Certa na skupščini o delitvi dividend

NatisniNatisni

Časnik: Primorske novice Datum: 18.06.2018 Država: Slovenija Doseg: 53.000 Stran: 3 Novinar: Saša Dragoš

Eta s 5,6 milijoni evrov lanskega dobička, Certa na skupščini o delitvi dividend. Urejeno lastništvo obeta umirjeni skupščini

Konec junija se bodo na skupščini sešli delničarji Certe. Ob imenovanju novih nadzornikov bodo odločali tudi o delitvi dividend. Eta, katere četrtinska lastnica je Certa, z lanskimi 5,6 milijoni evrov dobička, slednji zagotavlja mirno načrtovanje razvoja. Po Certini se obeta, po dveh burnih, še umirjena skupščina krovnega holdinga.

387.000 evrov naj bi na skupščini predvideli za dividende, 0,19 evra za delnico naj bi dobili delničarji.

Delničarji Certe, s Hotelom Cerkno v popolni, TIK Kobarid v skoraj 90-odstotni in Eto v četrtinski lasti, se bodo na skupščini sešli konec junija. Za njo se z večinskim lastništvom družbe Postojnska jama obeta še umirjena skupščine krovnega Certa holdinga (CH).

Eta: kljub težavam z dobičkom

Poleg utrjenega lastništva in konca izigravanja malih delničarjev je najboljša novica 5,6 milijonov evrov čistega dobička, ki ga je lani ustvarila Eta. Gre za družbo, ki z delitvijo dividend Certi zagotavlja največ denarja.

Hotel Cerkno je lani posloval brez dobička in izgube, TIK z malenkostnim ostankom prihodka. Eta je lani kljub velikim težavam pridobila sedem odstotkov dodatnih delavcev in je leto zaključila z več kot 900 zaposlenimi. To, težave pri vzpostavljanju tekoče proizvodnje na novi lokaciji in za dobre tri milijone evrov naložb (tudi v izboljšanje delovnih pogojev), so celotni prihodek v primerjavi z letom 2016 lani znižali za pet milijonov evrov, na 51 milijonov evrov. Dobiček pa je iz 7,3 milijonov upadel na 5,6 milijonov evrov.

Med delničarje razdeljen del predlanskega Etinega dobička je zaslužen, da je tudi Certa minulo leto zaključila s skoraj pol milijona dobička. Na skupščini se bodo odločili o razporeditvi 387.000 evrov za dividende, v višini 0,19 evrov za delnico.

Več kot polovico bo torej šlo 54-odstotnemu lastniku Certe - krovnemu CH. Z njim bo lahko pokril predlansko izgubo in se na skupščini, predvidoma znova poleti, odločal o morebitni delitvi dividend. “Za dividende bomo namenili toliko, kot nam velevajo akti in nič več. Najpomembnejše na skupščini Certe bo imenovanje novih nadzornikov, ki bodo lahko sprejemali ključne odločitve v družbah v njeni lasti, na čelu z razvojnim programom,” je povedal predsednik uprave Postojnske jame (PJ) Marjan Batagelj. Marjan Batagelj, vodja finančne službe v PJ Marko Simšič in ekonomistka Špela Rihar, bodo kot nadzorniki nadomestili Boruta Piriha, Marjana Simoniča in Andreja Laznika.

Razvojni program zastavljen, težava kadrovska suša

PJ ima začrtan program naložb, ki pa, kot je povedal Batagelj, še ni povsem dorečen. Osrednji del se nanaša na Hotel Cerkno. Pogovori s trgovsko družbo za gradnjo prvega trgovskega centra v Cerknem še potekajo. Šele nov center bo omogočil selitev trgovine iz hotela in njegovo prenovo. “Hotel je star in popolnoma dotrajan. Zahteva celovito prenovo. Ne vemo še, edi bomo to naredili v enem zamahu, ali v več fazah,” je povedal Batagelj.

Ker PJ končuje prenovo hotela Jezero na Jezerskem v luksuzni nastanitveni objekt in je prej prav tako obnovila hotel Jama v Postojni, nas je zanimalo, ali bodo izkušnje prenesli v Cerkno in uredili prestižni hotel. “Izkušnje so seveda koristne, a gre za tri hotele različnega tipa. V Postojni imamo ogromno, a večinoma enodnevnih gostov.

Na Jezerskem bomo predvidoma oktobra odprli butični hotel za najzahtevnejše goste. V Cerknem pa bomo uredili sodoben družinski hotel, kakršen je tudi smučarski center. Skupaj ju bomo tržili kot družinski termalno smučarski kompleks,” je razložil Batagelj. Koliko bo prenova hotela stala, še ne vedo. Vedo pa, da utegne biti trši problem zagotoviti zadostno število motiviranih gostinskih delavcev.

“Ker je PJ ugledna družba in so naši delavci nadpovprečno plačani, v Postojni pomanjkanja kadrov ne občutimo v tolikšni meri kot v Cerknem. To je, ob dotrajanosti hotela, tudi eden od razlogov za nizke ocene hotela pri spletnih turističnih ponudnikih. Ko bomo hotel prenovili, bomo potrebovali dobre gostince. Dobro jih bomo tudi plačali in Cerkljam se bodo morali sami odločiti, ali bodo našo ponudbo sprejeli, ali bomo primorani gostince pripeljati od drugod,” je bil jasen Batagelj.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.