Certa holding - Postojnska jama ima več kot tri četrtine lastništva

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice (Aktualno) Avtorji: Saša Dragoš  Tema: mali delničarji Datum: Pet, 27. jul.. 2018 Stran: 4

Postojnski jami še sedem odstotkov delnic Certa holdinga Več kot tri četrtine lastništva Postojnska jama je minuli teden večinskemu lastništvu Certa holdinga dodala še sedem odstotkov delnic podjetnika Stanislava Eržena. Čeprav je prevzem že zdavnaj uspel, bo do skupščine konec avgusta še odkupovala delnice malih delničarjev.

Družba Postojnska jama ima skupaj s povezanim skladom Alfi v lasti že 77,53 odstotkov Certa holdinga. V minulih dneh se je za prodajo odločilo več malih delničarjev. Postojnska jama pa se je odločila za odkup 7,07 odstotka delnic od drugega največjega posamičnega lastnika, podjetnika s Planine pri Cerknem - Stanislava Eržena.

Predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj nam je že minuli teden, ob odkupu desetine delnic največjega posamičnega lastnika, podjetnika iz Novakov - Jožefa Močnika, povedal, da bo Postojnska jama vsaj do skupščine Certe holdinga še odkupovala delnice malih lastnikov. Čeprav je prevzem holdinga že zdavnaj uspel, se Postojnska jama čuti zavezano malim delničarjem ponuditi 3,2 evra za delnico, toliko kot je zanjo nudila ves čas prevzema. Toliko sta dobila tudi Močnik in Eržen.

Razlika med njima je, da je prvi delnice kupoval sočasno z BPH Iirika za skrite kupce - torej po evro oziroma malenkost več in s prodajo Postojnski jami zaslužil skoraj pol milijona evrov. Eržen pa se je v nakupno tekmo vključil tik pred lansko skupščino, ko je Civilna pobuda za Cerkljansko delničarje pozivala, naj delnic ne prodajo oziroma, naj jih prodajo po višji ceni -3,4 evra. Ker je toliko ob članih pobude za delnice plačeval tudi Eržen, je vseskozi veljalo, da dela zanjo. Izkazalo pa se je, da ji ni dal niti pooblastila za glasovanje na domnevni vzporedni skupščini na parkirišču ob stavbi, v kateri je potekala redna skupščina.

Cerkljani, med njim del članov pobude, so razkrili, da skupščine ni bilo. Zavrnila so jo tudi sodišča, a nesodelovanje Eržena na njej je bilo za Postojnsko jamo zadosten razlog za odkup njegovih delnic. Seveda po ceni 3,2 evra. To pomeni, da je Eržen z nakupom oziroma s prodajo 173.766 delnic izgubil okrog 35.000 evrov.

Skupščina holdinga bo letos v rednem roku konec avgusta. Čeprav ima Postojnska jama zaradi določb statuta holdinga na njej le deset odstotkov glasovalnih pravic in še deset povezani sklad Alfi, Batagelj zagotavlja, da sprememb statuta v prid uskladitvi glasovalnih pravic z lastništvom ne bo na njenem dnevnem redu. Dve desetini glasov in pooblastila morebitnih preostalih malih delničarjev bosta nesporno zadoščali za prvo mirno skupščino od začetka delničarske vojne junija leta 2016. Predvsem pa za začetek polnega upravljanja holdinga in uresničevanja zastavljenih naložb. 77,53% odstotka Certa holdinga ima v lasti Postojnska jama Ena od naložb Certe holdinga je turistična dejavnost.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.