Sporna odpravnina guvernerja v odhodu

NatisniNatisni

Medij: Delo (Naslovna stran) Avtorji: Suzana Kos Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Datum: Čet, 19. apr.. 2018 Stran: 1

Banka Slovenije Poslanci danes odločajo o razrešitvi guvernerja Boštjana Jazbeca - Bo na tnalu njegova odpravnina?

Ljubljana - Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec odhaja s funkcije na lastno željo, saj je dobil dobro plačano službo v Bruslju. Ob odhodu iz Banke Slovenije mu pripada odpravnina v višini šestih plač. Pogodbo o zaposlitvi je z njim leta 2013 podpisal njegov podrejeni.


Guverner Boštjan Jazbec je po naših informacijah edini, ki ima v pogodbi o zaposlitvi v Banki Slovenije pravico do odpravnine v višini šestih plač, četudi se za odhod odloči sam. Interni akti Banke Slovenije izrecno določajo, da članom sveta Banke Slovenije in delavcem s posebnimi pooblastili ne pripada pravica do odpravnine, če so razrešeni, ker sami to zahtevajo. 

Osnovni namen zakona o delovnih razmerjih je zaščititi ranljivejšo stran, to je delavca, zakon določa odpravnino za razloge, ki niso prostovoljni. Ne predvideva odpravnin, ko se delavec sam odloči za odhod. »Primer guvernerja Jazbeca je, milo rečeno, kočljiv,« opozarja ministrica Anja Kopač Mrak. Pričakovati je, da se bo odzval kdo, ki nadzira Banko Slovenije. V skrajnem primeru je to parlament. Celo zakon o gospodarskih družbah določa, opozarja Miha Šercer, strokovnjak za delovno zakonodajo, čeprav gre za zasebna razmerja, da menedžerji nimajo pravice do odpravnine, če sami odstopijo. Tako imenovani Lahovnikov zakon prejemke v državnih družbah še dodatno omejuje. Zakaj je potem v Banki Slovenije drugače?

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.