Luka Koper: nezakonite prakse v novi, legalni preobleki

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (posel)  Avtorji: Anja Hreščak, Klemen Košak Teme:  mali delničarji, Luka Koper Datum: Sreda, 19. september 2018 Stran: 10 Vir: TUKAJ

Nezakonitemu modelu IPS se obeta konec v prvem četrtletju naslednjega leta oziroma slabo leto in nekaj mesecev za tem, ko je bila prav zaradi tega krivdno razrešena nekdanja uprava Luke Koper pod vodstvom Dragomirja Matića. Jutri bo Luka Koper storila prvi korak in objavila razpis za zaposlitev 307 oseb. Na spremembo sistema se pripravljajo tudi IPS.

Jutri bo Luka Koper na Zavodu za zaposlovanje objavila razpis za zaposlitev 307 oseb, za 12 različnih delovnih mest. To je prvi korak reševanja nezakonitega modela najemanja delavcev po tako imenovanih izvajalcih pristaniških storitev (IPS). Čez slab mesec je pričakovati še objavo javnega natečaja, s katerim bo Luka Koper iskala agencije za posredovanje delavne sile in hkrati tudi objavo natečaja, s katerim bo družba iskala zunanja pogodbena podjetja, ki bodo za družbo opravljala celovite storitve.

Razpis, ki bo objavljen jutri, bo določal le osemdnevni rok za prijavo, a kljub temu v družbi pričakujejo, da jih bodo prijave delavcev zasule. Danes namreč v pristanišču po IPS dnevno dela povprečno 650 oseb, skupno pa približno 1400, in prav tem je v prvi vrsti razpis namenjen. Ni pa gotovo, da se bodo nanj prijavili zgolj ti. Da bi vendarle imeli tisti, ki že desetletje ali celo dve delajo v Luki Koper po IPS, prednost, bo predvidoma Luka Koper v razpisnih pogojih dala poudarek izkušnjam pri delu v pristanišču. Vseh 307 izbranih bo delo v Luki Koper nastopilo od januarja do konca februarja naslednje leto, delo bo za nedoločen čas s preizkusno dobo od treh do šestih mesecev.

Ni čas za trkanje po prsih

Hkrati bo Luka Koper letos zaposlila še 70 oseb, ki jih je predvidela v rednem načrtu zaposlovanja, približno 130 pa jih je v minulih osmih mesecih že. Tako bo družba v dobrem letu zaposlila več kot 500 oseb, kar je približno desetkrat več, kot jih je v minulih letih zaposlovala vsako leto. Več kot 9 milijonov evrov so ocenjeni stroški dodatnih zaposlitev zgolj tistih 300, ki danes delajo po IPS. A sindikati svarijo, da še ni čas, da bi se luška uprava trkala po prsih. »Vsi ti delavci bi morali biti že zdavnaj zaposleni, saj so delali pod istimi pogoji kot redno zaposleni, a za bistveno nižjo plačo ter prenašali zlorabe delovnopravne zakonodaje,« poudarja Goran Lukić iz Delavske svetovalnice. Val zaposlitev je torej le poplačilo starih dolgov.

V naslednjem mesecu bosta, kot rečeno, objavljena še javni natečaj, s katerim bo Luka Koper iskala zunanja pogodbena podjetja, ki bodo skrbela za opravljanje celovitih storitev znotraj pristanišča. Ena takih je po besedah predsednika luške uprave Dimitrija Zadela denimo prevoz avtomobilov na avtomobilskem terminalu. Prepričan je, da je tak način oddajanja celovitih storitev tudi skladen s koncesijsko pogodbo, ki jo ima Luka Koper sklenjeno z državo. Predvidoma bodo pogodbeno sodelovali z najmanj sedmimi in največ desetimi podjetji, po katerih bo zaposlenih skupno 500 oseb. Hkrati bo objavljen tudi natečaj za agencije za posredovanje delovne sile. Po teh bodo v pristanišču najeli približno 345 delavcev.

Sindikalisti svarijo, da so agencije nekdanja podjetja IPS, ki so se v minulih mesecih pripravila na spremembo sistema v Luki Koper in od ministrstva pridobila dovoljenje za posredovanje delovne sile. »To so le preoblečeni IPS,« pravi Lukić. V Luki Koper naj bi kot pogoj v natečajnem postopku od podjetij zahtevali potrdila o nekaznovanosti, pripravljali naj bi tudi nekaj drugih varovalk, ki naj bi preprečevale kršitve delovnopravne zakonodaje.

IPS se prilagajajo

Vodstva IPS so se s spremembo sistema podrobneje seznanila pred kratkim na sestanku z upravo Luke Koper, nam je povedal Djordje Šmitran, lastnik podjetja Šmitran. Prilagajati pa so se IPS začeli že prej. Tako sta na primer lastnik podjetja Slomant Huse Mašić in lastnik podjetja Retrans Boštjan Reja skupaj ustanovila podjetje Pyurum Nova, ki ima kot glavno dejavnost navedeno posredovanje delovne sile, za kar potrebuje še dovoljenje ministrstva za delo, ki o njegovi prošnji še ni odločilo. Za dovoljenje je zaprosil tudi Šmitran, po neuradnih podatkih pa tudi drugi luški IPS, na primer Gaf.

Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da je izmed luških IPS takšno dovoljenj doslej dobil samo T-Momo, ki ga brez formalne funkcije obvladuje Subija Tajroski, zoper katerega organi pregonov vodijo več postopkov. Na specializiranem državnem tožilstvu se ukvarjajo z očitki, da je svoje prejšnje podjetje Tamos v stečaj spravil z goljufijo, na koprskem tožilstvu pa se prav v teh dneh odločajo, ali ga bodo obtožili utaje davkov pri pretakanju denarja iz Luke Koper prek podizvajalske verige do dvigov gotovine na bankomatih.

Ko smo pred časom spraševali, kako lahko takšno podjetje dobi dovoljenje za posredovanje delovne sile, so na ministrstvu za delo pojasnili, da T-Momo nikoli ni bil na nobenem črnem seznamu. Na ugotovitve delovne in finančne inšpekcije se je odzval dovolj hitro ter plačal dodaten davek oziroma odpravil kršitve delavskih pravic. Subija Tajroski je sicer pred kratkim ustanovil podjetje Stag plus, ki naj bi se prav tako nameravalo ukvarjati s posredovanjem delovne sile. Pri njem smo želeli preveriti tudi govorice, da se mu bo pridružilo nekaj sedanjih IPS, vendar nas je napotil na odvetnika, ki o tem ni vedel nič.

Poleg T-Moma je dovoljenje ministrstva doslej dobilo še podjetje Espada v lasti Edina Vatovca, ki sodeluje z Luko Koper po podjetju Epada. Delavci tega podjetja so poročali, da nadrejeni na njih pritiskajo, naj izstopijo iz sindikata, je pred nekaj tedni povedal Damjan Volf iz Konfederacije 90.

 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.