije. »Zadnji dve leti investiramo 20 odstotkov prihodkov, to je približno 30 milijonov evrov, kar predstavlja pomemben delež. Ta sredstva namenjamo dolgoročnemu razvoju naših destinacij, produktov,« je dejal. 300 milijonov evrov naložb naj bi potrebovale državne turistične družbe Državni lastniki že imajo več kot tri četrtine Bernardina.

Kad in Modra zavarovalnica kupila San Simon. Država naj bi ustanovila posebno namensko družbo za turizem. Terme Lendava prodane, prodaja Term Banovci v sklepni fazi.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.