Gorenje znova pod drobnogledom

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Suzana Kos Teme: Mali delničarji Datum: Čet, 26. okt.. 2017 Stran: 9

Delničarji Agencija za trg vrednostnih papirjev preverja obveščanje 

Velenje - Agencija za trg vrednostnih papirjev je po naših informacijah uvedla postopek proti Gorenju. Preverja, alije družba ustrezno ravnala z notranjimi informacijami in delničarje obveščala enakomerno ter skladno z zakonodajo. Nekateri menijo, da ni bilo tako. 

Po našem razkritju informacije, da se je Gorenje s Panasonicom dogovorilo o podrobnostih za prenehanje poslovnega sodelovanja, je delnica Gorenja izgubila več kot tri odstotke. Trend njenega gibanja je nasproten gibanju borznega indeksa SBITOP, ki raste. 

Dejstvo, da družbi ne bosta več sodelovali, je seveda cenovno občutljiva informacija, s katero večina od več kot 13.000 delničarjev Gorenja pred našo objavo ni bila seznanjena. Zato so se že pojavile ocene, da bi morala uprava Gorenja pravočasno ustaviti trgovanje in o tem obvestiti delničarje prek Ljubljanske borze. A tega ni storila. Zato je po naših informacijah spet pod drobnogledom Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP). 

ATVP zaznal sum kršitev 

Regulator trga informacije, da je Gorenje spet pod nadzorom, včeraj ni hotel komentirati, češ da so podrobni postopki nadzora zaupni. »Hkrati pa pojasnjujemo, da agencija vselej, ko zazna sum kršitev, začne postopek nadzora, v katerem preveri vsa relevantna dejstva in okoliščine. Če se v postopku sum kršitev potrdi, agencija zoper kršitelje ukrepa v skladu z zakonom,« pravijo na ATVP. 

»Ne vem, ali je dogajanje glede sodelovanja s Panasonicom poslovna skrivnost, zagotovo pa bi morali vsako tovrstno spremembo objaviti. Vsekakor bi morali nekaj objaviti prek sistema Ljubljanske borze,« je prepričan Matej Tomažin, ki vodi društvo delničarjev Gorenja. Predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec se je včeraj komentarju odrekel, češ da je v tujini in nima podrobnejših informacij. Ali bo o očitkih domnevno neustreznega ravnanja z notranjimi informacijami kakšno rekel tudi nadzorni svet, ki ga vodi Marko Voljč? Njegovega odgovora nismo dobili. Se pa podobni očitki niso pojavili prvič; nazadnje po tem, ko je pred dobrim letom v javnost prišla novica, da Panasonic opravlja skrbni pregled Gorenja, ki bi mu lahko sledil prevzem. Je pa Voljč za Delo povedal, da so se nadzorniki o zadevi s Panasonicom že seznanili, podrobneje pa bodo o njej govorili na prihodnji seji v začetku novembra.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.