Prikaz nasprotnih dejstev: Poskus osebne diskreditacije ne odvezuje odgovornosti za propad banke

NatisniNatisni

Medij: Siol.net Avtorji: Dušan Valenčič Teme: Mali delničarji Datum: Čet., 28. apr.. 2016 Vir: Spletna stran

G. Dušan Valenčič se je odzval na mojo kolumno. Pri tem ni pisal o vsebini kolumne, temveč se je spustil na raven osebne diskvalifikacije. Gospod Dušan Valenčič je bivši član uprave Factor banke, ki je bila likvidirana. Kot je omenjeno pod njegovim komentarjem na Siol.net , ga banka toži za škodo povzročeno banki kar v petih postopkih, poleg tega mora svojo bančno »ekspertizo« pojasnjevati tudi kriminalistom NPU. Posebno obeležje delu in liku tako uspešnega bankirja daje tudi dejstvo, da je za sabo pustil več sto milijonsko luknjo, ki jo moramo kriti davkoplačevalci. Oseba s takšnimi »referencami« le stežka daje kredibilne sodbe o mojih akademskih in osebnih vrlinah.

Navkljub nizkotnosti javnega blatenja, moram podati nekaj dejstev. Navedbe g. Valenčiča o moji vlogi pri likvidaciji Factor banke so čista izmišljotina. Trditev, da sem v intervjuju za Delo 16.8.2013 najavil likvidacijo banke je neresnična. O možni likvidaciji Factor banke je 11 dni prej, torej 5.8.2013, pisal časopis Dnevnik, v članku z naslovom: »Brez dokapitalizacije likvidacija ali prenos na slabo banko?«. Ta je po seriji več medijskih objav o težavah banke omenjal, da je Banka Slovenije pripravljena na likvidacijo Factor banke. Pri tem se je časopis Dnevnik skliceval na zanesljive vire, med razlogi pa navajal težave s kapitalsko ustreznostjo, ki je vodstvo banke ni bilo sposobno zagotoviti. Skratka, objave v medijih kažejo, da so govorice o morebitni likvidaciji Factor banke prišle bodisi iz Factor banke same bodisi iz Banke Slovenije, v vsakem primeru pa precej pred mojim komentarjem procesa. Novinar Dela, Nejc Gole, se je kasneje name obrnil z vprašanjem, kaj govorice o likvidaciji banke pomenijo za varnost bančnih vlog te  banke in bančnih vlog nasploh. Kdor želi natančno prebrati v Delu zapisano vsebino mojih izjav (in ne klevetati) bo hitro videl, da sem večkrat ponovil, da so bančne vloge v banki varne, med drugim ravno zaradi možnosti uvedbe postopka nadzorovane likvidacije banke. Medijske novice in govorice o kapitalski neustreznosti banke in likvidaciji so se pojavljale enostavno predolgo, saj je bilo tisto obdobje izjemno občutljivo za splošno finančno stabilnost. Pojasniti javnosti, da so bančne vloge kljub temu varne, je bilo zame edino odgovorno ravnanje. Vse ostalo, kar g. Valenčič z namenom osebne diskreditacije piše o domnevnih ozadjih, je izmišljotina.

Kasnejši pregledi bilance Factor banke in pred kratkim v medijih razkrito dejstvo, da bo zaradi prenosa likvidirane Factor banke na DUTB (poleg likvidirane Probanke) potrebna dokapitalizacija DUTB (mediji poročajo o 50 milijonih EUR), kažejo, da je vodstvo Factor banke, del katerega je bil g. Valenčič, banko pripeljalo v insolvenco. Na Siol.net razkrita dejstva, da Factor banka g. Valenčiča odškodninsko toži, napeljuje na sum, da je do insolvence prišlo tudi zaradi velike malomarnosti pri vodenju banke. Glede na Siol.net razkrita dejstva, da so pretekli posli Factor banke tudi predmet kriminalistične preiskave, me ne bi presenetilo, če se nekoč izkaže, da je do insolvence prišlo tudi zaradi kriminalnih dejanj. Insolvenca banke pa pomeni, da je vodstvo banko pripeljalo v stanje, ko ta ne bi mogla poplačati svojih obveznosti. Še več, več sto milijonsko kapitalsko luknjo v banki moramo kriti davkoplačevalci. Za takšno stanje je odgovorna bivša uprava banke, vključno z gospodom Valenčičem. 

Igor Masten

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.