Tri prosta mesta v nadzornem svetu Gorenja čakajo na Hisense

NatisniNatisni

Medij: Radio Slovenija 1 (Dogodki in odmevi) Avtorji: Matija Mastnak Teme: Mali delničarji Datum: Tor, 12. jun.. 2018 Termin: 15:46

RADIO SLOVENIJA 1, 12.06.2018, DOGODKI IN ODMEVI, 15.46

BILJANA POLAK (voditeljica): Na zadnji skupščini Gorenja pred iztekom prevzemne ponudbe kitajskega velikana Hisense, so delničarji štirim nadzornikom podaljšali mandat, tri mesta pa so ostala nezasedena. Ta bo po prevzemu popolnila družba Hisense. Dozdajšnji predsednik Marko Voljč, ki so mu nekateri delničarji očitali prijateljske vezi s predsednikom uprave Franjem Bobincem in Uroš Slavinec pa sta se poslovila. Matija Mastnak.

MATIJA MASTNAK (novinar): Skupščina, ki se je zaradi izpada elektrike začela s polurno zamudo, se je končala brez zapletov. Predlog, da se štirim nadzornikom podaljša mandat, ter da tri mesta do prevzema ostanejo nezasedena je bil očitno usklajen z družbo Hisense. Kitajci namreč uradno razpolagajo s tretjino delnic, neuradno obvladujejo že približno 60 odstotni delež družbe. Predsednik uprave Franjo Bobinac.

FRANJO BOBINAC (predsednik uprave Gorenja): Nadzorniki so na nek način izkazali pripravljenost, da ko bo efektivna kontrola s strani Hisensa zagotovljena, da se lahko tudi umaknejo.

MASTNAK: Že pred skupščino je nadzorni svet prevetril upravo. Ta bo odslej šestčlanska in ne več petčlanska. Novi člani so Stanka Pejanovič, Tomaž Korošec in Saša Markovič, na čelu ostaja Franjo Bobinac.

BOBINAC: Če nekdo pride v Evropo ne išče samo produkcijske kapacitete, razvojne centre, ne išče samo blagovne znamke, predvsem išče ljudi, ki znajo ta posel delati.

MASTNAK: A predstavnik malih delničarjev Rajko Stankovič pravi, da bo po prevzemu imel škarje in platno Hisense.

RAJKO STANKOVIČ (predstavnik malih delničarjev): Bo nov prevzemnik tiste za katere meni, da so uspešni pustil, tam kjer misli, da so slabši pa bo zamenjal in imenoval boljše.

MASTNAK: Neuradno želi tudi država prodati svoj 16 odstotni delež, čeprav je Gorenje opredelila kot pomembno naložbo. Prvi sindikalist Žan Zeba.

ŽAN ZEBA (prvi sindikalist v Gorenju): Država niti denarja ne rabi, raze če ga misli zapraviti za kaka letala. Zaposlenim ni bil sigurno interes, da država še vedno sklene nek sporazum in ostane noter v Gorenju.

MASTNAK: Prevzemna ponudba se izteč čez dva tedna, Bobinac ocenjuje, da bodo Kitajci dokončno kontrolo nad velenjskim podjetjem prevzeli jeseni.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.