Enormno zanimanje za nakup Istrabenz Turizma: Bo Miodragu Kostiću po Kempinskem uspelo priti do še šestih hotelov?

NatisniNatisni

Medij: Regional obala Avtor: Tomaž Primožič/FPA  Tema: mali delničarji, Datum: Čet, 23. avg. 2018 Objava: 10.59 Link do objave: TUKAJ

Za nakup Istrabenz turizma, ki ga prodaja močno zadolženi Istrabenz, naj bi izrazilo interes že 22 potencialnih prevzemnikov, poroča Dnevnik. V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) naj bi prejeli med drugim ponudbo angleškega sklada, ki je zainteresiran za nakup več kot 90 odstotkov vseh Istrabenzovih terjatev.

DUTB sicer zahteva, da Istrabenz pridobi vsaj eno zavezujočo ponudbo za nakup Istrabenz turizma do konca oktobra. Ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku kaže na še en mandat in pričakovati je, da bo prodaji družbe, ki ima na Obali v lasti šest hotelov, nasprotoval. Lani sprejeta strategija trajnostne rasti slovenskega turizma do leta 2021 določa, da se upravljanje državnih hotelov in družb koncentrira na Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki bo najprej oblikoval turistično divizijo, nato bo sledila postopna privatizacija, piše Dnevnik.

O konkretnih imenih interesentov se v javnosti ne govori. Neuradno naj bi šlo predvsem za finančne sklade, med njimi naj bi dva bila hrvaška. Finančni skladi sami ne upravljajo hotelov, ampak jih običajno prepustijo v upravljanje hotelskim verigam.

Neuradno naj bi bil med interesenti za nakup Istrabenz turizma tudi srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je pred leti že odkupil Istrabenz hoteli Portorož oziroma hotel Kempinski Palace. Kostić je želel odkupiti 40 odstotkov terjatev do Istrabenza, ki jih je prodajal Bank of America Merrill Lynch (Bamli). Bamli je terjatve dal na prodaj potem, ko je DUTB uspela delež terjatev do Istrabenza, ki jih ima v lasti, zvišati na več kot 50 odstotkov. DUTB je odkupila terjatve še od Bamlija in uspela njihovo lastništvo zvišati na več kot 90 odstotkov.

S prodajo Istrabenz turizma naj bi po ocenah poznavalcev iztržili med 70 in 80 milijonov evrov. Skupina Istrabenz turizem je imela marca letos 137 milijonov evrov neto finančnega dolga, Istrabenzovi upniki pa so prejšnji mesec na sodišču v Kopru potrdili insolvenčni postopek preventivnega prestrukturiranja.

V izdelavi je finančna analiza, ki jo izdeluje hrvaška izpostava mednarodne družbe Horwath HTL, in naj bi pokazala, na kakšen način bi lahko država konsolidirala upravljanje hotelskih družb pod SDH. Pod SDH naj bi se tako združile naložbe Hoteli BernardinAdria AnkaranHit in Hit Alpinea, Sava turizem, Unitur (last Uniorja), Terme Olimia in terme Thermana, še poroča Dnevnik.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek v Odmevih na TV Slovenija v začetku avgusta: "Upniki Istrabenza oziroma lastniki terjatev, eden večjih je DUTB, so tako kot SDH zavezani k izvedbi turistične strategije. Prodajni postopek Istrabenzovih hotelov bo trajal zelo dolgo. Verjamem, da bodo v okviru postopka državni organi naredili vse, da nacionalno turistično strategijo realizirajo."

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.