Slaba banka prevzela nadzor nad Mladinsko knjigo

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Sebastjan Morozov Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Datum: Sob, 03. mar.. 2018 Stran: 1 in 5

POSEL / NALOŽBE DUTB

Potem ko je DUTB uspelo v krovno podjetje MK Založba imenovati dva člana nadzornega sveta iz svojih vrst, lahko v Mladinski knjigi pričakujemo korenite spremembe na vseh področjih. Zamenjava vodstva sprva še ni predvidena, toda če se bo to želelo obdržati, se bo moralo poslovanje občutno izboljšati. Verjetne pa so še druge, tudi lastniške spremembe.

Ena od najdragocenejših naložb, ki jih upravlja Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), je večinski lastniški delež družbe MK Založba, s tem pa tudi skupine Mladinska knjiga, katere najmočnejši člen je sicer MK Trgovina. Z imenovanjem dveh novih članov nadzornega sveta iz svojih vrst so v DUTB pred dnevi prevzeli vse niti MK Založbe in s tem tudi skupine Mladinska knjiga v svoje roke.

Večinska lastnica MK Založbe je DUTB postala aprila 2016, ko je na dražbi pobotala svojo terjatev do propadle družbe Zvon 2 in prevzela zastavljeni delež v MK. Več ocen je, da DUTB naložbe v podjetju ni mogla ustrezno upravljati. Po pojasnilih DUTB prevzeto premoženje skrbno spremljajo, junija 2016 pa so imenovali tri nove člane nadzornega sveta. »V odziv na predlog o odpoklicu Boruta Frantarja, ki je sicer pred skupščino odstopil, odstopno izjavo članice nadzornega sveta in oceno, da bi poslovni rezultati skupine Mladinska knjiga lahko bili v danih makroekonomskih razmerah boljši, smo se odločili, da predlagamo imenovanje dveh novih članov nadzornega sveta,« so dodali v slabi banki.

Med možnimi načrti, ki jih imajo po naših informacijah z Mladinsko knjigo, se omenja oddelitev mreže prodajaln v novoustanovljeno družbo. Tudi predsednik združenja Malih delničarjev Slovenije Rajko Stankovič se sprašuje, ali je smiselno, da ima Mladinska knjiga v lasti toliko na trgu izjemno zanimivih nepremičnin na elitnih lokacijah. »Bolj smiselno bi bilo, da bi jih monetizirala, podobno kot bo storil Mercator,« je dejal Stankovič, ki meni, da bo morala založniška skupina v prvi vrsti oklestiti visoke stroške in zvišati dobičkonosnost.

Kakršen koli že bo scenarij, bo neizbežna prodaja MK Založbe, leta 2016 s skoraj tisočimi knjižnimi izdajami in številnimi učbeniškimi projekti, dvigovala veliko prahu. Po Stankovičevih pojasnilih je v bilo v času spodletelega prodajnega postopka, ko se je nakup zanimala družba Učila, iz krogov ministrstva za kulturo neuradno celo slišati, da je Mladinska knjiga in s tem založništvo v nacionalnem interesu. Učila International so takrat vplačala polmilijonsko varščino, preostalih pet milijonov evrov v dogovorjenem roku pa ne.

Povod za utrditev položaja slabe banke v eni od največjih založniških skupin jugovzhodne Evrope je dalo nekaj malih delničarjev, vključno z nekdanjim dolgoletnim predsednikom uprave Milanom Matosom in članom uprave Andrejem Cundrom. Zahtevali so sklic skupščine in odpoklic člana nadzornega sveta Boruta Frantarja, dolgoletnega vodje odbora malih delničarjev pri društvu Mali delničarji Slovenije (MDS). Namesto Frantarja so za novega člana MK Založbe predlagali Cundra. A načrti malih delničarjev se niso posrečili.

Najprej je tik pred skupščino Frantar odstopil. Za ta korak se je odločil, da bi DUTB omogočil izvajanje politike upravljanja družb, so v sporočilu za javnost navedli v MDS. Naključno ali ne - je pred skupščino odstopila še nadzornica Maria Anselmi, dolgoletna direktorica slovenske izpostave Bisnode, ki od lani zaseda vodilni položaj skupine Bisnode, enega od največjih evropskih ponudnikov poslovnih podatkov, v Švici. S tem so na slabi banki dobili priložnost za imenovanje dveh svojih nadzornikov. Eden od njiju je postal finančni direktor DUTB Matej Pirc, v preteklosti predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), drugi pa Žiga Gregorinčič, tako kot Pirc zaposlen na slabi banki.

Na DUTB nezadovoljni s poslovanjem

Iz omenjene izjave slabe banke o neustreznih poslovnih rezultatih lahko sklepamo, da se v Mladinski knjigi napovedujejo korenite spremembe na vseh področjih, kar napovedujejo tudi naši viri. Zamenjava predsednika uprave Petra Tomšiča in člana uprave Marka Ručigaja sprva še ni predvidena. Toda če bosta želela obdržati stolček, bosta morala zavihati rokave in poskrbeti, da se bo poslovanje občutno izboljšalo, opozarja poznavalec razmer, ki je želel ostati neimenovan. Kaj konkretno DUTB načrtuje z MK Založbo, uradno ni znano: »Strategije upravljanja za posamezne primere ne razkrivamo, saj bi s tem lahko vplivali na vrednost poplačila, lahko pa povemo, da družbe MK Založba za zdaj ne prodajamo,« so odgovorili na DUTB. Po neuradnih podatkih na slabi banki naložbo v MK Založbo obravnavajo kot potrebno prestrukturiranja, podobno kot so Alpino, v kateri se je poslovanje v zadnjem letu izboljšalo. Po izboljšanju poslovanja jo nameravajo prodati.

Kako so po ocenah poslovali lani, v MK Založbi niso razkrili: »Ker poslovni rezultati za leto 2017 še niso revidirani, jih ne moremo komentirati.« Prav tako niso odgovorili na številna druga vprašanja, kot so delež prodaje po spletu in tržnih gibanjih. Iz zadnjih javno dostopnih podatkov je razvidno, da so se prihodki od prodaje MK Založbe leta 2016 zmanjšali za 17 odstotkov, na 20,6 milijona evrov. K tolikšnemu upadu je pripomogla tudi prodaja logističnega centra jeseni leta 2015. Za 13 milijonov evrov ga je kupila Pošta Slovenije.

Medtem ko je izguba iz poslovanja leta 2015 znašala 1,83 milijona evrov, čista izguba pa devet milijonov evrov, je bilo leta 2016 iz poslovanja ustvarjenih dobrih 50 tisočakov dobička, čisti dobiček je znašal 68.000 evrov. Po drugi strani je skupina Mladinska knjiga ob upadu konsolidiranih prihodkov za tri odstotke, na 73,5 milijona evrov (dobrih 50 milijonov evrov prihodkov je ustvarila MK Trgovina), predlanskim iz poslovanja pridelala 2,34 milijona evrov izgube, čista izguba je presegla štiri milijone.

Zamenjava predsednika uprave Petra Tomšiča in člana uprave Marka Ručigaja sprva še ni predvidena. Toda če bosta želela obdržati stolček, bosta morala zavihati rokave in poskrbeti, da se bo poslovanje občutno izboljšalo.

Poslovni rezultati skupine Mladinska knjiga bi lahko bili v danih makroekonomskih razmerah boljši.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.