Azijski ravs za Gorenje

NatisniNatisni

Medij: Večer (V žarišču) Avtorji: Srečko Klapš Teme: Mali delničarji Datum: Čet, 10. maj. 2018 Stran: 4

PREVZEMI

Hisense za večinski delež Gorenja ponudil dvanajst evrov za delnico. Bosta preostala zainteresirana dvignila ponudbo? Bo država z manjšinskim deležem ostala uieta v Gorenju?


Zaključek včerajšnjega borznega trgovanja, v katerem je tečaj delnice po objavi Gorenja, da se zanj zanimajo trije azijski strateški partnerji, poskočil za 6,58-odstotka na 6,80 evra, je nakazoval, da so v Velenju že izbrali strateškega partnerja. In res so popoldne sporočili, da je to kitajski Hisense: "V Gorenju smo 8. maja prejeli tri zavezujoče ponudbe strateških partnerjev iz Azije, g. maja smo dva najboljša ponudnika pozvali k izboljšanju ponudb. Pri izbiri smo upoštevali cilje, ki smo si jih zadali v postopku iskanja strateškega partnerstva, izvedljivost transakcije in ponujeno ceno delničarjem. Kitajska skupina Hisense je za delnico ponudila dvanajst evrov pod pogojem, da v prevzemnem postopku pridobi najmanj 50 odstotkov in eno delnico,” so sporočili iz Gorenja. Hisense se je zavezal še, da bo najkasneje v 15 dneh objavil prevzemno namero, v zakonskem roku pa tudi prevzemno ponudbo vsem delničarjem. S tem je za velenjskega proizvajalca bele tehnike, ki ga vodi Franjo Bobinac, postopek iskanja priložnosti za strateška partnerstva, ki ga je iskala milanska veja finančne svetovalne hiše Rothschild, zaključen.

Haier in Hefei Meiling ne sedita križem rok

Spomnimo, da so nezavezujoče ponudbe oddali štirje strateški partnerji, skrbni pregled pa so opravili trije azijski in ti so oddali tudi zavezujoče ponudbe. Poleg skupine Hisense naj bi jo oddala še Hefei Meiling in Haier. Slednji naj bi bil s ceno deset evrov za delnico drugi najboljši ponudnik. Glede na to, da so vsi trije dejavni tudi v proizvodnji bele tehnike in gospodinjskih aparatov tako kot Gorenje, je pričakovati, da se bo pravi boj za prevzem šele razplamtel. Neuradno naj bi se že danes razkrila oba omenjena strateška partnerja, ki pa bosta morala zvišati ceno, saj ju je Hisense z včerajšnjo objavo prehitel. To mu je uspelo, ker naj bi dosegel dogovor z največjimi delničarji, med njimi s Finance Corporation Svetovne banke, ki ima 11,8-odstoten delež, in japonskim Panasonicom z 10,74-odstotnim. S 16,73-odstotnim deležem je sicer preko Kapitalske družbe največji delničar Gorenja država, ki pa svojega deleža ne more prodati, dokler to naložbo vodi kot pomembno. Če se bosta preostala ponudnika vključila v boj za prevzem Gorenja, ima Hisense po naših informacijah še nekaj manevrskega prostora pri ceni.

Vsaj 300 milijonov evrov

Skupina Hisense je imela lani okoli 16 milijard evrov prihodkov, njena največja lastnica je kitajska država. Je ena največjih kitajskih proizvajalcev elektronike in bele tehnike, v 40 podružnicah na Kitajskem in po svetu zaposluje 75 tisoč ljudi. Na borzi kotirata dve njihovi družbi, Hisense Electric in Hisense Kelon. Po podatkih Bloomberga ima Hisense Electric 2,3 milijarde evrov tržne kapitalizacije. Lani so ustvaril nekaj več kot štiri milijarde evrov prihodkov in dobrih sto milijonov evrov dobička. Družba Hisense Kelon pod različnimi blagovnimi znamkami proizvaja hladilnike, zamrzovalne skrinje, klimatske naprave in manjše gospodinjske aparate. Za primerjavo, Gorenje je lani imelo za 1,3 milijarde evrov prihodkov in nekaj nad milijon evrov čistega dobička. Če bi skupina Hisense prevzela Gorenje po ceni dvanajst evrov za delnico, bi zanj odštela 300 milijonov evrov, medtem ko je včeraj bilo Gorenje na borzi vredno okoli 160 milijonov evrov.

Danes se bodo sestali še nadzorniki Gorenja, ki jih vodi Marko Voljč, poleg poslovanja v prvem četrtletju bodo govorili tudi o zadnjih napovedih lastniških premikov. Redna skupščina Gorenja je sicer načrtovana za 17. julij, ko bo Gorenje dobilo tudi novi nadzorni svet. Ta bo odražal lastniško strukturo, ki se nakazuje. Nadzorniki imajo na mizi tudi primer sponzoriranja ruskega nogometnega kluba Torpedo. Ob tem je zanimivo, da je Hisense, morda bodoči lastnik Gorenja, eden večjih sponzorjev letošnjega nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji.

Cena delnice bo prepričala delničarje

Igor Štemberger je včeraj potrdil, da njihova borzna hiša Ilirika dela za Hisense, za katerega meni, da je pravi strateški partner za Gorenje za povečanje tržnih deležev in sinergij pri trgovski verigi ter dobaviteljih. Ocenjuje še, da je cena delnice pri dvanajstih evrih primerno visoko postavljena in da bo prepričala delničarje. Ob tem mu je nerazumljivo, kako se je država preko Kapitalske družbe, ki ima 16-odstoten delež Gorenja, lahko ujela v tako nelogično in nemogočo situacijo, saj bo ostala z deležem, ki o ničemer bistvenem ne odloča, ujeta v Gorenju.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.