Na potezi je arbitraža

NatisniNatisni

Medij: Večer (Gospodarstvo) Avtorji: Rozmari Petek Teme: Mali delničarji Datum: Čet, 26. okt.. 2017 Stran: 6

RAZČLENITEV UNIORJA

Uprava jezna na delavce, ki so zavoljo izčlenitve programa Turizem zahtevali arbitražni postopek

Po prvotnih planih Uniorja naj bi bil konec septembra eden od njihovih štirih programov, program Turizem, odšel na svoje. Tako so na avgustovski skupščini odločili delničarji (manjšina je sicer vložila izpodbojno tožbo na tak sklep). Okoli 320 delavcev bi tako zamenjalo delodajalca; od Uniorja bi prešli na Unitur, ki bi bil v 100-odstotni lastni Uniorja. A kot kaže, vse ni šlo tako gladko. Delavci so se prijeli za še zadnjo bilko, uveljavili so instrument arbitražnega postopka, kar jim omogoča zakon o sodelovanju delavcev pri upravljanju.

Zavoljo te odločitve jim, sodeč po dokumentih, ki smo jih prejeli v uredništvu, ni lahko. Uprava naj bi jim namreč očitala posledice, ki temu sledijo (trenutno so namreč ravno v pogajanjih za dvig plač), predvsem pa, kdo bo nosil stroške takšne arbitraže. V upravi trdijo, da so predstavnike delavcev o nameravani novi organiziranosti programa Turizem sproti obveščali že od leta 2016 dalje, zato delavske pobude ne razumejo. "Dober mesec pred odločitvijo skupščine sta bila izvedena tudi obveščanje in posvetovanje s svetom delavcem in reprezentativnimi sindikati v skladu z zakonom o sodelovanju delavcev pri upravljanju in zakonom o delovnih razmerjih. Na posvetovanju niti svet delavcev niti reprezentativni sindikati niso izrazili nasprotovanja odločitvi ali naslovili pobude po dodatnih informacijah ali pojasnilih. Kljub temu je svet delavcev Uniorja po sprejeti odločitvi skupščine Uniorja o izčlenitvi programa Turizem sprejel odločitev o začetku arbitražnega postopka v zvezi z navedenim," pojasnjujejo v upravi, ki jo vodi Darko Hrastnik.

Skrb, kaj zaposlene čaka v podjetju, na katerega bo preneseno tudi kar precej obveznosti, je bila javno izpostavljena že pred izredno skupščino, ki je odločala o izčlenitvi. Po trditvah zastopnikov zaposlenih pa z izjemo meseca pred skupščino ni bilo govora o takšni izčlenitvi družbe. Na septembrskem zboru zaposlenih naj bi bila uprava celo dejala, da jih o tem niso mogli obveščati prej, preden se o tem ni izjasnil nadzorni odbor Uniorja. Zato so se odločili za instrument arbitraže. En arbiter bo imenovan z liste sindikatov, drugi z liste delodajalcev, skupaj bosta nato imenovala predsednika arbitraže. "Arbitražni postopek je zaupen, k zaupnosti so zavezani vsi udeleženci v postopku (stranke, arbitri in drugi). Z veliko gotovostjo pa pričakujemo, da svet delavcev v arbitraži ne bo uspel," dodajajo v upravi.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.