Razkrivamo, kdo bi lahko bil novi partner Gorenja

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Suzana Kos Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 13. dec.. 2017 Stran: 8

Strateški lastnik Finančni svetovalec Rothschild ima po naših informacijah jasna navodila za izbor

Ljubljana - Potem ko se je japonski Panasonic odločil, da se njegova pot z velenjskim proizvajalcem bele tehnike razide, se na obzorju kaže nov azijski partner. To naj ne bi bil na primer korejski velikan Samsung, temveč naj bi si po naših informacijah želeli partnerja iz Kitajske.


Kitajska skupina Midea je tisti strateški partner, ki bi si ga po naših neuradnih informacijah želeli v Gorenju. To azijsko skupino bi lahko Gorenje zanimalo zaradi možnosti prodora na evropski trg, ocenjujejo naši sogovorniki, Gorenje pa bi ta partner dopolnjeval, saj se njun prodajni asortiman na evropskem trgu ne križa. Midea je sicer vodilni svetovni proizvajalec klim in klimatskih sistemov.

Finančnega sklada načeloma ne bi

V Gorenju si lastništva finančnega sklada po naših informacijah ne želijo, uradno pa odgovarjajo, da glede iskanja strateškega partnerja »še ni prišlo do kakršnihkoli konkretnih nadaljnjih korakov«. »Oziroma, če bi se aktivnosti končale, bomo o podrobnostih takoj obvestili javnost,« zatrjujejo v Velenju. Med možnimi strateškimi partnerji sogovorniki omenjajo še kitajskega velikana Haier.

Pisali smo že, da je uprava Gorenja začela postopek iskanja strateškega lastnika za velenjsko družbo. Za finančnega svetovalca pri tem je imenovala družbo Rothschild Italija, ki je del mednarodne investicijske banke Rothschild & Co in s katero so v preteklosti že sodelovali. Za pravno podporo postopku pa so izbrali Odvetniško pisarno Jadek & Pensa iz Ljubljane. Kot razlog za iskanje partnerja so, spomnimo, navedli dejstvo, da skupina ne dosega nekaterih ključnih ciljev, zato bi prišel prav vlagatelj iz panoge, ki bi postal novi solastnik Gorenja in bi skupino podprl pri njenem delovanju v prihodnje.

Kriminalisti preverjajo sume o nepravilnostih

Medtemko Gorenje išče strateškega partnerja, pa kriminalisti preverjajo določene sume o nepravilnostih, ki se nanašajo na pretekle transakcije denarja družbe v tujino. Ali gre morebiti za preiskavo, povezano z nakazilom oziroma posojilom švicarski družbi EECF, ki naj bi bilo nato preneseno na rusko družbo Intersolar, kriminalisti niso hoteli razkriti. V Gorenju pa poudarjajo, daje omenjeno posojilo prejemnik v celoti, vključno z obrestmi, tudi vrnil ter da nepravilnosti pri tem ni bilo. »V letu 2011 je bilo omenjeno posojilo predmet poizvedb policije, ki smo ji vso zahtevano dokumentacijo tudi posredovali,« so povedali v Gorenju. Posel je sicer pregledala revizijska družba Grant Thornton, ki je ugotovila, da ravnanje glede danega posojila ni bilo skladno z najboljšimi načeli korporacijskega upravljanja. Po naših informacijah pa naj bi zdaj to revizijo želel proučiti tudi eden od delničarjev, ki je poleg Philipa Sluiterja, 5-odstotnega lastnika Gorenja, zahteval sklic skupščine, na kateri naj bi v začetku januarja odločali o odpoklicu dveh članov nadzornega sveta, in sicer predsednika Marka Voljča ter člana Uroša Slavinca.

Zamenjava nadzornikov ni drama

Iz Društva delničarjev Gorenja, ki ga vodi Matej Tomažin, pa so včeraj sporočili, da Gorenje v trenutnem obdobju pozitivne konjunkture žal še zmeraj ne dosega rezultatov, ki bi nas navdajali z optimizmom. »Pogled na vse večje finančne obveznosti razkriva, da bo trenutek, ko se bodo obrestne mere občutneje zvišale, za Gorenje lahko zelo dramatičen. Poslovanje z majhno maržo prav tako razkriva neosredotočenost poslovanja. Ali je iskanje strateškega investitorja samo izhod v tem neuspešnem poskušanju vrnitve poslovanja v območje, ki bo omogočilo prosperiteto, je seveda vprašanje, dejstvo pa je, da tovrstne poteze ponovno zamegljujejo pomembno sporočilo. To pa je, da se je Gorenje približalo stanju, ko bo potrebovalo svež kapital,« so zapisali mali delničarji v sporočilu.

Po njihovem večina delničarjev zaradi pasivnosti samo opazuje, kako uprava vodi procese, ki bi jih v resnici morali voditi največji lastniki. Uprava bi se morala osredotocati na poslovanje, ne pa na lastniške kombinacije, so še poudarili. Zamenjava nadzornikov ni nič dramatičnega, saj svež veter pomeni večjo možnost za preobrat, zato bodo v društvu pred skupščino zbirali pooblastila delničarjev, na januarski skupščini pa glasovali za spremembe.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.