Razkrivamo: to so najpomembnejši datumi za prodajo NLB

NatisniNatisni

Medij: Finance (Dogodki in ozadja)  Avtorji: Petra Sovdat  Teme:  ZGD-1 Datum: Sreda, 8. avgust 2018 Stran: 5 Celoten članek si lahko ogledate TUKAJ.

Cena, po kateri bomo prodali vsaj polovico največje banke, bo predvidoma določena 23. oktobra, smo izvedeli neuradno

V prihodnjih dneh bodo v krovnemu upravljavcu državnega premoženja SDHNLB in svetovalcu za prodajo Deutsche Bankdoločili natančno časovnico prodaje vsaj polovice, če ne treh četrtin največje banke pri nas. Ključni predvideni datumi so 17. september, 15. in 23. oktober ter 9. november. Delnice NLB naj bi 14. novembra že kotirale na ljubljanski in londonski borzi.

Zdaj v celoti državna NLB mora do konca tega leta dobiti nove lastnike. Kot veste, bo država vsaj 50 odstotkov plus eno delnico, lahko pa tudi 75 odstotkov minus eno delnico (v prvem primeru bi potem preostanek od polovice do treh četrtin kapitala morala prodati do konca prihodnjega leta) prodajala v javni ponudbi delnic.

V teh dneh že potekajo tehnične priprave na uradni začetek prodaje banke, ki se je de facto začel, ko je državni zbor konec julija potrdil zakon o zaščiti NLB pred izvršbami iz Hrvaške. Razkrivamo: po zdaj načrtovani časovnici NLB 14. novembra ne bo več večinsko državna!

Najpomembnejši datumi za prodajo NLB

Spodnji datumi še niso dogovorjeni, temveč predlagani. Delovna skupina SDH, ki mora v imenu države izpeljati prodajo, Deutsche Bank, ki je bila za svetovalca izbrana že v prejšnjem, ustavljenem krogu prodaje, ter NLB, ki mora pripraviti vse potrebne materiale za izvedbo prodaje, se bo sestala v prihodnjih dneh in odločala o dokončni časovnici.

Za zdaj predvideni najpomembnejši datumi pa so po naših informacijah:

– 17. septembra: ko mora biti pripravljena prezentacija za analitike. Do takrat morajo biti revidirani in objavljeni podatki poslovanja skupine in matične banke NLB za prvo polletje – to je predvideno v tednu pred pripravo prezentacije;

– do 8. oktobra: takoj po objavi prezentacije se bodo začeli road showi, takrat še predstavitveni (non-deal), predvideni so sestanki z možnimi kupci v Londonu, New Yorku, Bostonu, Frankfurtu, na Dunaju in v Varšavi. Dela se tudi analiza, ali ne bi predstavitvenih sestankov nemara izvedli še v Emiratih in na Kitajskem, odločitve o tem še ni;

 15. oktobra: namera za uvrstitev delnic in globalnih potrdil o lastništvu (GDR) na londonsko in ljubljansko borzo (intention to float);

– 23. oktobra: sestanek za določitev razpona prodajne cene delnic oziroma GDR. Razpon bo določen glede na nezavezujoče ponudbe s predstavitvenih sestankov z morebitnimi kupci;

– 29. do 8. novembra: uradno zbiranje naročil za nakup delnic oziroma GDR;

– 8. in 9. novembra: določitev prodajne cene in javna objava cene ter razdelitve delnic med kupce;

– 14. novembra: zaključek transakcije (closing) in poravnava ter začetek kotacije delnic NLB na ljubljanski borzi in GDR na londonski borzi.

Kaj je GDR?

GDR je potrdilo o lastništvu. Depozitarno potrdilo je prenosljiv finančni instrument. Pri nas smo poznali več tako imenovanih depozitarnih potrdil, denimo pri BTC.

Vrednostni papir navadno kotira v tujini, kjer je večja likvidnost, ne veljajo omejitve vlagateljem za vlaganja (denimo investicijske območne omejitve), vrednostni papir, ki je izdan, denimo, na Nizozemskem, se obravnava kot nizozemski vrednostni papir. Depozitarna potrdila navadno hrani banka skrbnica, ki hkrati potrjuje, da delnice te družbe res obstajajo in da pri trgovanju z njimi ne prihaja do manipulacij.

Za zdaj je predvideno, da bi malim delničarjem v nakup ponudili 10 odstotkov kapitala NLB, vendar pa bi prednost pri vpisu imeli institucionalni vlagatelji. Spomnimo, noben institucionalni vlagatelj ne bo smel imeti več kot 25 odstotkov in eno delnico NLB, koliko bo lahko zadržala država – to »mino« je v statut NLB vlada vstavila lani.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.