Novi pilot v Adrii Airways

NatisniNatisni

Medij: Manager Avtorji: Unknown Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 18. 03. 2016 Stran: 6

PRODANO 

Adria Airways ima novega lastnika, nadzornike in šefa. Nemški sklad 4K Invest je denar državi za Adrio nakazal v začetku tega tedna, novi tuji nadzorniki - Markus Zollner, Holger Kovvarsch, Martin Vordervviilbecke in Steve Roper - pa so se hitro odločili tudi za zamenjavo predsednika uprave.


Marka Anžurja je zamenjal Arno Schuster, ki pa bo vodenje nacionalnega prevoznika uradno prevzel takoj, ko dobi dovoljenje agencije za civilno letalstvo. Novi lastnik naj bi pozneje zamenjal še srednji kader. Kot je namreč Schuster dejal za STA, prestruktu riranje izvajajo s svojo ekipo. To ne obsega le svetovanja, ampak dejansko prevzamejo vodenje podjetja in poskušajo spremembe uvesti v vseh oddelkih.

Adria je v tako slabem stanju, da je drža va Nemcem celo plačala, da so jo vzeli. Oziroma ta mesec sta sklad in država s 4,1 milijona evrov dokapitalizirala Adrio Airways. Država je, da Adria ni šla v ste čaj, vplačala 3,1 milijona evrov, kupec, 4K Invest, pa milijon evrov Hkrati z dokapita lizacijo sta Slovenski državni holding (SDH) in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) dobila še sto tisoč evrov kupnine, sklad pa je postal 96 odstotni lastnik.

Adria ima zdaj še malo manj kot štiri odstotke malih delničarjev, ki lahko priča kujejo evro za delnico, kar je skupaj skoraj 300 tisoč evrov. Iz Adrie so sicer sporočili, da bo 4K Invest v prihodnjih dneh ponud bo za prevzem predstavil preostalim delni carjem. Celoten postopek pa bi lahko trajal dva do tri mesece, kar pomeni, da lahko mali delničarji denar pričakujejo na računu konec pomladi ali v začetku poletja.

Kot so sporočili iz Adrie, za letos načr tujejo dobiček. Po naših neuradnih infor macijah naj bi minulo leto po prvih ocenah sicer končali s štirimi milijoni evrov izgube. V čem je težava? Predvsem v zelo visokih stroških glede na siceršnje zaslužke Adrie, pravijo naši neuradni viri tako previso kih stro ških dela kot tudi menda viso kih stroških za najem letal. Spomnimo, da je Adria letala prodala, poplačala neka tera posojila in ta letala vzela nazaj v najem.

Novi lastnik Adrie ima okoli 50 zaposle nih, registriranje v Luksemburgu, upravlja jo ga iz Milnchna. Na spletni strani piše, da so specialisti za prestrukturiranje podjetij torej kupujejo podjetja, ki so na robu pro pada, jih sanirajo in prodajo naprej.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.