Nadzornikom ne verjame

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice (Aktualno) Avtorji: Mitja Marussig Teme: Mali delničarji Datum: Pet, 16. sep.. 2016 Stran: 2

Goloba je na čelu Certa holdinga zamenjal Pirih - To je le manever za zaslepljevanje javnosti, meni Kerčmar

Nadzorni svet družbe Certa holdinga je včeraj nepričakovano razrešil direktorja Zorka Goloba in za novega direktorja za pet let imenoval Boruta Piriha. Ta poteza je bila izrecna želja Goloba, da bi se razmere umirile, trdijo nadzorniki. Odvetnik civilne inciative, v kateri je združena večina malih delničarjev, Sebastjan Kerčmar, temu ne verjame: "Menim, da gre za manever za zaslepljevanje javnosti in delničarjev."


CERKNO ► "Do zamenjave in razrešitve je prišlo na izrecno osebno željo dosedanjega direktorja z namenom umiritve razmer v celotni skupini in lokalnem okolju," so včeraj po seji nadzornega sveta Certa holdinga sporočili nadzorniki.

A Sebastjana Kerčmarja, odvetnik civilne iniciative, ki se je združila, da bi mali delničarji izbrali svoje nadzornike in preprečili, kot so se izraziliK sovražni prevzem družbe, poteza in pojasnilo nadzornikov ne prepričata. Ravno nasprotno. "Po mojem je to manever za zaslepljevanje javnosti in delničarjev," je včeraj dejal za Primorske novice. V, nadzornem svetu namreč sedijo Marjan Simonič, Silvij Štremfeij in Ernest Podobnik, ki so bili na nedavni burni skupščini imenovani prav na predlog dosedanjega direktorja Zorka Goloba, poudarja. "Imenovani so bili nezakonito s strani glasovalnega stroja, potem ko so preprečili malim delničarjem, da bi glasovali. Ta nadzorni svet je sedaj postavil novega direktorja. Interese koga bo branil? Seveda tistega, ki ga je postavil," je prepričan Kerčmar in pribil: "Večina delničarjev ne podpira tega nadzornega sveta!"

Da bi se s to potezo stvari v družbi in na Cerkljanskem umirile, nikakor ne verjame. "Pa saj ljudje niso neumni. Če bi hotel nadzorni svet kaj spremeniti, bi moral takoj odstopiti, ponoviti skupščino in dovoliti delničarjem, da glasujejo. Ti bi odločili, kdo jih bo zastopal," poudarja Kerčmar.

Malo verjetno je, da bo pojasnilo nadzornikov "kupilo" tudi približno 2000 delničarjev, ki na skupščini v začetku septembra preko pooblaščencev niso smeli glasovati, ker da njihova pooblastila niso bila veljavna. Še več, pred stavbo so jih pričakali varnostniki in jim preprečili vstop, posredovati je morala policija, slaba tretjina delničarjev pa je na skupščini potrdila vse predloge Golobove uprave za nove nadzornike. Ravno preko nadzornega sveta pa so želeli biti uslišani mali delničarji, ki se bojijo sovražnega prevzema družbe in so zato predlagali svoj nadzorni svet, v katerem bi sedeli Sebastjan Kerčmar, Marta Deisinger in Mojca Mavric.

Mali delničarji, združeni v civilno iniciativo, so Goloba tudi pozivali k odstopu, Kerčmar pa je vložil izpodbojno tožbo. "Upamo, da bo sodišče čim prej odločilo. O tem, da bo skupščina 'padla', pa sem sto, ne, tisoč procenten. Ne more biti drugače," je prepričan. Po njegovo je vprašanje le, ali bo nedavno imenovanje nadzornikov nično ali ga bo sodišče razveljavilo. Na ponovljeni skupščini pa bi lahko mali delničarji končno uveljavljali svoje pravice, poudarja. Kot smo obširno pisali, pa so se aktivirali, ko so nedavno od borznoposredniške hiše Ilirika prejeli ponudbo za odkup njihovih delnic, še zdaj pa ne vedo, kdo je skriti kupec. Zorko Golob je kot direktor tedaj dal sojglasje za nakup. Zato so prepričani, da gre za sovražni oziroma tajkunski prevzem.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.