Paloma: S tožbami nas želijo onemogočiti

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Maja Grgič Teme: Mali delničarji Datum: Tor, 24. maj. 2016 Stran: 10

Dokapitalizacija Slovenski ponudnik finančnih storitev prekinil sodelovanje z Eco-mvestom - Delavci pričakujejo pomoč države

Ljubljana - V Palomi trdijo, da gre pri treh izpodbojnih tožbah zoper januarske sklepe skupščine delničarjev družbe za usklajeno ravnanje oseb, povezanih z Eco-investom, njihov cilj pa da je onemogočiti Palomi, da bi pridobila svež kapital in da se izbrani vlagatelj odloči svoj kapital vložiti drugam.


Kot pišemo na prvi strani, obstaja velika verjetnost, da se bo Abris capital, kije ponujal 15-milijonsko dokapitalizacijo Palome in v nadaljevanju delničarjem še 3,3 evra za delnico ob prevzemu družbe, zaradi sodne blokade postopka iz zgodbe umaknil.

Kot je znano, so izpodbojne tožbe vložili mali delničarji, ki si prizadevajo, da bi bil za dokapitalizatorja in nato prevzemnika Palome izbran slovaški Eco-invest. Ta je
ponujal 18 milijonov evrov dokapitalizacije in 4,1 evra za delnico. A kot je mogoče neuradno izvedeti, so se Slovaki, preden jih je začela zastopati mala delničarka Palome Nevena Tea Gorjup, za dokapitalizacijo Palome potegovali prek enega od slovenskih ponudnikov finančnih storitev, a je ta sodelovanje z njimi zaradi različnih pogledov na poslovno prakso prekinil.

Zaskrbljeni delavci

Zaskrbljeno pa ni le vodstvo družbe, ki opozarja, da Paloma za dolgoročni razvoj nujno potrebuje svež kapital in dostop do kapitalskih trgov, ampak tudi zaposleni. Kot pravi predsednica sindikata Palome Pergama Nives Hrovat, se tudi delavci zavzemajo za dokapitalizacijo. »Če ni plana A, potem mora biti plan B. Država mora poskrbeti za svojo lastnino,« pravi Hrovatova. Če bo načrtovano povečanje padlo v vodo, potem pričakujejo, da bo družbi svež kapital zagotovila država.

A to bo, kot se je izkazalo še pred iskanjem zasebnega vlagatelja, težko izvedljivo, saj bi tem primeru
lahko slo za nedovoljeno državno pomoč. Na to je namreč družbo opozoril že prejšnji državni lastnik - PDP - in to je bil tudi glavni povod, da so sploh začeli iskati zasebnega vlagatelja.

Slovenski državni holding (SDH), ki je 70-odstotni lastnik Palome, postopkov sodišč, ki v primeru Palome še vedno ni sprejelo odločitve glede odmrznitve dokapitalizacijskega postopka, ne komentira. 

SDH še brez plana B

In kaj bo kot največji lastnik storil, če se bo Abris kot vlagatelj umaknil. »SDH bo na podlagi novega dejstva proučil nadaljnje korake,« odgovarjajo.

Tudi na SDH menijo, da družba nujno potrebuje svež kapital: »SDH meni, daje dokapitalizacija družbe Paloma nujno potrebna za zagotovitev obstoja družbe in njen razvoj v sodobno in mednarodno konkurenčno podjetje. Zaradi tehnološke zaostalosti in dotrajane proizvodne opreme bosta namreč obstoj in poslovanje brez dokapitalizacije v naslednjih nekaj letih ogrožena. Glede na navedeno SDH še naprej podpira dokapitalizacijo družbe Paloma, katere nadaljevanje predvideva privatizacijo družbe. Zato je za družbo ključnega pomena, da se postopek konča v dobrobit družbe, da dobi lastnika, ki ji bo omogočil nadaljnji razvoj.«

V Palomi menijo, da ima družba z več kot 760 zaposlenimi še veliko neizkoriščenega potenciala. »Z lastno blagovno znamko in investicijami v višini 70 milijon evrov do leta 2020 želimo postati vodilna družba na področju higienskih papirnih izdelkov v regiji,« pravijo.

ODLOČITEV BI MORALA BITI HITRA

Ob vsem skupaj se pojavlja vprašanje, ali je primerno, da odločanje o začasnih odredbah traja tako dolgo ko pri Palomi? Pravniki odgovarjajo na splošno, saj s konkretnim primerom niso natančno seznanjeni. Odvetnik Andrej Fatur se strinja, da je počasno odločanje o začasnih odredbah v časovno občutljivih primerih problem. Zato meni, da začasne odredbe niso ustrezen institut in ga sodišča v primerih, kjer bi morale biti odločitve hitre, ne bi smela uporabljati. Za to pa bi bilo treba spremeniti pravni okvir. »Ne glede na navedeno pa bi morala sodišča v takšnih začasnih odredbah pravnomočno odločati najkasneje v dveh mesecih,« poudarja Fatur.

»Splošno pravilo je, da je treba o začasni odredbi hitro odločiti,« opozarja tudi pravnik dr. Miha Juhart.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.