Delnica Gorenja v nebo, v Velenju skrbi

NatisniNatisni

Medij: Večer (V žarišču) Avtorji: Srečko Klapš, Rozmari Petek Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Datum: Pet, 11. maj. 2018 Stran: 2

Delnica Gorenja pri dobrih 11 evrih dražja za 66 odstotkov. Zaradi prevzema skupščina delničarjev že 12. junija. Mali delničarji zadovoljni s ceno. Sindikati upajo na dialog tudi z novim lastnikom


Po objavi kitajske skupine Hisense, da ponuja za delnico Gorenja 12 evrov, če bo pridobila večinski delež (vsaj 50 odstotkov in eno delnico), se je včeraj vrednost delnice na Ljubljanski borzi zvišala za kar 66,45 odstotka. Tečaj se je oblikoval pri 11,25 evra za delnico, sklenjenih pa je bilo za 1,7 milijona evrov poslov. Čeprav so namere kitajskega prevzemnika z Gorenjem za zdaj neznane, objavil je le ponujeno ceno, uprava Gorenja pa ne daje dodatnih komentarjev, včerajšnja preložitev skupščine delničarjev, načrtovane za 17. julij, na 12. junij, kaže, da se morebitnemu prevzemniku mudi. Ta naj bi sicer najkasneje 23. maja objavil prevzemno namero, nato pa tudi prevzemno ponudbo vsem delničarjem. Denis Oštir, direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju, nam je potrdil, da je prestavitev skupščine povezana s procesi strateškega povezovanja. Do objave prevzemne ponudbe pa uprava Gorenja, ki jo vodi Franjo Bobinac, prihoda skupine Hisense ne namerava komentirati.

Pričakujejo več informacij o načrtih prevzemnika

Rajko Stankovič, predsednik Društva mali delničarji Slovenije (MDS), se je včeraj, ko smo ga povprašali za mnenje o ponudbi Kitajcev za Gorenje, spomnil na svojo izjavo izpred dveh let, ko je dejal, da bi bili zadovoljni s ceno delnice med 10 in 12 evri, in danes nimajo razloga, da take ponudbe ne bi sprejeli. A ker se za Gorenje zanima tudi Haier, ki je vsaj petkrat večji, ne izključuje možnosti, da bodo videli še nekoliko višjo ceno. Ne glede na to, da je finančno gledano ponudba pri 12 evrih dobra, v MDS v naslednjih dneh pričakujejo več informacij o širšem kontekstu vstopanja koncerna Hisense v Gorenje. "Glede na ceno, ki jo bodo Kitajci plačali, ne pričakujemo, da bi kupili le blagovno znamko in družbo v Velenju zaprli. Upamo, da bodo novi lastniki Gorenje najprej razdolžili, nato pa velenjsko družbo razvijali na višjo raven." Glede deleža Kapitalske družbe pa meni, da bo država od prevzema imela še eno leto časa, da razmisli, ali bo 16-odstotni delež po prevzemni ceni, ki bo dosežena, prodala ali pa bo ostala manjšinska lastnica. "Če bo Gorenje z novimi lastniki poslovalo dobičkonosno, se lahko nadeja tudi stabilnih dividend," meni Stankovič.

Kapitalska družba bo ohranjala delež

Iz Kapitalske družbe (Kad) so sicer včeraj sporočili, da kot največji delničar Gorenja podpirajo prizadevanja uprave pri iskanju strateškega partnerja, ki bo pripomogel k izboljšanju poslovanja. Dokler bo naložba v Gorenje opredeljena kot pomembna, bo Kad svoj delež v Gorenju ohranjal, še sporočajo in dodajajo, da bi o morebitni prodaji deleža lahko razmišljali v primeru spremembe strategije, ki bi naložbo opredelila kot portfeljsko.

Objava prevzemne ponudbe bo priložnost tudi za nekatere večje manjšinske delničarje, ki so kupovali delnice po bistveno nižji ceni. Med njimi je  Panasonic, ki je julija 2013 z desetimi milijoni evrov dokapitaliziral Gorenje po ceni delnice 4,31 evra. Za svoj 10,7-odstotni delež lahko pričakuje dobrih 30 milijonov evrov. Roke si lahko mane tudi Philip Sluiter, ki ima z družbo Home products Europe pet odstotkov Gorenja. Za delež, ki ga je prejel ob prodaji nizozemske družbe Atag, bo lahko iztržil okoli 14,7 milijona evrov. Okoli 23 tisoč delnic Gorenja imajo tudi člani uprave, največ, 9 tisoč, Žiga Debeljak. Člani nadzornega sveta pa imajo v lasti 37 tisoč delnic, največ, okoli 33 tisoč, Karlo Kardov.

Sindikati bodo previdni pri obljubah

V Gorenju sicer prav te dni intenzivno, vsaj dvakrat tedensko, potekajo pogajanja o višini dopusta, torej o točki, zavoljo katere so bili Gorenjevi delavci pripravljeni stavkati. Rok za dogovor so podaljšali do konca tega meseca. Ob tem pa zaposleni kot tudi sindikat nemo opazujejo, kaj se dogaja na področju lastništva Gorenja. "Pozorno spremljamo dogajanja. Preprečiti ničesar ne moremo, napovedujemo pa, da bomo tudi naprej maksimalno zagovarjali interese zaposlenih. Upam, da tudi z drugim lastništvom socialni dialog ostane na nivoju, kot je sedaj. Verjetno ob tem številu zaposlenih vendarle tudi za nove lastnike ne bomo zanemarljiv faktor," komentira prvi sindikalist Gorenja Žan Zeba.

Se pa, že na podlagi preteklih izkušenj z novimi lastniki, zaveda, da se na morebitne obljube ne gre zanesti. "Pri obljubah bomo previdni. Vemo, kaj se je ob prodaji Notranje opreme pa Eriča obljubljalo, kaj pa se tam dogaja danes.” Obe podjetji sta bili nekoč v Gorenjevi (so)lasti, pa so jih zavoljo usmeritve v zgolj osnovno dejavnost odprodali. Najnovejše slabe novice na področju zaposlitev so pred dnevi prišle iz lani prodanega Eriča; zaradi skrčenja obsega dela so odpustili štiri ljudi od skupno 43 zaposlenih.

Napoved prihoda koncerna Hisense v Gorenje je vznemiril tudi nekatere dobavitelje, glede na to, da imajo taki koncerni globalne verige, ki jim znižujejo stroške.

Sindikati: Preprečiti ne moremo ničesar; še naprej bomo zagovarjali interese zaposlenih

Nadzorniki Gorenja tudi o Hisense

Nadzorniki Gorenja, ki jih vodi Marko Voljč, so se včeraj seznanili z informacijo o nameravanem vstopu skupine Hisense v Gorenje. Obravnavali so tudi poročilo revizorja o sponzoriranju ruskega nogometnega kluba Torpedo v sezoni 2014/15. Ta, kot so sporočili po seji, pri pregledu ni ugotovil ekonomskih, računovodskih ali pravnih nepravilnosti, in da so bile v pogodbi zapisane storitve izvedene. "Ob tem poslovodstvo Gorenja ni prekršilo nobene svoje pravne obveznosti." Skupina Gorenje je sicer v prvem četrtletju ustvarila 296 milijonov evrov prihodkov in 2,5 milijona dobička.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.