Evropa dovolila kitajski prevzem Gorenja

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Brane Piano Teme:  Mali delničarji Datum: Tor., 7. avgust 2018 Stran: 5

Evropska komisija potrdila Hisensejev prevzem Gorenja, saj ne zmanjšuje konkurence na trgu EU.

Ljubljana – Skladno z uredbo EU o združitvah je evropska komisija danes potrdila pridobitev izključnega nadzora kitajske skupine Hisense nad slovenskim podjetjem Gorenje gospodinjski aparati, so sporočili s Predstavništva EK v Sloveniji.

Po ugotovitvah EK obe podjetji proizvajata in dobavljata velike gospodinjske naprave, kot so hladilniki ali pečice. Vendar za komisijo predlagana transakcija menda ni sporna z vidika konkurence zaradi omejenega skupnega tržnega deleža obeh podjetij na skupnem trgu EU in tudi zaradi tega, ker bodo številni konkurenti ostali na trgu tudi po združitvi.

Evropska komisija je transakcijo pregledala po poenostavljenem postopku pregleda združitve. Hisense in Gorenje sta morala dovoljenje po konkurenčni zakonodaji dobiti v EU, treba pa ga je dobiti tudi v Rusiji.
 
Že na skupščini Gorenja junija letos je predsednik uprave Franjo Bobinac napovedal, da to ne bi smelo biti težava, saj obe družbi skupaj na trgih tega dela sveta ne prevzemata tako velikega tržnega deleža, da bi to lahko predstavljalo oviro. S soglasjem EK se izpolnjuje njegova napoved, da bo prevzem dokončno izveden in potrjen septembra, najpozneje oktobra.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.