Kdo bo poleg države solastnik elektrodistribucije? Kitajci, Hrvati, Italijani ...?

NatisniNatisni

Medij: Finance (Dogodki in ozadja)  Avtorji: Tanja Smrekar  Teme:  mali delničarji Datum: Torek, 4. september 2018 Stran: 10

 

Alta bo v imenu manjšinskih lastnikov štirih elektrodistribucijskih podjetij - Elektro Ljubljana, Maribor, Celje in Gorenjska – že ta teden poslala potencialnim kupcem vabilo za nakup njihovih deležev (teaser). In koliko bo naprodaj? »Pričakujemo, da bomo prodali vsaj desetino vsakega podjetja,« pravijo predstavniki prodajalcev.

 

Spomnimo, država ima v elektrodistribuciji, ki sicer šteje za strateško panogo, po 80 odstotkov delnic. Pod 75-odstotni delež, sodeč po sedanji strategiji, ne bo šla.

 

Preostalo imajo zasebniki, med njimi so, kot je pred časom pisal Siol, tudi privatizacijski mogotec Igor LahAdriatic Slovenica (do pred kratkim v lasti KD Group, kupil jih je Generali), Triglav SkladiPetrol, državna Kad in Modra zavarovalnicaDZS pod vodstvom Bojana Petana, posredno Borut Kuharič (nekdanji prvi človek ajdovske Vipe Holdinga), odvetnik Aleš Rojs in Igor Štemberger oziroma borzna hiša Ilirika... V zadnjem času so se, pišejo na Siolu, v lastništvu pojavili tudi za zdaj neznani vlagatelji, ki se skrivajo za fiduciarnimi računi.

 

Kdo so potencialni kupci?

 

Med bolj verjetnimi se omenja HEP (Hrvaška elektroprivreda), ki trži polovico elektrike iz krške nuklearke, pa tudi črnogorsko elektrogospodarstvo, zanimanje je menda tudi med Kitajci (ti se po Evropi že širijo) in med elektropodjetji bližnjih držav. Vabilo za nakup tako lahko poleg HEP in Črnogorcev pričakujejo nemški RWE, pa slovensko podjetje Interenergo (sicer v lasti avstrijskega Kelaga). Od Kitajcev ga bosta dobila China State Grid in China Three Gorges, povabljen bo tudi italijanski sistemski operater Elia, pa AZA Group, naši viri omenjajo še Madžare ter Skandinavce in nizozemski Suomi Power Networks.

Kaj pa cena? O njej ne govorijo. Upajo menda na 1,2- ali vsaj 1,1-kratnik knjigovodske vrednosti deleža v posameznem podjetju.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.