Analitiki: SDH upravičeno skrbi Krkino poslovanje

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (Poslovni Dnevnik) Avtorji: Manja Pušnik Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 14. jun.. 2017 Stran: 6

POSLOVANJE KRKE 

Analitiki: SDH upravičeno skrbi Krkino poslovanje 

SDH, ki ima skupaj s Kadom v Krki skoraj tretjinski delež, ni povsem zadovoljen s strategijo poslovanja družbe, češ da novomeški farmacevt ne ustvarja tolikšnih dobičkov, kot jih je v preteklosti. "Glede na trende Krkinega poslovanja v zadnjem obdobju ima SDH upravičene razloge za skrb," meni analitik Matej Šimnic. 


Čeprav v SDH niso povsem zadovoljni s strategijo poslovanja Krke in so skupaj z mednarodno priznano svetovalno družbo že pripravili analizo dogajanja v farmacevtski panogi, to včeraj ni zamajalo tečaja delnice Krke na Ljubljanski borzi. Celo nasprotno: njen tečaj se je zvišal za 0,65 odstotka. Krkina delnica je bila celo med najbolj prometnimi na borzi. 

Da se nekaj plete med državo oziroma Slovenskim državnim holdingom (SDH) in upravo novomeške družbe, je bilo mogoče razbrati iz včerajšnje izjave Nade Drobne Popovič, članice uprave SDH, za Delo. Ta je namreč dejala, da je Krka za SDH sicer izjemno pomembna naložba, a da »bo moral SDH temeljito pregledati strategijo Krke, jo prevetriti in poiskati priložnosti, da bo družba spet ustvarjala takšne dobičke kot v preteklosti«. 

V državnem holdingu so tudi že pripravili študijo o tem, ali je sprejeta strategija novomeške Krke skladna s strategijami v tej panogi. »Z nadzornim svetom in upravo, glede na to, da je julija sklicana skupščina, še nismo imeli rednega kvartalnega sestanka, kjer jim bomo predstavili izsledke naših ugotovitev. Dejstvo pa je, da smo lani zaradi padca cene delnice na borzi naložbo v Krki slabili,« je še povedala članica uprave SDH. 

Je kriva Krkina konservativna politika? 

»Glede na trende poslovanja Krke v zadnjem obdobju ima SDH upravičene razloge za skrb. Težko rečem, da je dobičkonosnost slaba, je pa dejstvo, da se je v zadnjih letih poslabšala in da mora SDH kot največji lastnik dobiti odgovor oziroma bi ga že moral imeti, ali je slabše poslovanje posledica enkratnih dogodkov, napačne strategije ali pa zgolj neugodne dinamike v industriji. Sicer pa je Krka že sama napovedala novo strategijo, ki naj bi jo predstavila proti koncu leta. Skratka, do prevetritve bi tako ali tako prišlo,« meni Matej Šimnic, analitik v Alti Invest. 

Na vprašanje, ali Krka zaostaja v panogi, Šimnic odgovarja, da se je novomeška družba v zadnjih letih držala predvsem nekoliko bolj konservativne politike. »Odločila se je za širjenje obstoječih zmogljivosti proizvodnje in več stavila na kakovostno proizvodnjo in organsko rast. Na drugi strani pa so konkurenti delali bolj tvegane korake, ki so se kazali v prevzemih, povezavah s cenejšimi indijskimi proizvajalci in razvoju bioloških ter biogeneričnih zdravil. V večini primerov so se te poteze izplačale, na drugi strani pa je bila Krkina strategija pod močnim vplivom neugodnih trendov v farmaciji,« pojasnjuje Šimnic. Vseeno je po njegovem mnenju Krka finančno še vedno zelo močno podjetje, ki z ustrezno strategijo lahko ujame konkurenco. Za potencialno višjo dobičkonosnost pa bodo po njegovem mnenju morali biti prihodnji koraki Krkine uprave precej bolj tvegani, kot so bili lastniki vajeni v preteklosti. 

Padec na borzi se je začel lani jeseni 

Če je vrednost Krkine delnice na Ljubljanski borzi včeraj znašala 54 evrov, je bila natančno pred letom dni višja le za nekaj evrov, saj je bilo treba za delnico odšteti 58,80 evra. Padec Krkine delnice se je začel predvsem konec septembra oziroma oktobra, ko je Krka objavila izjemno šibke rezultate za lansko tretje četrtletje. Delnica novomeškega farmacevta je tako lani končala skoraj 19 odstotkov nižje, močnejšemu okrevanju pa, kot pravi analitik, nismo bili priča niti letos. »Gibanje cene delnice je predvsem odraz slabših rezultatov in opozoril, da izboljšanje poslovanja lahko pričakujemo šele v drugi polovici letošnjega leta,« še ocenjuje Matej Šimnic. 

Medtem ko seje Krka odločila za širjenje obstoječih zmogljivosti proizvodnje in več stavila na kakovostno proizvodnjo in organsko rast, so konkurenti delali bolj tvegohe korake. Ti so se kazali v prevzemih, povezavah s cenejšimi indijskimi proizvajalci in razvoju bioloških ter biogeneričnih zdravil. 

SDH bi iz nadzornega sveta vrgel nekdanjo članico uprave 

O predlogu SDH, da bi iz nadzornega sveta Krke odpoklicali Anjo Strojin Štampar, nekdanjo članico uprave holdinga, in namesto nje imenovali Dimitrija Marjanoviča, bodo delničarji novomeške družbe odločali na skupščini 6. julija. SDH ima skupaj s Kadom v Krki nekaj več kot 26-odstotni delež. Delničarji bodo odločali tudi o predlogu Društva malih delničarjev Slovenije (MDS) o višjem izplačilu dividende na delnico. Predlagajo, da se med delničarje razdeli 112,8 milijona evrov od 142,6 milijona evrov lanskega bilančnega dobička. To pomeni, da bi dividenda znašala 3,50 evra bruto na delnico. Krkina uprava pod vodstvom Jožeta Colariča pa predlaga, da se med delničarje razdeli 88,7 milijona evrov dobička oziroma 2,75 evra bruto na delnico. Lani so delničarji prejeli 2,65 evra bruto dividende na delnico. Uprava Krke pod vodstvom Jožeta Colariča se bo v kratkem seznanila s študijo SDH o tem, ali je sprejeta strategija družbe skladna s strategijami v tej panogi.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.