Zreški Unior lani posloval uspešno

NatisniNatisni

Medij: Novice - Slovenske Konjice Datum: Četrtek, 05.04.2018 Država: Slovenija Stran: 10 Avtorica: Nina Krobat 

Rast. Poslovanje so lani še izboljševali, soočajo pa se pomanjkanjem kadrov. 

„Poslovanje družbe Unior letu 2017 lahko glavnem ocenimo za uspešno, saj smo izboljšali nekatere od ključnih kazalnikov poslovanja in glavnem presegli planirane," je Uniorjevem poslovnem poročilu za leto 2017 med drugim ocenil predsednik uprave Darko Hrastnik. 

Poudaril je, da so programu Odkovki ponovno dosegli rekordno vrednost prodaje, Ročnem orodju so načrtovano presegli, programu Strojegradnja pa so siceršnjo rastjo prodaje za načrti nekoliko zaostali. Tokrat prvič letnem poročilu niso vključeni podatki poslovanju Uniorjevega turizma, ki so ga izčlenili v samostojno družbo.

Poslovanje v številkah 

Zreški Unior je lani dosegel dobrih 165 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je skoraj 10 odstotkov več kot leto pred tem. Dosegli so 7,7 milijona evrov čistega dobička, kar je dobrih 10 odstotkov več kot leto pred tem. 

Na ravni celotne skupine Unior so dosegli 239 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za dobrih odstotkov več kot leto pred tem. Čisti dobiček družbe je znašal 5,7 milijona evrov in je nižji kot leto poprej, in sicer zaradi prenosa družbe RTC Krvavec med sredstva za prodajo. 

Zaposleni 

Konec leta 2017 je bilo Uniorju 1.793 zaposlenih (brez Uniturja), kar je 32 manj od načrtovanega in za 17 več kot letu 2016. »Podobno kot večini slovenskih podjetij se tudi Unior ju srečujemo pomanjkanjem zaposlenih, ne samo primeru deficitarnih kadrov, ampak čedalje bolj tudi na ostalih področjih dela. 

Glede na povečanje prodaje smo manko zaposlenih nadomeščali rastjo produktivnosti, nadurnim delom, po drugi strani pa veliko energije usmerili nove in dodatne aktivnosti za iskanje novih sodelavcev, tako da smo kljub vsemu uspeli na novo zaposliti 169 sodelavcev, je letnem poročilu zapisal predsednik uprave. 

Načrti za letos 

Kot so na seji konec marca povedali Uniorjevim  nadzornikom je družba prvih dveh mesecih tega leta dosegla 26,4 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je skoraj odstotke več kot enakem obdobju lani in slaba odstotka nad načrti. 

V Uniorju načrtujejo, da bodo letos skupaj dosegli 168,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, odstotka več kot lani. Največja rast naj bi bila na programu Odkovki, kjer naj bi prvič zgodovini presegli 100 milijonov evrov letne prodaje. Rast načrtujejo tudi programu Ročno orodje, program Strojegradnja pa bo beležil padec prodaje. Velik izziv jim bosta predstavljala prenos višjih nabavnih cen jekla na kupce in zagotavljanje kadrovskih ter strojnih kapacitet. 

Nadzorni svet Uniorja je med drugim potrdil še dnevni red seje skupščine, ki bo sklicana 6. julija.

Uprava o prodaji 

Kot je spomnil predsednik uprave Darko Hrastnik, so lani napovedovali začetek prodajnega postopka konzorcija prodajalcev, ki ima lasti 55 odstotkov Uniorjevih delnic. »Prodajni postopek se ni začel, upravi družbe ni znano, če in kdaj bi se prodajni postopek naj začel in kdo bodo prodajalci, verjetno člani prodajnega konzorcija." Glede prodaje Uniorjevega večinskega deleža družbi RTC Krvavec, kije označen za nepotrebno premoženje, pa je letnem poročilu zapisal: -Računamo da bo, kljub nepredvidenim zapletom, postopek zaključen aprilu. Uspešno zaključen prodajni postopek bo Uniorju omogočil lažjo izvedbo načrtovanih investicij osrednjih dejavnosti, denarni tok za rast prodaje, ki je večja od planirane po srednjeročnem planu in razdolževanje."

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.