Sava Re: skupščina preklicana

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Silva Čeh Teme: Mali delničarji Datum: Tor, 24. maj. 2016 Stran: 9

Revizije Razčiščevanja glede nakupa nepremičnine ACH in še kakšna druga zaustavila današnje srečanje delničarjev

Ljubljana - Pozavarovalnica Sava (Sava Re) je včeraj preklicala za danes sklicano skupščino delničarjev. Razlog: da bi lahko delničarjem odgovorili na vprašanja »v zvezi s poslom nakupa nepremičnine ACH, saj da preveritev tega postopka še poteka«.


Tako je Sava Re oblikovala stališče, zakaj je za danes sklicano skupščino preložila, in bodo datum zasedanja nove skupščine objavili naknadno. Na vprašanje, ali je Slovenski državni holding (SDH), ki je 25-odstotni solastnik Save Re, zahteval pred skupščino še dodatna pojasnila glede nakupa hiše ACH, so iz Pozavarovalnice Sava odgovorili: »Ne.« Toda, ali morda SDH ni bil zadovoljen z dosedanjimi pojasnili in revizijami postopkov tega medijsko že kar razvpitega primera, in pravzaprav v kakšni fazi nakup poslovne stavbe ACH zdaj sploh je? Iz Save Re so odgovorili: »Naročnik pregleda posla je nadzorni svet. Pregled še poteka. Ko bo končan, bo z izsledki seznanjen nadzorni svet.«

Na SDH pa odgovarjajo, da SDH problematiki nakupa stavbe ACH in prihajajoči skupščini delničarjev Save Re namenja ustrezno pozornost in »je na podlagi novih ugotovitev v petek sklenil, da obstaja znatna verjetnost, da odgovori na vprašanja v zvezi z nakupom poslovne stavbe ACH delničarjem družbe do vključno dne 24. maja, za katerega je bila sklicana skupščina delničarjev, ne bodo ustrezno pojasnjena. Zato je še isti dan družbi poslal dopis s predlogom za preklic skupščine, če se uprava in nadzorni svet strinjata, da so domneve utemeljene, in za ponovni sklic skupščine po tem, ko bodo ugotovitve revizije javnosti ustrezno pojasnjene.«

Razčiščevanje glede nakupa poslovne hiše ACH poteka, medijsko in tudi revizijsko, že nekaj časa, potem ko so nekateri mediji problematizirali nakup te nepremičnine, ki naj bi jo po njihovi oceni Sava Re krepko preplačala. 

Poslovno stavbo ACH je od prvotnega lastnika najprej kupila Metalka Commerce za 3,5 milijona evrov. Sava Re jo je kupovala od Metalke Commerce za 5,1 milijona evrov, potem ko ji je uspelo nekoliko znižati prvotno izhodiščno ceno 5,7 milijona evrov, ki jo je postavila prodajalka nepremičnine Metalka Commerce. Predsednik uprave Save Re Zvonko Ivanušič je ob tem zatrjeval, da je bil nakup stavbe ekonomsko upravičen in transparenten. Kot so doslej poudarjali na Savi Re, bi bila v prihodnje poslovna stavba ACH nepremičnina za opravljanje lastne dejavnosti in kot takšna dobra naložba v lastno nepremičnino, ki bo povečala vrednost sredstev družbe in vrednost za delničarje. Ob tem so na Savi Re opozorili, da se zaradi omenjenih medijskih namigovanj, ki so po njihovi oceni popolnoma neutemeljena, »povzroča resnično škodo družbi in delničarjem«. Na to škodo, ki lahko nastane ob tovrstnih medijskih izpostavljanjih, je opozorilo tudi Vseslovensko združenje malih delničarjev VZMD.

Sicer pa zahtevki za revizije glede nakupa nepremičnine ACH niso edini, ki zaposlujejo Savo Re. SDH je namreč pred tednom dni želel od Save Re tudi pojasnila v zvezi z imenovanjem revizijske družbe za obdobje 2016-2018, ki jih je NS Save Re tudi pripravil. Ali je bil delničar SDH z njimi zadovoljen, na Savi Re še ne vedo.

A napetega dogajanja na Savi Re v zadnjem času ne narekujejo samo revizije. Tu so še postopki združevanja zavarovalnic Save Re, pa napovedi, da Savo Re prevzema hrvaški Adris, ki se nekaterim odločevalcem zdi tako rekoč povsem razumljiv.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.