Adria v rokah 4K Investa in Arna Schusterja

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Stergar Aleš Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 16. 03. 2016 Stran: 9

Prodaja Novi prvi mož slovenskega letalskega prevoznika dosegel, da stavke pilotov v petek ne bo

Zgornji Brnik - 4K Invest, investicijski sklad s sedežem v Luksemburgu, je končal večinski prevzem slovenskega letalskega prevoznika Adrie Airways. Na skupščini delničarjev so bili imenovani novi nadzorniki, ti pa so praktično že zamenjali predsednika uprave Marka Anžurja, ki ga bo nasledil Arno Schuster.


Arno Schuster je bil za zdaj imenovan za člana uprave, po statusnih spremembah pa bo postal predsednik uprave (CEO) Adrie Airways. V telefonskem pogovoru za Delo je povedal, da se je novo poslovodstvo že sestalo s predstavniki sindikatov, ki so zaradi nepodpisane nove kolektivne pogodbe za petek, 18. marca, napovedali stavko. Po konstruktivnem pogovoru s sindikati je Arno Schuster dosegel podpis nove kolektivne pogodbe o plačah in pogojih dela pilotov, zato je sindikat stavko za petek odpovedal. Novi prvi mož Adrie Airways je za Delo še povedal, da je sedanja strategija nekakšnega hibridnega prevoznika dobra in dajo bo družba nadaljevala. Letos načrtujejo dobiček. Lanski poslovni rezultati pa še niso revidirani.

V začetku tega leta je Mark Anžur lansko petmilijonsko izgubo v štirih petinah pripisal izgubi ruskega trga, v eni petini pa konkurenci Swissa pri letenju v Zurich. Za letos je takrat pričakoval trimilijonski dobiček. Dobra je tudi mreža (evropskih) letov, v kateri vidi Arno Schuster velike možnosti za rast in razvoj, povečati bi kazalo le učinkovitost. V sporočilu so novi lastniki zapisali, da bo AA še naprej delovala na trgih Slovenije, Albanije, Kosova in Makedonije, ki jih prek združenja Star Alliance povezuje s svetom. Rast načrtujejo tudi v Estoniji. Na vprašanje, kaj bo s poljskim trgom, pa je Schuster odgovoril, da o podrobnostih še ne bi govoril.

Adrijina flota po Schusterjevih besedah dobro služi poslovni strategiji in je fleksibilna, tudi airbusi služijo svojemu namenu. Na vprašanje, ali se bodo slednjih zaradi drage najemnine poskušali rešiti, odgovora še nismo dobili. Schuster priznava, da nima izkušenj v letalski industriji, je pa ekipa 4K Investa specializirana za prestrukturiranje, znanje o tem je največji kapital podjetja.

Država, SDH in DUTB so za svoje deleže v Adrii Airways prejeli kupnino. 4K Invest paje prek odvisne družbe v stoodstotni lasti sklada, AA International Aviation Holding GmbH, že preknjižil 6.343.743 delnic in je tako 96,09-odstotni lastnik Adrie. V rokah petsto malih delničarjev je ostalo 3,91 odstotka ali 298.702 delnic, za katere bo 4K Invest v prihodnjih dneh objavil prevzemno ponudbo, po kateri bo za vsako delnico izplačal en evro, skupaj torej do 298.702 evrov.

Stabilno poslovanje

Marko Jazbec, predsednik uprave SDH, je ob koncu transakcije povedal, da so družbi še pred samo prodajo (z državno 3,1-milijonsko dokapitalizacijo, op. a.) omogočili stabilizacijo poslovanja, z novim kupcem (ki je AA dokapitaliziral z milijonom evrov, državnim lastnikom pa plačal sto tisoč evrov kupnine, op.a.) pa tudi prestrukturiranje in ohranitev slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika. »To bo omogočilo tudi številne dolgoročne pozitivne učinke na proračun, slovensko gospodarstvo, razvoj stroke in vse deležnike družbe,« napoveduje Marko Jazbec.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.