Skupina Triglav ob polletju z manjšim dobičkom

NatisniNatisni

Medij: SIOL Avtorja: David Kos Tema: mali delničarji, Datum: Pet, 17. avg.. 2018 Objava: 09.37 Link do objave: TUKAJ

Skupina Triglav je v prvem polletju letošnjega leta ustvarila 35,6 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo oziroma 16 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Čisti dobiček je manjši za 17 odstotkov in znaša 30 milijonov evrov. Razlog za zmanjšanje dobička so po navedbah skupine množični škodni dogodki v drugem četrtletju leta in manjši donosi od finančnih naložb.

Skupina Triglav je v polletju zbrala 574,8 milijona evrov bruto premij ali pet odstotkov več kot v tem času lani. Dobiček pred davki se je zmanjšal za 16 odstotkov, na 35,6 milijona evrov, čisti dobiček pa za 17 odstotkov, na 30 milijonov evrov.

Zavarovalnica Triglav je na ravni skupine v prvih šestih mesecih imela za 326,8 milijona evrov bruto škod, kar na letni ravni pomeni štiriodstotno rast, je razvidno iz polletnega poročila o poslovanju, objavljenega na spletni strani Ljubljanske borze.

Premijska rast na vseh trgih in segmentih

Skupina Triglav je sicer v zavarovalni dejavnosti dosegla rast premije na vseh svojih trgih in v vseh treh segmentih zavarovanj (premoženjska, življenjska in zdravstvena zavarovanja). V Sloveniji je v povprečju znašala štiri odstotke, zunaj Slovenije pa sedem odstotkov.

Škodni dogodki znižali dobiček

Na rezultat, ki je primerjalno z lanskim nižji (indeks 84), so vplivali tudi množični škodni dogodki in manjši donosi od finančnih naložb v letošnjem letu.

V drugem četrtletju letos so poplave, toče, neurja in spomladanske pozebe v Sloveniji in Makedoniji skupini povzročile več kot 21 milijonov evrov škod, kar je povzročilo za devet odstotkov višje obračunane kosmate zneske škod premoženjskih zavarovanj skupine glede na lani.

Maja so toča in poplave v vzhodnem delu Slovenije povzročile za tri milijone evrov škod, junijska neurja s točo so povzročila za 16,9 milijona evrov škod. V severovzhodnem delu Slovenije so neurja s točo povzročila za 2,6 milijona evrov škod, junijska vremenska ujma v Beli krajini in severovzhodni Sloveniji je pustila za 13,2 milijona evrov škod, v Zasavju in okolici je bilo škode za 1,2 milijona evrov.

V Makedoniji je aprilska pozeba povzročila za 400.000 evrov škod, majska in junijska toča pa za 760.000 evrov škode.

Manjši donosi od finančnih naložb

Skupina je imela konec junija 2018 3,1 milijarde evrov finančnih naložb, katerih donosi so se v primerjavi z istim obdobjem lani zmanjšali za 30 odstotkov.

Slapar kljub vsemu zadovoljen

Predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je ob objavi poslovnih rezultatov dejal: "Poslovanje v prvi polovici leta je bilo dinamično, ob dobri premijski rasti so nanj vplivali tudi množični škodni dogodki in zmanjšani donosi od naših naložb. Z vidika letnih in strateških ciljev smo z doseženim zadovoljni. Na vseh naših trgih in v obeh naših dejavnostih smo dosledno nadaljevali aktivnosti strategije rasti in razvoja. V središču naših aktivnosti so naše stranke, njim prilagajamo naše poslovanje, digitaliziramo in poenostavljamo procese, razvijamo celovite zavarovalno-storitvene produkte ter vsekanalni pristop do njih. Verjamem, da so energija, znanje in zavzetost naše ekipe prek 5 tisoč sodelavk in sodelavcev dobra podlaga, da uspešno dosežemo, kar smo si zastavili."

Skupina Triglav je imela konec junija 5158 zaposlenih, od tega v matični družbi Zavarovalnica Triglav 2283.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.