Triglav razdelil za 57 milijonov evrov dividend

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Silva Čeh Teme: Rajko Stanković Datum: Sre, 01. jun.. 2016 Stran: 9

Skupščina Vse sprejeto brez pripomb 

Ljubljana - Skupščina Zavarovalnice Triglav je bila kratka in jasna: delničarji, po nekaj letih tudi z glasovalnimi pravicami države, so vse predloge od dividende do novega člana nadzornega sveta (NS) Igorja Stebernaka potrdili brez pripomb in več kot 99-odstotno. 


Andrej Slapar, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, je v kratki predstavitvi letnega poročila izpostavil prevzempokojninske družbe Skupna, dejstvo, da je premija, ki je je skupina lani zbrala za dobrih 919 milijonov evrov, rasla zlasti na trgih zunaj Slovenije, leto 2015 je bilo prijazno glede večjih škod, le finančni trgi in obresti so ostajale na zgodovinsko nizki ravni. 

Lani so ustvarili 88,9 milijona čistega dobička, bilančnega dobička je bilo 65 milijonov evrov in od tega so 56,8 milijona namenili za dividende, potem ko so za delnico predlagali 2,50 evra bruto za delnico. Predlog delitve dobička je bil sprejet brez kakršnihkoli dodatnih vprašanj, država, ki so ji bile letos vrnjene glasovalne pravice, je dobila blizu 36 milijonov evrov: SDH 16 in Zpiz 20 milijonov evrov. 

Uprava in NS sta dobila razrešnico, brez vprašanj so potrdili novega člana NS Igorja Stebernaka, potem ko se je skupščina seznanila z že nekaj mesecev staro odstopno izjavo dosedanjega predsednika nadzornega sveta Triglava Mateja Runjaka. Andrej Slapar je po skupščini povedal, da je bilo leto 2015 zelo uspešno in da s podobnim tempom nadaljujejo tudi letos ter pričakujejo, da bodo leto končali med 80 in 90 milijoni dobička pred davki. 

Rajko Stankovič, član NS Triglava, je glede že večkrat napovedanih možnosti, da bi Triglav prevzel kakšno zavarovalnico na Balkanu, povedal: »V Srbiji je morebiti pričakovati javno ponudbo za srbsko zavarovalnico Dunav, na Hrvaškem pa se tudi oziramo za morebitnimi manjšimi tarčami.«

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.