Adria leti iz d. d. v d. o. o.

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Aleš Stergar Teme: Mali delničarji Datum: Tor, 04. okt.. 2016 Stran: 10

Letalski prevoznik Statusno preoblikovanje ukinja tudi nadzornike skupaj s predstavniki zaposlenih 

Ljubljana - Stoodstotni lastnik Adrie Airways (AA), miinchensko podjetje AA International Aviation Holding GmbH (AAIAH), je včeraj na skupščini delničarjev (v notarski pisarni notarja Mira Košaka) sklenil, da podjetje statusno preoblikuje v družbo z omejeno odgovornostjo z osnovnim kapitalom v višini 7.642.455 evrov. 


Podjetje bo kot direktor do 25. marca 2020 še naprej vodil Arno-Christian Schuster, mandat članov nadzornega sveta, skupaj s predstavnicama delavcev, pa se bo iztekel z vpisom v sodni register. Samo statusno preoblikovanje ne vpliva na veljavnost dovoljenj in licenc, ki jih je AA izdala pristojna agencija za civilno letalstvo. 

Po aktu o ustanovitvi družba ne bo imela nadzornega sveta, posvetovalnega odbora ali kateregakoli drugega odbora, zaposleni pa bodo svoje pravice uresničevali skladno s kolektivno pogodbo in zakonom. Lastnik lahko kadarkoli zamenja tudi poslovodstvo. 

Potem ko je slovenska država prek SDH nemškemu skladu z dokapitalizacijo družbe, ki se kiti z uradnim nazivom Adria Airvvavs, Slovenski letalski prevoznik, plačala, da j o j e prevzel, je AAIAH iztisnil 481 malih delničarjev, ki so imeli po številnih dokapitalizacijskih reševalnih akcijah v rokah le še zanemarljivih 0,86 odstotka delnic - za vsako jim je AAIAH namenil 15 centov.

Prav zaradi te bagatele je Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) kranjskemu okrožnemu sodišču predlagalo sodni preizkus denarne odpravnine. V VZMD navajajo, da je znašala knjigovodska vrednost delnice ob koncu lanskega leta približno 0,22 evra, leta 2016 pa so bile v družbi bistvene spremembe, ki so vplivale na višjo vrednost delnice, a je v VZMD »zaradi neposredovanja novejših podatkov s strani družbe« ne morejo natančno oceniti. 

Predsednik VZMD Kristijan Verbič je na avgustovski delničarski skupščini kot edini navzoči mali delničar opozoril, da niti slabi rezultati družbe (9,19 milijona evrov izgube ob 150 milijonov evrov prihodkov) ne upravičujejo tako nizke denarne odpravnine, ponujene iztisnjenim delničarjem. V VZMD navajajo, da se je z izdajo 4,1 milijona novih delnic, za vsako j e glavni delničar vplačal po en evro, knjigovodska vrednost vseh delnic družbe dvignila na približno 54 do 64 centov na delnico. Zato so prepričani, da bo precej višjo denarno odškodnino mogoče doseči po sodni presoji. 

Z vpisom v sodni register se bo iztekel tudi mandat članov nadzornega sveta Adrie Airways.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.