Po spremembah pripravljeni na Hisense

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (Poslovni Dnevnik) Avtorji: Klemen Košak Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 13. jun.. 2018 Stran: 5

PREVZEM GORENJA

Na zadnji skupščini pred prevzemom je Gorenje izpraznilo tri nadzorniška mesta, preostali nadzorniki pa so obljubili, da bodo odšli, če bo tako želel novi lastnik, kitajski Hisense. Še prej pa je nadzorni svet nekoliko spremenil upravo. 


Pred prevzemom je skupščina velenjskega proizvajalca gospodinjskih aparatov Gorenje nov mandat podelila štirim od sedmih nadzornikov: Bachtiarju Djalilu, Corinni Claudii Graf, Mihu Košaku in Bernardu Charlesu Pasquierju. Preostala tri mesta v nadzornem svetu so ostala prazna, saj naj bi jih po prevzemu zapolnil kitajski Hisense. Mandat včeraj imenovanih nadzornikov bo trajal štiri leta, za njihovo zamenjavo pa bo potrebnih 75 odstotkov lastništva. Vendar so novi-stari nadzorniki obljubili, da bodo po prevzemu ponudili odstop, je dejal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. 

Bo prodal tudi Kad? 

Hisense že ima v lasti 32 odstotkov velenjske družbe, vendar se bo njegov delež do 26. junija še povečal. Bobinac je dejal, da ima kitajska multinacionalka, ki se ukvarja z enako dejavnostjo kot Gorenje, zagotovljenih že 60 odstotkov podjetja. Njegovo ponudbo je sprejel tudi japonski Pansonic, ki je 10,7-odstotni delež leta 2013 kupil za okoli deset milijonov evrov ali 4,31 evrov po delnici. Hisense, ki Gorenje kupuje prek luksemburškega podjetja, zdaj za delnico ponuja 12 evrov, in ker se prevzemna ponudba še ni iztekla, včeraj na skupščini ni glasoval, so pojasnili njegovi predstavniki. 

Malo manj kot štiri milijone delnic Gorenja ali 16,4 odstotka družbe ima v lasti tudi državna Kapitalska družba (Kad), vendar naj bi o tem, ali bo delež prodala, odločila vlada. Z ministrstva za gospodarstvo, ki so ga aprila obiskali predstavniki vseh treh ponudnikov za Gorenje, včeraj nismo dobili pojasnil. Med drugim se postavlja vprašanje, ali Kad sploh lahko proda naložbo, ki je po strategiji upravljanja označena kot pomembna. 

Uprava pričakovano spremenjena 

Po včerajšnji skupščini se iz nadzornega sveta Gorenja poslavljajo nekdanji šef Nove ljubljanske banke Marko Voljč, ki je bil doslej predsednik nadzornikov, nekdanji šef Heliosa Uroš Slavinec ter hrvaški ekonomist Karlo Kardov, ki je bil nadzornik Gorenja manj kot eno leto. 

Še pred skupščino pa so stari nadzorniki imenovali novo upravo. V njej ostajajo Bobinac, nekdanji direktor Mercatorja Žiga Debeljak, ki je v upravi odgovoren za področje financ, ter delavski direktor Drago Bahun. Odhajata Peter Kukavica in Branko Apat, kar je bilo napovedano že januarja, prihajajo pa generalna direktorica Gorenja Beograd Stanka Pejanovič, Bobinčev svetovalec Tomaž Korošec ter Saša Markovič iz podjetja Phillips Electronics North America. 

Bobinac je včeraj izrazil zadovoljstvo, da je imela skupina Gorenje lani 1,3 milijarde evrov prihodkov, kar je za štiri odstotke več kot lani, ni pa zadovoljen s čistim dobičkom, ki je lani dosegel samo 1,3 milijona evrov. Letos naj bi bil šestkrat višji, napoveduje uprava, ki naj bi to dosegla z dvigom cen aparatov, piše na spletni strani društva Malih delničarjev Slovenije. 

»Hisense je tako s ceno delnice, elementi prevzemne ponudbe in napovedmi prihodnjega skupnega sodelovanja pokazal, da ceni Gorenje in njegove blagovne znamke ter zaposlene, od česar si obeta dobro platformo za naskok na evropske trge,« je po poročanju Večera dejal Bobinac. 

Hisense je pokazal, da ceni Gorenje in njegove blagovne znamke ter zaposlene, od česar si obeta dobro platformo za naskok ne evropske trge.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.