Je guvernerju Jazbecu grozil nekdanji soprog uslužbenke Banke Slovenije?

NatisniNatisni

Medij: Siol.net Avtorji: Primož Cirman, Rok Atelšek, Vesna Vuković Teme: Mali delničarji, Banke Datum: Čet.. 12. apr.. 2018

Grožnje guvernerju Banke Slovenije Boštjanu Jazbecu niso bile povezane z njegovo funkcijo, so ugotovili ljubljanski policisti. Guvernerja, ki maja odhaja v novo službo v Bruselj, policisti ne varujejo več. Mu je grozil zdaj že nekdanji soprog ene od uslužbenk Banke Slovenije?


Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki maja odhaja v Bruselj, kjer bo opravljal delo člana enotnega odbora za reševanje bank, je sredi marca prek sporočil SMS na službeni telefon prejel več groženj. Neznanec je grozil tudi njegovim otrokom. Guverner je o grožnjah takrat obvestil policijo in zato dobil tudi varovanje.

Ljubljanski policisti so zdaj končali kriminalistično preiskavo, povezano z grožnjami. Kot so ugotovili, grožnje niso bile povezane z njegovim delom oziroma funkcijo. Policija je zato umaknila zaščito oziroma varovanje Jazbeca, bodo pa proti znanemu osumljencu, ki je grozil, vložili kazensko ovadbo.

Banka Slovenije: Nepomembno je, kakšni so motivi storilcev

Po informacijah iz policijskih virov naj bi Jazbecu SMS sporočila z grozilno vsebino pošiljal danes že nekdanji soprog ene od uslužbenk Banke Slovenije. Zakaj, ni znano.

Informacijo smo želeli preveriti tudi pri guvernerju, ki je ni ne potrdil ne zanikal. "Policijska preiskava je odprta, zato guverner zadev ne more komentirati," so nam sporočili z Banke Slovenije.  

"Grožnje, ki jih je guverner prejemal po sporočilih SMS in tudi na cesti, od različnih ljudi, so bile resne in so ogrožale tudi njegovo družino, zato jih je jemal skrajno resno," so pojasnili na Banki Slovenije. Pri tem so izrecno poudarili, da je "ob vsem tem nepomembno, kakšni so motivi storilcev".

Guverner s prstom kazal v napačno smer

Ugotovitve policijske preiskave se precej razlikujejo od trditev guvernerja, ki je sam obvestil javnost o naznanilu sumu kaznivih dejanj policiji in za grožnje posredno obtožil razlaščene imetniki obveznic slovenskih bank, ki so med njihovo sanacijo leta 2013 izgubili premoženje.

Marca je po prejetih grožnjah dejal, da o storilcih ne želi ugibati, da pa si upa trditi, da je trn v peti zlasti vsem, ki so s sanacijo izgubili denar. V svoji izjavi je dejal, da je bil v zadnjih letih deležen verbalnih napadov, mediji pa so "pozive k linču" objavljali tudi v pismih bralcev.

"V enem od njih je avtor, član ene od civilnih iniciativ imetnikov izbrisanih delnic oziroma podrejenih obveznic bank, posameznikom, ki smo sodelovali pri sanaciji, zagrozil, da nas bo, če pristojni organi ne bodo izpeljali postopkov zoper nas, 'ljudstvo pri naslednjem uporu linčalo'," je zapisal takrat.

Njegove izjave so povzemali številni tuji mediji, med njimi celo Reuters. 

Bodo v Bruslju izvedeli, kdo mu je v resnici grozil?

Ali bo Jazbec zdaj novega delodajalca v Bruslju obvestil o tem, kdo mu je v resnici grozil, ni znano, saj na to vprašanje ni odgovoril. Prav tako ni odgovoril na vprašanje, ali se bo za svoje navedbe opravičil vsem tistim, ki jih je posredno obtožil za grožnje. Njegovo opravičilo sta že danes zahtevali obe združenji malih delničarjev.  

Njegov guvernerski mandat je zaznamovala obsežna sanacija bank, zaradi katere je bil deležen številnih kritik, postala pa je tudi predmet kriminalistične preiskave. Na odhod so verjetno vplivala tudi nesoglasja v svetu Banke Slovenije, o katerih so pisali mediji. Mesto Jazbeca bo maja prevzel njegov namestnik Primož Dolenc. Konec aprila Jazbec odhaja s funkcije, saj je evropski parlament potrdil njegovo imenovanje v vodstvo enotnega odbora za reševanje bank.

Od Jazbeca in Banke Slovenije pričakujejo opravičilo

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) po končani preiskavi pričakujejo opravičilo Banke Slovenije oziroma Jazbeca, saj naj bi ta namigoval, da za grožnjami stojijo razlaščeni vlagatelji.

Med najbolj kritičnimi do načina sanacije bank so bili pri združenju VZMD, ki ga vodi Kristjan Verbič, ter v Civilni iniciativi izbrisani mali delničarji NKBM, ki jo zastopa Peter Glavič. Iz VZMD so po izrečenih obtožbah sporočili, da je združenje "v primeru izbrisa delnic in obveznic slovenskih bank uporabilo vsa razpoložljiva pravna sredstva, vključno s kazenskimi ovadbami zoper takratno vodstvo Banke Slovenije. V medijski komunikaciji je VZMD, kljub upravičenemu ogorčenju, ostal v mejah kulturno sprejemljivega." Da njegova iniciativa nima nič s kakršnimikoli grožnjam, je povedal tudi Glavič.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.