Sodnica: Kristjan Verbič je zlorabil notranje informacije

NatisniNatisni

Medij: Delo (Kronika) Avtorji: Mitja Felc Teme: Mali delničarji Datum: Pet, 16. sep.. 2016 Stran: 7

Pogojna obsodba Prvi človek združenja malih delničarjev menda nezakonito oškodoval druge delničarje - Zagovornik napovedal pritožbo

Ljubljana - Odločitev okrajne sodnice Anje Gregorič Lozej je Kristjana Verbiča, predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev, bržkone spravila v neprijeten položaj. Zaradi zlorabe notranjih informacij pri nakupu delnic Velane ga je namreč doletela obsodilna sodba.

Po devetih letih od spornega nakupa in prodaje delnic Velane je zdaj svoje reklo še sodišče. Prvi mož Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) se je na zatožni klopi znašel po preiskavi agencije za trg vrednostnih papirjev in policije leta 2010. Obtožni predlog je na okrajno sodišče priromal več kot poldrugo leto po razkritju domnevno spornih Verbičevih poslov. Tožilstvo mu očita, da je z delnicami Velane trgoval zaradi okrepljenih notranjih informacij, ki jih je pridobil kot predsednik VZMD, pri tem pa se nezakonito okoristil za 14.619 evrov.

Verbič je delnice začel kupovati septembra 2007, le teden dni pozneje pa je VZMD delničarjem Velane poslal delničarski sporazum. Ti so se z njim zavezali, da bodo za delnico poskušali iztržiti najmanj 22 evrov oziroma nekajkrat več, kot je bila vredna na borzi, kar je povzročilo rekordno rast cene delnice.

Vrniti mora »umazan« denar

Verbičeva obramba je temeljila na tem, da ni ničesar skrival in da ni zlorabljal notranjih informacij, saj da je o tem spregovoril tudi medijem. A je bila po razglasitvi obsodilne sodbe okrajna sodnica Anja Gregorič Lozej včeraj jasna: »Obdolženi je v javno objavo dal nepopolne informacije, nikjer ni omenil delničarskega sporazuma. Ko je kupoval delnice, javnosti s tem sporazumom ni seznanil, z delnicami pa je trgoval, čeprav v takšnih primerih zakonodaja to uvršča med kazniva dejanja.«

»Prevozil je rdečo luc,« je bila slikovita sodnica in dodala, da to pač ne mine brez sankcije. Doletela ga je pogojna osemmesečna zaporna kazen (tožilka je predlagala deset mesecev) z dveletno preizkusno dobo. Ker se je s poslom domnevno nezakonito okoristil, mora vrniti še dobrih 14 tisočakov, naložili pa so mu tudi stroške sicer dolgotrajnega sodnega postopka.

Posebnih oteževalnih okoliščin sodnica za do zdaj nekaznovanega Verbiča ni našla, le dodala je, da njegovo dejanje v funkciji, ki jo opravlja, ni le moralno sporno, ampak tudi nezakonito.

Že zdaj pa je jasno, da bodo obsodilno sodbo pretresli višji sodniki, saj je Verbičev zagovornik Miha Kunič napovedal pritožbo. Vztraja namreč, da glede na vse okoliščine ni šlo za prav nobeno zlorabo notranjih informacij.

OBREMENJUJOČI VIDEOPOSNETEK

»Velana kotira na trgu in je na trgu kotirala tudi takrat, ko smo se v združenju zavestno odločili, da bomo posegli na ta trg. Kot zakoniti zastopnik društva sem to naredil sam in to ob zelo jasnem namenu, da se ta cena dvigne. To je tudi uspelo. Cena delnice Velane seje v tistem času zvišala za praktično desetkrat,« je v videoprispevku, ki so ga v VZMD pozneje umaknili, priznal Kristjan Verbič.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.