Trije scenariji za Istrabenz Turizem

NatisniNatisni

Medij: Delo (Aktualno) Avtorji: Maja Grgič Teme: Mali delničarji Datum: Pet, 17. avg.. 2018 Stran: 2

Turistična strategija Država še ne ve, kako bo oblikovala turistični holding - Odločitev bo v rokah nove vlade

Ljubljana - SDH konec avgusta pričakuje finančno analizo družb, ki naj bi bile del državnega turističnega holdinga. A takrat bo tudi rok za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup Istrabenza Turizma, ki bi prav tako moral biti del tega holdinga. DUTB, SDH in ministrstvo za finance še nimajo rešitve za njegov prevzem.

Strategija razvoja slovenskega turizma, kot je znano, predvideva oblikovanje turistične divizije pod okriljem Slovenskega državnega holdinga (SDH), v kateri naj bi bilo osem turističnih družb. To so, kot smo že razkrili v Delu, Sava Turizem, Hoteli Bernardin, Istrabenz Turizem, Hit, Adria Turistično podjetje, Terme Olimia, Thermana in Uniorjeva turistična družba Unitur. SDH je zato zunanjemu izvajalcu že naročil finančno analizo teh družb, na podlagi katere bo nato pripravil koncept razvoja izbranih turističnih družb.

Prevzem Bernardina

A medtem postopki, povezani s temi družbami, na trgu tečejo svojo pot. Stečajna upraviteljica holdinga NFD Irena Lesjak je ločitvene upnike pozvala k prevzemu 66-odstotnega deleža, ki ga ima holding NFD v Hotelih Bernardin. Ta prevzem delnic, s katerimi bo Sava, ki je že delničarka Bernardina, postala 37,7-odstotna lastnica te družbe, Družba za upravljanje bank (DUTB) 35-odstotna lastnica, Gorenjska banka pa devetodstotna lastnica, bo predvidoma končan septembra. Sava bo morala v nadaljevanju objaviti prevzemno ponudbo, ki pa je DUTB kot povezana oseba ne bo mogla sprejeti.

Prav za prevzem Bernardina so Kapitalska družba (Kad), sklad York in mali delničarji sklenili Savo dokapitalizirati s 4,7 milijona evrov. Sava je zaradi svojih hotelskih zmogljivosti opredeljena kot strateška naložba in prvotno je bilo predvideno, da bi pod okrilje Save, ki je tudi lastnica Save Turizma, prišel tudi Istrabenz Turizem, saj ima tudi ta v lasti šest osrednjih portoroških hotelov s skoraj 780 sobami. Istrabenz Turizem namreč prodaja zadolženi holding Istrabenz, ki je v postopku finančnega prestrukturiranja. Potencialni kupci (in to so menda predvsem tujci) lahko nezavezujoče ponudbe oddajo do konca avgusta, zavezujoče pa prodajalec pričakuje do konca oktobra. A Sava, ki je v postopku finančnega prestrukturiranja, za nakup nima denarja, zato se po naših informacijah SDH, DUTB in ministrstvo za finance zdaj pogovarjajo o drugih možnih rešitvah.

Trije scenariji

Največja - neuradno več kot 80-odstotna - upnica holdinga Istrabenz je prav DUTB, ki naj bi imela do koprske družbe več kot 100 milijonov evrov terjatev v nominalni vrednosti. Lastništvo DUTB v koprskem holdingu je le petodstotno, 16 odstotkov ima delno državna Sava. V igri za podržavljenje Istrabenza Turizma se menda preigravajo trije scenariji. Prva možnost je, da bi se
za nakup hotelov Istrabenz potegovala država neposredno, kar ne bi bilo poceni, saj se po neuradnih informacijah za delnice Istrabenza Turizma pričakuje od 40 do 50 milijonov evrov.

Druga možnost bi bila, da bi DUTB zasegla delnice Istrabenza Turizma, saj ima z njimi zavarovane terjatve do holdinga, a slaba banka za zdaj nima podlage za tak zaseg. Poleg tega je to zamudno. Tretja možnost bi bila, da bi država tako kot v primeru Save odkupila terjatve DUTB do Istrabenza in tako kot upnica dobila glavno besedo pri odločanju o prodaji hotelov, a še vedno ne bi bila njihova lastnica in ne bi imela vpliva na turistično družbo. Tudi ona bi morala za to unovčiti zavarovanja.

Vsak od scenarijev prinaša določene zadrege, zato dogovora o rešitvi še ni in so odprte vse možnosti. V vsakem primeru pa bi rešitev menda morala omogočiti poplačilo DUTB. Če bi DUTB postala in ostala lastnica Istrabenza, bi po izteku njene življenjske dobe preostalo premoženje tako in tako pristalo na SDH. Z odločitvijo glede Istrabenza Turizma se bo najbrž čakalo na novo vlado. Pri tem bo najbrž pomembno, kdo bo vodil gospodarsko ministrstvo, kjer je ideja o državnem turističnem holdingu tudi nastala. SMC se zavzema, da bi bil to še naprej Zdravko Počivalšek.

Strah pred prodajo

Skupina Istrabenz je imela konec lanskega leta še za več kot 140 milijonov evrov finančnega dolga, zato bo turistično dejavnost tako ali drugače morala unovčiti. Če dogovora glede Istrabenza Turizma na ravni države ne bo, utegne portoroške hotele kupiti kdo tretji. Poročali smo že, da se zanje zanima tudi srbski poslovnež Miodrag Kostič. To seveda tudi pomeni, da turistične strategije ne bi mogli uresničiti tako, kot so si zamislili na gospodarskem ministrstvu.


SDH konec meseca pričakuje finančno analizo turističnih družb.


Sava nima denarja za nakup Istrabenza Turizma.


Od 40 do 50 milijonov evrov se pričakuje za delnice Istrabenza Turizma.


 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.